Liderul Hamas a fost ucis în Iran. Gruparea jură răzbunare

Data actualizării: Data publicării:
Ismail Haniyeh liderul hamas vorbeste la microfonsi gesticuleaza
Ismail Haniyeh a fost ucis, a anunțat gruparea Hamas. Foto: Profimedia

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, în Iran, a anunţat miercuri gruparea militantă palestiniană, care susține că a fost o lovitură a Israelului. Hamas spune că este o „escaladare gravă” și jură răzbunare.

3 zile de doliu în Iran

ACTUALIZARE 13:36 Iranul a decretat trei zile de doliu naţional după asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, ucis la Teheran într-o lovitură aeriană în noaptea de marţi spre miercuri.

„Republica islamică Iran a anunţat trei zile de doliu naţional în urma martiriului lui Ismail Haniyeh”, a anunţat guvernul iranian într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat Israelul cu o „pedeapsă severă” drept represalii pentru uciderea liderului politic al Hamas, relatează dpa.

„Regimul criminal sionist (Israel) l-a ucis pe invitatul nostru, în casa noastră. Va exista o pedeapsă severă”, a declarat Khamenei, potrivit unei postări pe site-ul său.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, au afirmat miercuri că „asasinarea” la Teheran a liderului lor politic, Ismail Haniyeh, va avea „enorme consecinţe în întreaga regiune”".

„Acest asasinat”, imputat Israelului, „duce războiul la un nou nivel şi va avea consecinţe pentru întreaga regiune”, au precizat într-un comunicat brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Hamas jură răzbunare

ACTUALIZARE 09:07 Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran este un „act de laşitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial Hamas, citat de Al-Aqsa TV, televiziunea condusă de Hamas.

Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen a declarat: „Ţintirea lui Ismail Haniyeh este o crimă teroristă odioasă şi o încălcare flagrantă a legilor şi a valorilor ideale”.

Sami Abu Zuhri, înalt oficial Hamas a afirmat, la rândul său: „Acest asasinat al fratelui Haniyeh de către ocupaţia israeliană este o escaladare gravă care urmăreşte să frângă voinţa Hamas şi voinţa poporului nostru şi să atingă scopuri false. Confirmăm că această escaladare nu îşi va atinge obiectivele. Hamas este un concept şi o instituţie şi nu persoane. Hamas va continua pe această cale indiferent de sacrificii şi suntem încrezători în victorie.”

Ismail Haniyeh, ucis la Teheran

Ismail Haniyeh a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran”, se arată într-o declaraţie remisă de facţiunea islamistă, care deplânge moartea liderului său, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

„Fratele, liderul nostru, mujahedinul Ismail Haniyeh, liderul mişcării, a murit într-o lovitură sionistă asupra cartierului său general la Teheran după participarea sa la învestirea noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian", a anunţat Hamas într-un comunicat.

„Reşedinţa lui Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Rezistenţei islamice Hamas, a fost lovită în Teheran şi, în urma acestui incident, el şi una dintre gărzile sale de corp au fost martirizaţi”, se arată într-o declaraţie a site-ului de ştiri Sepah al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Haniyeh s-a deplasat la Teheran pentru a asista marţi la depunerea jurământului noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian în faţa Parlamentului.

Iran, aliat al Hamas, nu recunoaşte statul israelian şi a făcut din susţinerea cauzei palestiniene un element central al politicii sale externe de la Revoluţia islamică din 1979.

În timpul discursului său de învestire de marţi, Massoud Pezeshkian, un reformator, a denunţat „crimele Israelului pe teritoriul palestinian”, în timp ce iranienii prezenţi la ceremonie scandau „Moarte Israelului! Moarte Americii!”.

Zece membri ai familiei liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost ucişi, în 25 iunie, într-un atac israelian în Tabăra de Refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Drama trăită de un miner din Alba, după ce pensia i-a fost redusă cu 5.800 de lei: „Am lucrat 40 de ani în...
Pro FM
Antonia, contract de imagine de peste două milioane de euro. Cu cine a acceptat să-și asocieze numele
Film Now
Mădălina Ghenea, divă într-o rochie decoltată, cu crăpătură pe picior, la Veneția. A împărțit zâmbete și...
Adevarul
Donald Trump a dezvăluit cum va pune capăt războiului din Ucraina până la Anul Nou. Pe cine va suna dacă va...
Newsweek
Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, schimb aprig de mesaje cu fostul soț: "M-am săturat să fiu făcută mincinoasă". Fiecare luptă...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale