Cine este Şeicul Meshal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, noul emir al Kuweitului

Data publicării:
‎șeicul kuweitului
Şeicul Meshal al-Ahmad al-Sabah (foto) este căsătorit și are cinci fii și șapte fiice. Sursa foto X (fostă Twitter)

Prinţul moştenitor al Kuweitului, şeicul Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, în vârstă de 83 de ani, a fost numit sâmbătă noul emir al ţării, după moartea predecesorului său, şeicul Nawaf, a anunţat televiziunea de stat, citată de AFP, transmite Agerpres.

„Cabinetul kuweitian îl numeşte pe prinţul moştenitor, Alteţa Sa şeicul Meshal, emir al statului Kuweit”, a anunţat televiziunea de stat. El a devenit astfel cel de-al 17 suveran al ţării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Predecesorul său şi fratele său vitreg, şeicul Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah, a murit sâmbătă la vârsta de 86 de ani, după un mandat de trei ani marcat de conflicte politice succesive în fruntea acestei ţări bogate în petrol din Golf.

În noiembrie, şeicul Nawaf a fost spitalizat „din cauza unei probleme urgente de sănătate”, potrivit agenţiei de presă oficiale KUNA, care nu a oferit detalii despre boala sa.

Ulterior, el a fost declarat în stare stabilă. Având în vedere vârsta sa, starea de sănătate a şeicului a fost adesea un motiv de îngrijorare în timpul mandatului său.

Şeicul Nawaf a fost numit prinţ moştenitor în 2006 de către fratele său vitreg, şeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, şi a preluat funcţia de emir după moartea acestuia din urmă, în septembrie 2020, la vârsta de 91 de ani.

Șeicul Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah a fost numit prinţ moştenitor în 2020

Noul emir desemnat al Kuweitului, şeicul Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, numit prinţ moştenitor în 2020, şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în domeniul securităţii şi al serviciilor de informaţii. El a deţinut funcţia de ministru de interne şi a avut responsabilităţi în Garda Naţională.

Șeicul Meshal devine al treilea emir al Kuweitului în puțin peste trei ani. Până în 2020, postul a fost deținut timp de 14 ani de șeicul Sabah al-Ahmad, o figură proeminentă din lumea arabă, cunoscut pentru că a ajutat la scoaterea Kuweitului din ruinele invaziei Irakului din 1990, relatează Reuters.

Pe măsură ce preia conducerea producătorului de petrol OPEC, șeicul Meshal este de așteptat să păstreze politicile externe cheie ale Kuweitului, inclusiv sprijinul pentru unitatea Arabă din Golf, alianțele occidentale și legăturile bune cu Riad - o relație văzută ca o prioritate pentru el.

El ar putea căuta, de asemenea, să extindă legăturile cu China, deoarece aceasta caută un rol mai important în regiune, mai ales după ce Beijingul a sponsorizat un acord care a normalizat legăturile dintre Iran și Arabia Saudită în martie.

Șeicul Meshal a semnat mai multe acorduri economice în timpul unei vizite în China în septembrie, când a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Asia.

„El dorește stabilitate și subliniază importanța relației Kuweitului cu Arabia Saudită în special”, a spus o sursă kuweitiană, adăugând că șeicul Meshal este îngrijorat de situația regională și se teme de războaiele din regiune.

Noul emir se trezește devreme și este un om atent la detalii

Un diplomat occidental l-a descris pe șeicul Meshal ca pe un om care se trezește devreme, cu un stil de lucru metodic. „El este atent la detalii, uneori la detalii foarte mici”, a spus diplomatul. În timp ce șeicul Sabah fusese mai aproape de munca diplomatică, șeicul Meshal este mai apropiat de armată, a spus diplomatul.

Șeicul Meshal a fost adjunct al șefului Gărzii Naționale în perioada 2004-2020 și șef al Securității Statului timp de 13 ani, după ce s-a alăturat Ministerului de Interne în anii 1960. În trecut, i s-au oferit mai multe funcții de conducere, dar le-a refuzat, spun experții.

A urmat cursurile Colegiului de Poliție Hendon din Marea Britanie și i s-a creditat că a ajutat la reforma Gărzii Naționale.

Șeicul Meshal este al șaptelea fiu al fostului conducător Ahmed Al-Jaber și fratele a trei foști conducători, Sheikh Jaber Al-Ahmad, Sheikh Sabah Al-Ahmad și Sheikh Nawaf Al-Ahmad. Este căsătorit și are cinci fii și șapte fiice.

Unii cred că s-ar putea deplasa pentru a alinia în continuare Kuweit cu Riad. Primele sale apeluri după ce a preluat îndatoririle lui Sheikh Nawaf au fost cu regele Salman și prințul moștenitor Mohammed bin Salman, iar prima sa călătorie în afara Kuweitului a fost în Arabia Saudită, pe care a vizitat-o mai mult decât orice altă țară.

În calitate de emir, el va trebui să se confrunte cu tensiunile de lungă durată dintre familia guvernantă și criticii săi în parlamentul permanent blocat și agitat despre care criticii spun că a împiedicat reforma fiscală și economică.

Șeicul Meshal s-a angajat să nu modifice constituția

Legislatura din Kuweit exercită mai multă influență decât organismele similare din alte monarhii din Golf. Blocajul politic rezultat a dus timp de zeci de ani la remanieri de cabinet și dizolvarea parlamentului.

Primii doi ani de guvernare ai Șeicului Nawaf au fost loviti de turbulențe politice, s-au format opt guverne și au avut loc trei alegeri parlamentare.

În 2022, șeicul Meshal a intervenit într-o dispută prelungită între guvern și parlament. El a dizolvat parlamentul, a decretat noi alegeri și l-a înlocuit pe prim-ministru, dar nu și-a declarat intenția de a interveni în votul sau alegerea președintelui parlamentului. Mișcarea sa a fost larg salutată de opoziție.

De asemenea, el s-a angajat să adere la constituție și să nu o modifice, să o revizuiască sau să o suspende, într-un discurs ținut în numele emirului în iunie 2022. Parlamentarii și analiștii au considerat acest lucru istoric.

Deși alegerile din 2022 au fost anulate de Curtea Constituțională în martie 2023, votul ulterior - câștigat de o majoritate a parlamentarilor care se declară „reformiști” - a dus la un rar consens între parlament și guvern.

Kuweit, o ţară conservatoare în care puterea rămâne concentrată în mâinile familiei conducătoare Al-Sabah, găzduieşte totuși cel mai activ şi mai puternic parlament din Golf.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Wizz Air introduce cel mai lung zbor: 7 ore. Detaliul neplăcut de care trebuie să ții cont când urci în avion
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
Newsweek
În ce zi România trece la ora de iarnă? Ce afecțiuni se pot declanșa dacă dormim mai mult
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...