Chinezii dezvăluie noi informații despre partea îndepărtată a Lunii

Data actualizării: Data publicării:
Supermoon Eclipse Visible In Skies Over Las Vegas
Foto: Guliver/Getty Images

Misiunea chineză Chang'e-4, prima care a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii, dezvăluie informații neștiute despre singurul satelit natural al Pământului, informează CNN.

Nava Chang'e-4 a aterizat în zona îndepărtată a Lunii pe 3 ianuarie 2019, în craterul Von Karman, apoi a lansat vehiculul numit Yutu-2. Misiunea acestuia este să explore Polul Sud-Bazinul Aitken, cel mai vechi și mai mare crater din zona îndepărtată a lunii, cu un diametru de peste 2.400 de kilometri.

Începând de atunci, vehiculul lunar a descoperit că acest crater este plin de praf și rocă pulverizată, grosimea stratului fiind de 13 metri.

Yutu-2 este echipat cu un radar care poate investiga suprafața lunii folosind semnale radio până la o adâncime de 40 de metri. Misiunea spațială Chang'e-3, care a aterizat pe zona apropiată a Lunii în 2013, avea un radar care putea scana o adâncime de doar 13 metri.

 

"Substratul la locul aterizării misiunii CE-4 este mult mai transparent la undele radio, iar această verificare calitativă sugerează un context geologic diferit între cele două locuri de aterizare", a spus Li Chunlai, profesor cercetător și director adjunct al Observatorului Astronomic Național de la Academia de Științe din China. Chunlai a condus studiul publicat miercuri în jurnalul Science Advances.

Radarul de pe Yutu-2 a găsit bucăți de rocă de diverse mărimi, alături de material poros, granular. Acest lucru se datorează faptului că Luna a fost lovită frecvent de meteoriți în haosul primelor zile de viață ale sistemului nostru solar.

Când Luna este lovită de un obiect, aruncă în sus un val de materie în altă zonă. În timp, suprafata craterelor din prezent a devenit stratul expus, cu rocă și materie fină îngropate dedesubt.

Craterele îi pot ajuta pe cercetători să afle mai multe despre evoluția Lunii, dar și cum s-a format. Yutu-2 își continuă cercetările și echipajul misiunii spațiale încearcă să aducă mostre înapoi pe Pământ.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri