Ibrahim Traoré, un ofițer militar cu un rang destul de modest, care era liderul unui regiment de artilerie dintr-un oraș mic din nordul Burkinei Faso, s-a „catapultat” pe scena politicii mondiale după ce el și un grup de soldați l-au răsturnat de la putere pe fostul președinte Paul-Henri Damiba și au ajuns la conducerea țării, informează Reuters.
În timp ce un convoi militar foarte bine înarmat trecea duminică prin capitala Burkinei Faso prin mijlocul mulțimii, chipul tânăr al noului lider militar al țării, Căpitanul Ibrahim Traoré, a apărut deasupra turelei unui vehicul blindat.
Îmbrăcat în camuflaj și cu o beretă roșie pe cap, bărbatul de 34 de ani zâmbea și saluta oamenii veniți să îl aclame, unii dintre ei fluturând steagul Rusiei.
Se cunosc foarte puține lucruri despre Traoré și colegii săi din armată care de vineri au început să dea declarații la televiziunea națională înarmați și îmbrăcați în uniformele lor militare.
Într-un interviu pentru Radio France International, Traoré, un soldat de carieră care a luptat pe linia frontului împotriva militanților islamiști din nordul țării, a insistat că nu va rămâne la putere pentru mult timp. Viitorul lider al Burkinei Faso ar urma să fie desemnat în cadrul unei conferințe naționale ce va fi organizată până la finalul anului.
Rusia și-a exprimat sprijinul pentru noua juntă militară. Occidentul a condamnat-o
Următoarele mișcări ale juntei militare, printre care s-ar putea număra reforme în armată și legături mai strânse cu parteneri internaționali ca Rusia, ar putea schimba politicile din Africa de Vest și felul în care Burkina Faso va lupta împotriva insurgenței islamiste care a provocat deja moartea a mii de persoane și a dus la strămutarea altor milioane de oameni.
Ofițerii militari l-au sprijinit inițial pe Damiba, care a ajuns la putere în urma unei alte lovituri de stat în ianuarie și a promis că îi va înfrânge pe militanți.
Aceștia, însă, și-au pierdut repede răbdarea, junta lui Traoré acuzându-l pe Damiba că nu a reformat armata. Atacurile au continuat; săptămâna trecută, cel puțin 11 soldați au murit într-un singur atac în nordul țării.
Între timp, Rusia și-a exprimat sprijinul pentru noua juntă militară, în timp ce vecinii din regiune și puterile occidentale au condamnat-o.
„Îl salut și sprijin pe Căpitanul Ibrahim Traoré”, a declarat în scris omul de afaceri supranumit „Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, grup de mercenari care operează în mai multe zone din Africa, inclusiv în Mali, țară învecinată cu Burkina Faso.
Legăturile cu Rusia au provocat și mai multe tensiuni cu fosta putere colonială, Franța, care a oferit sprijin militar în ultimii ani, dar care a ajuns acum ținta protestelor proruse. Ambasada Franței din Ouagadougou a fost atacată după lovitura de stat de vineri.
Noii lideri ai Burkinei Faso au stârnit o revoltă împotriva Franței
Implicarea mercenarilor ruși în Mali a dus la încheierea misiunii franceze de a limita expansiunea grupărilor islamiste care au legături cu al-Qaeda și cu Statul Islamic și care au intrat de atunci și în Burkina Faso.
Wagner și armata din Mali au fost acuzate de grupurile care luptă pentru drepturile omului și de martori de comiterea de abuzuri, inclusiv uciderea a sute de civili din orașul Moura în luna martie.
Când a fost întrebat de legăturile cu Rusia, Traoré a preferat să rămână cât mai vag: „Sunt mulți parteneri. Franța este un partener. Nu există o țintă anume.”
Noii lideri ai Burkinei Faso au stârnit o revoltă împotriva Franței sâmbătă, când au spus la televizor că Franța i-a oferit protecție lui Damiba într-o bază militară și că acesta plănuiește să lanseze o contraofensivă.