Cine sunt cei eliberați în cel mai mare schimb de prizonieri Rusia-Occident de la Războiul Rece încoace. SUA au publicat lista completă

Data actualizării: Data publicării:
prizonieri SUA eliberați
Casa Albă a publicat lista cu numele persoanelor eliberate în cadrul schimbului de deţinuţi între Rusia și Occident. Colaj foto / Surse foto: Profimedia Images și X

Jurnalistul american Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin american Paul Whelan s-au numărat printre cei 24 de deținuți eliberați ca parte a unui schimb complex de prizonieri între Rusia, SUA și alte națiuni occidentale. O mulțime de dizidenți ruși au fost, de asemenea, eliberați, în timp ce, la schimb, Moscova a primit un fost colonel FSB condamnat pentru crimă, precum și mai multe persoane acuzate de spionaj sau infracțiuni cibernetice.

Turcia, care a coordonat acest schimb, a declarat că 10 deţinuţi au fost transferaţi în Rusia, inclusiv doi minori, care însă nu erau deţinuţi, 13 în Germania şi trei în Statele Unite. În cadrul schimbului au mai fost implicate Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus, conform News.ro.

Casa Albă a publicat lista cu numele persoanelor eliberate în cadrul schimbului de deţinuţi Est-Vest, inclusiv trei cetăţeni americani şi un rezident permanent legal care se întorc acasă din Rusia: Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva şi Vladimir Kara-Murza.

Doisprezece cetăţeni germani şi deţinuţi politici ruşi se vor întoarce în Germania: Dieter Voronin, Kevin Lick, Rico Krieger, Patrick Schoebel, Herman Moyzhes, Ilia Iaşin, Liliia Ceanişeva, Ksenia Fadeeva, Vadim Ostanin, Andrei Pivovarov, Oleg Orlov şi Saşa Skocilenko.

Opt persoane se întorc în Rusia: Vadim Krasikov (din Germania), Artem Viktorovici Dulţev (din Slovenia), Anna Valerevna Dulţeva (din Slovenia), Mihail Valerievici Mikuşin (din Norvegia), Pavel Alekseevici Rubţov (din Polonia), Roman Selezniov (din Statele Unite), Vladislav Kliuşin (din Statele Unite) şi Vadim Konoşcenock (din Statele Unite).

Rușii eliberați ca parte a acordului

Vadim Krasikov, 58 de ani

Krasikov, un fost colonel de rang înalt al FSB care ispășește o închisoare pe viață într-o închisoare germană, se afla în fruntea listei Moscovei cu prizonierii ruși pe care dorea să-i schimbe, conform CNN.

Krasikov a fost condamnat pentru uciderea în 2019 a fostului luptător cecen Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili în Kleiner Tiergarten din Berlin.

Curtea germană care l-a condamnat pe Krasikov în 2021 a declarat că a acționat în numele statului rus, împușcarea în „stil de execuție” a lui Khangoshvili având loc în plină zi. Khangoshvili a luptat împotriva forțelor ruse în timpul războaielor cecene și s-a mutat ulterior în Georgia, unde a supraviețuit mai multor tentative de asasinat. Dorit în Rusia pentru acuzații de terorism, el a fost un ghimpe în coasta lui Ramzan Kadîrov, liderul cecen și aliat apropiat al lui Putin.

Kremlinul nu a ascuns dorința de a-l aduce pe Krasikov înapoi în Rusia, cerând ca acesta să fie eliberat în 2022 alături de Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul lui Whelan și al Starului WNBA Brittney Griner.

Când SUA nu l-au putut elibera pe Krasikov, Moscova a refuzat să-l lase pe Whelan să plece, chiar dacă administrația Biden a oferit mai multe alte persoane în schimb.

La începutul acestui an, un consilier de top al lui Aleksei Navalnîi a spus că liderul opoziției ruse mai avea doar câteva zile până să fie schimbat cu Krasikov înainte ca acesta să moară în mod misterios într-o colonie penală rusă

Vadim Konoșchenok, 48 de ani

Extrădat în SUA din Estonia la începutul acestei luni, Konoșchenok se confrunta cu acuzații de conspirație pentru rolul său într-o rețea globală de achiziții publice și spălare de bani în numele guvernului rus, potrivit Procuraturii SUA pentru Districtul de Est al New York-ului.

Procuratura SUA a spus într-o declarație că Konoșchenok este un cetățean rus cu presupuse legături cu FSB, agenția rusă de informații. El este acuzat că a făcut parte dintr-o schemă de furnizare de produse electronice și muniții sensibile de fabricație americană Rusiei, încălcând controalele la export ale SUA, sancțiunile economice și alte legi penale.

Vladislav Kliușin, 43 de ani

Un om de afaceri rus, Kliușin a fost condamnat în Boston anul trecut la nouă ani de închisoare pentru rolul său în ceea ce autoritățile americane au numit „o schemă elaborată de hack-to-trade care a obținut aproximativ 93 de milioane de dolari prin tranzacții cu valori mobiliare bazate pe informații corporative confidențiale furate din rețele de calculatoare din SUA."

Kliușin a fost arestat în Sion, Elveția, în martie 2021 și extrădat în Statele Unite în decembrie 2021. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, i s-a ordonat să renunțe la peste 34 de milioane de dolari și să plătească daune.

Roman Seleznev, 40 de ani

Roman Seleznev este un hacker condamnat și un hoț care făcea fraude cu carduri de credit, care ispășește o pedeapsă de 27 de ani în SUA. Oficialii ruși au cerut anterior ca Seleznev – cunoscut sub numele de Track2, Bulba sau Ncux 3 – să facă parte din schimbul Griner și Bout în 2022. SUA au fost de acord cu asta, dar înțelegerea a căzut când nu a putut să-l ofere și pe Krasikov.

Seleznev a fost arestat în Maldive în 2014. A fost extrădat în SUA și condamnat în aprilie 2017 pentru spargere de computere la punctele de vânzare pentru a fura și a vinde numere de carduri de credit către lumea interlopă criminală.

În noiembrie acelui an, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru rolul său într-o rețea de fraudă cibernetică de 50 de milioane de dolari și pentru fraudarea băncilor cu 9 milioane de dolari printr-o schemă de hacking. Cele două sentințe rulau concomitent.

Artem Dulțev 

Artem Dulțev este un spion rus care trăia sub acoperire în Slovenia, dându-se ca un om de afaceri IT pe nume Ludvig Gish.

El a pledat vinovat pentru spionaj la o instanță din Ljubljana miercuri și a fost condamnat la mai mult de un an și jumătate de închisoare, ceea ce, potrivit tribunalului, este echivalent cu timpul petrecut. Potrivit unei declarații a instanței, el urma să fie deportat în Rusia și i s-a interzis intrarea în Slovenia timp de cinci ani.

Anna Dulțeva 

Anna Dulțeva, a pledat miercuri vinovata de spionaj alaturi de Dulțeva. Tot un spion rus, ea poza în dealer de artă și proprietar de galerie și se crede că este căsătorită cu Dulțev. Ea își spunea Maria Rosa Mayer Munos. La fel ca Dulțev, ea a fost condamnată și la deportare.

Mihail Mikușin 

Mikușin este un spion rus arestat în Norvegia în 2022. Lucra la Universitatea din Tromsø din Cercul Arctic, pretinzând că este un cercetător brazilian.

Pavel Rubțov 

Un spion rus care locuia în Polonia sub pretextul fals de a fi un jurnalist spaniol pe nume Pablo Gonzales. El a fost arestat în februarie 2022, potrivit agenției de știri de stat poloneză PAP.

Ce cetăţeni şi rezidenţi americani au fost eliberaţi

Evan Gershkovich, 32 de ani

Reporterul Wall Street Journal a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în iulie, primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia de la Războiul Rece.

Guvernul SUA, ziarul lui Gershkovich și susținătorii săi au denunțat procesul ca fiind o farsă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Paul Whelan, 54 de ani

Fostul pușcaș marin american Whelan a petrecut aproape șase ani în închisorile rusești după arestarea sa la Moscova în decembrie 2018.

El a fost condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj pe care el și guvernul SUA le neagă vehement. A spus că a fost în țară pentru nunta unui prieten.

La fel ca Gershkovich, Whelan a fost desemnat ca fiind reținut pe nedrept de Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, este cetățean irlandez, britanic și canadian.

Alsu Kurmașeva, 47 de ani

Jurnalista ruso-americană a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare după ce a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Kurmașeva a fost condamnată în aceeași zi în care un tribunal din orașul rus Ekaterinburg l-a condamnat pe Gershkovich.

Vladimir Kara-Murza, 42 de ani

Un politician proeminent al opoziției ruse și apărător al drepturilor omului, Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce a condamnat public războiul de la Moscova în Ucraina.

Este rezident permanent al SUA și dublu cetățean al Rusiei și Regatului Unit.

El a fost reținut inițial în 2022, la câteva ore după un interviu acordat CNN în care a criticat „regimul ucigașilor” al președintelui rus Vladimir Putin.

El a fost mutat de mai multe ori în ultimele luni prin închisorile din Rusia și a fost transferat la un spital de închisoare la începutul acestei luni. Avocaților săi li s-a interzis în mod repetat accesul la el.

