China, țara în care ești arestat pentru o postare pe X. Și ești chemat „la un ceai” de poliție, doar pentru că nu citești ce trebuie

Data actualizării: Data publicării:
Telefon asiatici
Dacă urmărești ce vlog nu trebuie ai o mare șansă ca poliția să te invite "la un ceai". Foto: Profimedia

Poliția internetului din China a trecut de la țintirea bloggerilor la supravegherea și înlăturarea urmăritorilor acestora. În ultimele luni, adepții unor bloggeri liberali influenți au fost interogați de poliție, pe măsură ce China își extinde rețeaua de supraveghere online, scrie The Guardian.

La sfârșitul anului trecut, Duan (n.r. nume schimbat, pentru păstrarea anonimatului), un student la o universitate din China, a folosit o rețea privată virtuală (VPN) pentru a sări peste marele firewall al cenzurii internetului din China și a descărca platforma de social media Discord.

Peste noapte, el a intrat într-o comunitate în care mii de membri cu opinii diverse dezbăteau idei politice și organizau alegeri simulate. Oamenii se puteau alătura chat-ului pentru a discuta idei precum democrație, anarhism și comunism. „La urma urmei, este greu pentru noi să facem politică în realitate, așa că trebuie să o facem într-un chat de grup”, a declarat Yang Minghao, un vlogger popular, într-un videoclip pe YouTube.

Interesul lui Duan pentru comunitate a fost stârnit în timp ce urmărea unul dintre videoclipurile online ale lui Yang. Yang, care face materiale video sub porecla MHYYY, vorbea despre chat-ul de pe Discord, care, la fel ca YouTube, este blocat în China, și a spus că „ar dori să vadă unde va ajunge acest grup, pe cât posibil fără intervenție”.

Răspunsul la întrebarea lui Yang a venit după mai puțin de un an. În iulie, Duan și alți câțiva membri ai grupului Discord, din orașe aflate la mii de kilometri distanță, au fost chemați la interogatoriu de către poliție.

Interogatoriu

Duan spune că a fost reținut timp de 24 de ore și interogat cu privire la relația sa cu Yang, utilizarea unui VPN și comentariile pe care le-a făcut pe Discord. A fost eliberat fără acuzații după 24 de ore, dar el - și alți urmăritori ai lui Yang - rămân îngrijorați cu privire la soarta vloggerului, care nu a mai postat online de la sfârșitul lunii iulie.

Incidentul este doar un semn al severității crescânde a regimului de cenzură din China, în cadrul căruia chiar și adepții privați ai conturilor “nefavorabile” pot avea probleme.

„Nu cred că am mai văzut în trecut ca adepții unor persoane influente să fie interogați într-o asemenea măsură”, a declarat Maya Wang, director asociat pentru China la Human Rights Watch.

Ministerul chinez al securității publice și biroul local de securitate publică care se ocupă de cazul lui Duan nu au putut fi contactați pentru comentarii, dar atât el, cât și colegii săi idealiști online au încălcat unul dintre principiile fundamentale ale internetului chinez: nu formați o comunitate, mai ales una legată de politică, nici măcar în privat.

Pedeapsa pentru comentariile făcute online este obișnuită în China, unde internetul este strict reglementat. Pe lângă un firewall digital care blochează accesul majorității utilizatorilor de internet la site-uri străine precum Google, Facebook și WhatsApp, persoanele care publică conținut pe teme considerate sensibile sau critice la adresa guvernului se trezesc adesea cu interdicția de a accesa site-uri sau chiar mai rău.

Anul trecut, un bărbat pe nume Ning Bin a fost condamnat la mai mult de doi ani de închisoare pentru că a postat „remarci nepotrivite” și „informații false” pe X și Pincong (un forum în limba chineză).

Nici naționaliștii înflăcărați nu sunt imuni. În ultimele săptămâni, influentul comentator proguvernamental Hu Xijin pare să fi fost interzis pe rețelele de socializare după ce a făcut comentarii despre traiectoria politică a Chinei care nu se aliniau cu punctul de vedere al Beijingului.
Duan a declarat că apelul poliției nu a fost complet neașteptat. Totuși, spune el, intensitatea interogatoriului l-a luat prin surprindere. „Nu este permis să te plângi doar într-o discuție de grup pe un software din străinătate”.

Rețeaua de supraveghere online se lărgește

În februarie, Li Ying, care administrează un cont X popular în limba chineză, a postat un „anunț urgent” în care spunea că adepții săi din China au fost chemați să „bea ceai” cu poliția, un eufemism pentru interogatorii. El a îndemnat oamenii să îl dea unfollow și să se asigure că conturile lor X nu le dezvăluie informațiile personale.

Li, care locuiește în Italia, administrează un cont numit „Teacher Li is not your teacher” (Profesorul Li nu este profesorul tău), care postează un flux de știri nefiltrate despre protestele și represiunea din China, știri care nu ar fi publicate niciodată în presa internă din China.

„Poliția a început să sune toți utilizatorii care se înregistraseră cu numere de telefon mobil din China și le-a cerut să mă dea unfollow”, a declarat Li.

Persoanele care locuiesc în străinătate au fost contactate de poliție de rudele lor din China, a spus Li. Acestea au fost presate să convingă persoana din străinătate să dea unfollow contului lui Li.

Alți doi bloggeri chinezi populari, inclusiv Wang Zhi'an, un jurnalist chinez stabilit în Japonia, au declarat, de asemenea, că urmăritorii lor au fost interogați de poliție în acest an.

„O parte din această situație are legătură cu intensificarea represiunii - poliția a trecut de la hărțuirea activiștilor și a persoanelor active în spațiile fizice la hărțuirea celor online, deoarece o mare parte a activismului și a disidenței este acum mai profund ascunsă”, spune Wang.
În decembrie, Li Tong, un oficial din cadrul biroului de securitate cibernetică al Ministerului Securității Publice, a declarat că guvernul a desemnat anul 2024 drept „anul unei campanii speciale pentru combaterea și rectificarea zvonurilor online”. Autoritățile locale și-au asumat această sarcină cu entuziasm: în iulie, provincia Guangdong a declarat că a soluționat peste 1 000 de cazuri de „zvonuri online” și „troli online” în acest an.

William Farris, un avocat care studiază urmărirea penală de către stat a discursului în China, a declarat că aceste campanii de curățare a internetului sunt „o tradiție anuală sau semestrială”. Campanii similare au fost anunțate în fiecare an începând cel puțin din 2013. El a remarcat că, în mai multe hotărâri judecătorești împotriva unor persoane care au fost pedepsite pentru activitatea lor online, autoritățile au acordat atenție și persoanelor pe care le urmăreau. În 2019, un bărbat pe nume Jiang Kun a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru postări pe X, instanța notând că „a urmat anumite forțe antichineze” pe platformă.

De-a șoarecele și pisica

Cu toate acestea, Wang a declarat că jocul continuu de-a șoarecele și pisica dintre autorități și cei care gândesc diferit de ele indică „un set emergent de valori comune care depășesc granițele Chinei”. În ciuda faptului că autoritățile au încercat întotdeauna să elimine aceste „valori universale”, acestea au persistat totuși în rândul unor părți semnificative ale populației din și din China”.

Represiunea Discord a fost discutată pe larg online, în forumuri blocate de firewall-ul chinez. Pe Reddit, un utilizator a scris: „Sper sincer că toți cei care au pierdut legătura se pot întoarce la viață în siguranță. Ne vom întâlni din nou, într-un loc unde nu există întuneric!”

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu