Cine sunt cei mai proeminenți lideri Hamas (BBC)
De când Hamas a luat prin surprindere Israelul cu cel mai ambițios atac lansat vreodată din Gaza, s-a ridicat întrebarea cine a pus la cale invazia mortală de pe 7 octombrie 2023. BBC face o trecere în revistă a celor mai importanți lideri Hamas, unii mai vizibili, alții mai puțin vizibili, care ar fi putut sta în spatele masacrului din 7 octombrie.
Mulți dintre cei mai importanți membri ai grupării militante palestiniene care controlează Gaza au un profil public discret, în timp ce alții și-au petrecut o mare parte din viață încercând să evite tentativele de asasinat ale Israelului.
Aceștia sunt cei mai importanți lideri ai Hamas, potrivit BBC.
Ismail Haniyeh
Ismail Haniyeh a fost considerat liderul suprem al Hamas până când gruparea a confirmat azi moartea sa în Iran.
Membru proeminent al mișcării la sfârșitul anilor 1980, Israelul l-a închis pe Haniyeh timp de trei ani în 1989, când a reprimat prima revoltă palestiniană.
A fost apoi exilat în 1992, împreună cu mai mulți lideri Hamas, într-un teritoriu „al nimănui” situat între Israel și Liban.
După un an de exil, s-a întors în Gaza. În 1997, a fost numit șef al biroului liderului spiritual al Hamas, consolidându-și poziția.
Haniyeh a fost numit prim-ministru palestinian în 2006 de către președintele Mahmoud Abbas, după ce Hamas a câștigat cele mai multe locuri în alegerile naționale, dar a fost demis un an mai târziu, după ce gruparea a înlăturat partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas din Fâșia Gaza, într-o săptămână de violențe.
Haniyeh a respins demiterea sa ca fiind „neconstituțională”, subliniind că guvernul său „nu își va abandona responsabilitățile naționale față de poporul palestinian”, și a continuat să conducă în Gaza.
El a fost ales șef al biroului politic al Hamas în 2017.
În 2018, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Haniyeh drept „terorist global”. Acesta a locuit în Qatar în ultimii ani.
Yahya Sinwar
Liderul mișcării Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, s-a născut în 1962.
El este fondatorul serviciului de securitate al Hamas, cunoscut sub numele de Majd, care gestionează problemele de securitate internă, investighează agenții israelieni suspectați și urmărește ofițerii serviciilor de informații și de securitate israeliene.
Sinwar a fost arestat de trei ori. După a treia sa arestare, în 1988, a fost condamnat la patru pedepse cu închisoarea pe viață.
Cu toate acestea, el s-a numărat printre cei 1.027 de prizonieri arabi palestinieni și israelieni eliberați de Israel în schimbul unui soldat israelian ținut în captivitate timp de peste cinci ani de Hamas.
Sinwar a revenit la poziția sa de lider proeminent în Hamas și a fost numit șef al biroului politic al grupării din Fâșia Gaza în 2017.
În 2015, SUA l-au inclus pe Sinwar pe lista sa neagră a „teroriștilor internaționali”.
Mohammed Deif
Mohammed Deif conduce Brigăzile Izz al-Din al-Qassam, brațul militar al mișcării Hamas.
Este o figură obscură cunoscută palestinienilor sub numele de „Creierul”, iar israelienilor ca „Pisica cu nouă vieți”.
Autoritățile israeliene l-au închis în 1989, după care a format Brigăzile al-Qassam cu scopul de a captura soldați israelieni.
După eliberare, a contribuit la construcția tunelurilor care au permis luptătorilor Hamas să pătrundă în Israel din Gaza.
Deif este unul dintre cei mai căutați oameni de către Israel, fiind acuzat de planificarea și supervizarea atentatelor cu bombă asupra unor autobuze care au ucis zeci de israelieni în 1996 și de implicare în capturarea și uciderea a trei soldați israelieni la mijlocul anilor 1990.
Israelul l-a închis în 2000, dar a evadat la începutul celei de-a doua revolte palestiniene, sau intifada.
De atunci, a lăsat puține urme. Există trei fotografii cunoscute ale sale: una este datată, în cea de-a doua este mascat, iar în cea de-a treia este umbra sa.
Cele mai grave atentate la viața sa au avut loc în 2002: Deif a supraviețuit, dar și-a pierdut unul dintre ochi. Israelul spune că și-a pierdut, de asemenea, un picior și o mână și că are dificultăți de vorbire.