Cetăţeni germani eliberaţi

Rico Krieger

Cetățeanul german a fost condamnat la moarte în Belarus în iunie, după ce a fost acuzat de terorism și activități mercenare.

Se știu puține lucruri despre Krieger. Grupul Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” a declarat că Krieger este un angajat al Crucii Roșii Germane. Autoritățile din Belarus au declarat că este cetățean german născut în 1993.

Potrivit profilului său LinkedIn, el a lucrat ca tehnician medical de urgență pentru Crucea Roșie Germană și ca ofițer de securitate înarmat pentru Ambasada SUA la Berlin.

Krieger a fost grațiat de liderul belarus Alexander Lukașenko pe 30 iulie, potrivit biroului lui Lukașenko.

Kevin Lik, 18 ani

Kevin Lik, un cetățean al Rusiei și Germaniei, a fost condamnat pentru înaltă trădare în decembrie 2023, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

TASS a spus că Lick a fost acuzat că a fotografiat și filmat echipamente și personal militar la garnizoana Maikop din Rusia. Potrivit instanței, acesta intenționa să furnizeze informațiile serviciilor germane.

Demuri (Dieter) Voronin 

Voronin a fost acuzat că l-a ajutat pe Ivan Safronov, un fost jurnalist și consilier al șefului agenției spațiale ruse Roscosmos, acuzat de trădare, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS.

Potrivit rechizitoriului, citat de presa de stat rusă, Demuri Voronin, un cetățean german, a facilitat cooperarea lui Safronov cu Serviciul Federal de Informații al Germaniei.

Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare și Voronin la 13 ani și 3 luni, potrivit agenției de presă de stat ruse RIA.

Herman Moyzhes 

Avocat și activist ciclist, Moyzhes a fost acuzat la începutul acestei luni de trădare pentru că a ajutat cetățenii ruși să obțină permise de ședere în Europa, potrivit TASS.

Arestarea sa a fost criticată ca fiind motivată politic, de comunitatea evreiască germană.

Patrick Schoebel 

Schoebel a fost reținut pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg în ianuarie pentru că transporta o pungă care conținea urși de gumă cu canabis, potrivit serviciului de presă al tribunalelor din Sankt Petersburg.

Personalități ale opoziției ruse care au fost eliberate

Ilia Iașin, 41 de ani

Criticul de la Kremlin Ilia Iașin a fost condamnat la opt ani și șase luni pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă în decembrie 2022.

Iașin, un aliat apropiat al regretatului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, a fost condamnat pentru răspândirea unor declarații „false” despre circumstanțele uciderii civililor ucraineni de către trupele ruse în Bucha, un oraș la nord de Kiev.

Rusia a incriminat criticile aduse armatei în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei anul trecut. Instanța a spus că își va ispăși pedeapsa „într-o colonie corecțională cu regim strict”.

Alexandra Skochilenko, 33 de ani

Artista rusă a fost condamnată la șapte ani de închisoare în 2023, după ce a înlocuit etichetele de preț cu mesaje împotriva războiului, într-un magazin alimentar din Sankt Petersburg, ca un act de protest.

În declarația sa finală în instanță înainte de verdict, Skochilenko a pus la îndoială amenințarea percepută reprezentată de acțiunile ei, afirmând: „Cât de puțină încredere are procurorul nostru în statul și societatea noastră dacă crede că statul nostru și siguranța publică pot fi distruse de cinci mici bucăți de hârtie?"

Oleg Orlov, 71 de ani

Apărătorul drepturilor omului și fostul șef al organizației câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace „Memorial” a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru că a vorbit împotriva războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Lilia Chanișeva, 42 de ani

Fost angajat al Fundației Navalnîi, Chanișeva a fost condamnată la șapte ani și jumătate de închisoare în iunie 2023, după ce a fost găsită vinovată de „organizarea unei comunități extremiste”.

În aprilie, Curtea Supremă din Bashkortostan i-a mărit pedeapsa la nouă ani și jumătate.

Ksenia Fadeeva, 32 de ani

O altă fostă asociată a lui Navalnîi, Fadeeva a fost condamnată la nouă ani de închisoare în decembrie 2023. Ea a fost condamnată pentru organizarea activităților unui grup extremist folosind funcția ei oficială și participarea la o organizație non-profit care a încălcat drepturile cetățenilor.

Vadim Ostanin 

Un alt fost angajat al fundației lui Alexei Navalnîi, Ostanin, a fost condamnat la nouă ani de închisoare sub acuzația de extremism.

Andrei Pivovarov, 42 de ani

Activist de opoziție și apărător al drepturilor omului, Pivovarov a fost șef al mișcării interzise de atunci Rusia Deschisă. El a fost condamnat la patru ani într-o colonie penală în iulie 2022, potrivit Amnesty International.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...