„O bătaie de joc.” Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost condamnată în Rusia la 6 ani și jumătate de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Alsu Kurmasheva, redactor la Radio Free EuropeRadio Liberty, a fost condamnată la șase ani și jumătate într-un proces secret
Jurnalista Alsu Kurmasheva a fost condamnată la șase ani și jumătate într-un proces secret, în Rusia. Foto: Profimedia

Jurnalista Alsu Kurmasheva, cu cetățenie ruso-americană, a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare pentru „răspândirea de informații false” despre armata rusă, de un tribunal din orașul Kazan, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a instituției, relatează Sky News. Decizia a venit la scurt timp după ce reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

În timp ce Curtea Supremă din Tatarstan susține că Alsu Kurmasheva a fost condamnată pentru „răspândirea de informații false” despre armată, purtătoarea de cuvânt a instituției, Natalya Loseva, a declarat luni că procesul a fost clasificat drept secret și că nu pot fi furnizate mai multe detalii.

Președintele Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), compania media americană la care era angajată jurnalista, a numit procesul și condamnarea o „bătaie de joc la adresa justiției” și a afirmat într-o declarație: „Singurul rezultat corect este ca Alsu să fie eliberată imediat din închisoare de către răpitorii ei ruși. Este timpul ca acest cetățean american, draga noastră colegă, să fie reunit cu familia sa iubitoare”.

Într-un raport despre condamnarea jurnalistei Kurmasheva, RFE/RL a afirmat, de asemenea, că acuzațiile reprezintă represalii pentru activitatea sa profesională în Praga.

Mama a doi copii, Kurmasheva, în vârstă de 47 de ani, a fost arestată în octombrie anul trecut și a fost acuzată inițial că nu s-a înregistrat ca agent străin.

Ea a pledat nevinovată, însă autoritățile au acuzat-o ulterior pentru „răspândirea de informații false”. Detenția sa a fost prelungită în total de șase ori, iar ultima dată a fost văzută în instanță la 31 mai.

Potrivit Sky News, nouă cetățeni americani sunt reținuți de Rusia, arestările devenind tot mai frecvente în urma războiului cu Ucraina.

Vineri, Evan Gershkovich fost condamnat la 16 ani de închisoare. El este primul jurnalist american condamnat în Rusia pentru spionaj, de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, scrie Reuters.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale