CIA şi armata SUA efectuează operaţiuni cu elicoptere și trupe la sol pentru extragerea unor cetățeni din Afganistan

Data publicării:
soldati americani
Soldații americani și cei aliați desfășoară misiuni de recuperare și evacuare a unor cetățeni americani precum și a colaboratorilor afgani. Foto: Profimedia Images

Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) şi armata SUA efectuează operaţiuni punctuale de evacuare a cetăţenilor americani şi a colaboratorilor afgani prin utilizarea de elicoptere şi trupe în Kabul şi în alte zone din Afganistan, afirmă oficiali citaţi de publicaţia The Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Conform unor oficiali de la Washington, CIA a lansat operaţiuni clandestine pentru salvarea americanilor din oraşul Kabul, dar şi din alte regiuni din Afganistan, în condiţiile în care se apropie termenul-limită de 31 august. În misiunile de evacuare sunt utilizate elicoptere militare, dar operaţiunile sunt coordonate de CIA.

Un oficial din cadrul Congresului SUA a declarat că militari americani au fost trimişi în diverse zone din Kabul în misiuni comune cu trupe din state aliate, inclusiv din Marea Britanie şi Franţa, pentru a prelua cetăţeni din naţiuni partenere, rezidenţi americani sau afgani care au primit vize speciale după ce au ajutat armata americană.

Aceste operaţiuni aeriene şi terestre sunt considerate periculoase în contextul actualei situaţii din Afganistan. Departamentul american al Apărării a anunţat că îşi coordonează cu talibanii operaţiunile la Aeroportul din Kabul, dar nu este clar dacă s-a discutat şi despre aceste operaţiuni punctuale de evacuare din afara aeroportului. Potrivit cotidianului The Washington Post, William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), s-a întâlnit luni, la Kabul, cu mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani, pentru discuţii pe tema operaţiunilor de evacuare.

Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) a refuzat să ofere detalii despre actualele operaţiuni de evacuare din Afganistan.

În prezent, în Kabul, sunt aproximativ 6.000 de militari americani. Preşedintele Joseph Biden le-a transmis marţi partenerilor din cadrul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) că Statele Unite sunt în grafic pentru a finaliza pe 31 august operaţiunile de evacuare din Afganistan, deşi sunt elaborate şi planuri pentru eventuale situaţii de urgenţă. Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, au cerut prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate. Franţa a semnalat miercuri că ar putea menţine cât va fi necesar trupele în zona Aeroportului din Kabul. Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi oficiali britanici au avertizat că există riscul comiterii unor atacuri teroriste de către filiala afgană a reţelei Stat Islamic împotriva trupelor internaţionale din Kabul.

„Ameninţările în zona aeroportului sunt foarte reale şi foarte substanţiale”, în principal din partea filialei afgane a reţelei teroriste Stat Islamic. „Există riscuri reale la adresa avioanelor noastre, la adresa personalului şi a persoanelor adunate la aeroport”, a declarat congresmanul democrat Adam Schiff.

Mişcarea talibanilor a avertizat că vor exista „consecinţe”, inclusiv în privinţa acţiunilor de formare a unui nou guvern în Afganistan, dacă Statele Unite prelungesc operaţiunile militare de evacuare după data de 31 august. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a transmis că afganii nu vor mai putea părăsi ţara după 31 august. „Noi nu vom mai permite să plece afganii, nu suntem deloc încântaţi de acest lucru”, a afirmat Zabihullah Mujahid.

În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...