Forțele de securitate israeliene au eșuat din nou să-l asasineze pe Deif în timpul unui asalt din 2014 asupra Fâșiei Gaza, dar i-au ucis soția și doi dintre copii.
Marwan Issa
Hamas nu a confirmat că Marwan Issa, comandant-șef adjunct al Brigăzilor Izz al-Din al-Qassam, a fost ucis într-un atac aerian israelian în martie 2024, așa cum a raportat Casa Albă.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că acesta a fost ucis de armata israeliană, după ce presa israeliană a relatat că a murit într-un atac asupra unui complex de tuneluri de sub tabăra de refugiați Nuseirat.
Comandantul superior este cunoscut și sub numele de „Omul din Umbră” și a fost considerat mâna dreaptă a lui Mohammed Deif.
Înainte de informațiile privind moartea sa, acesta se afla pe lista celor mai căutați oameni și a fost rănit atunci când Israelul a încercat să îl asasineze în 2006.
Forțele israeliene l-au reținut în timpul primei Intifade timp de cinci ani din cauza activității sale în cadrul Hamas.
Autoritatea Palestiniană l-a arestat în 1997, dar a fost eliberat după a doua Intifadă, în 2000.
De asemenea, avioanele de război israeliene i-au distrus casa de două ori în timpul invaziilor din Gaza în 2014 și 2021, ucigându-i fratele.
Nu se știa cum arată până în 2011, când a apărut într-o fotografie de grup făcută în timpul unei recepții pentru prizonierii schimbați.
Se crede că a jucat un rol important în planificarea incursiunilor în Israel, inclusiv cea mai recentă.
Khaled Meshaal
Khaled Meshaal, care s-a născut în Cisiordania în 1956, este considerat unul dintre fondatorii Hamas.
La instrucțiunile directe ale prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, agenția de spionaj Mossad din Israel a încercat să-l asasineze pe Meshaal în 1997, în timp ce acesta locuia în Iordania.
Agenții Mossad au intrat în Iordania cu pașapoarte canadiene falsificate, iar Meshaal a fost injectat cu o substanță toxică în timp ce se plimba pe o stradă.
Autoritățile iordaniene au descoperit tentativa de asasinat și au arestat doi membri Mossad.
Regretatul rege Hussein al Iordaniei i-a cerut premierului Israelului antidotul pentru substanța cu care a fost injectat Meshaal. La presiunile președintelui american de atunci, Bill Clinton, Netanyahu a furnizat antidotul după ce inițial a respins cererea.
Meshaal, care locuiește în Qatar, a vizitat Fâșia Gaza pentru prima dată în 2012. El a fost primit de oficiali palestinieni, iar mulțimi de palestinieni au ieșit să îl întâmpine.
În 2017, Hamas l-a ales pe Ismail Haniyeh să îi succeadă lui Meshaal la conducerea biroului său politic, iar Meshaal a devenit șeful biroului politic al grupării în străinătate.
Mahmoud Zahar
Mahmoud Zahar s-a născut în Gaza în 1945 dintr-un tată palestinian și o mamă egipteană. Este considerat unul dintre cei mai proeminenți lideri ai Hamas și un membru al conducerii politice a mișcării.
A mers la școală în Gaza și la universitate în Cairo, apoi a lucrat ca medic în Gaza și Khan Younis până când autoritățile israeliene l-au concediat din cauza poziției sale politice.
Mahmoud Zahar a fost deținut în închisorile israeliene în 1988, la câteva luni după fondarea Hamas. A fost unul dintre cei deportați de Israel în „țara nimănui” în 1992, unde a petrecut un an.
După ce mișcarea Hamas a câștigat alegerile generale palestiniene din 2006, Zahar s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe în guvernul nou format al prim-ministrului Ismail Haniyeh, înainte de demiterea sa finală.
Israelul a încercat să-l asasineze pe Zahar în 2003, când un avion a lansat o bombă asupra casei sale din orașul Gaza. Atacul s-a soldat cu răni minore, dar l-a ucis pe fiul său cel mare, Khaled.
Cel de-al doilea fiu al său, Hossam, care era membru al Brigăzilor al-Qassam, a fost ucis într-un atac aerian israelian în Gaza în 2008.
Editor : B.P.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News