Guvernul chinez a publicat o nouă variantă de lucru a listei cu animalele care pot fi crescute pentru carne, în contextul epidemiei de coronavirus, care ar fi pornit de la animalele sălbatice vândute într-o piață din Wuhan, informează CNN.
Beijingul a suspendat temporar comerțul cu animale sălbatice după izbucnirea epidemiei, care s-a răspândit la nivel global și a infectat 1,6 milioane de oameni, însă o nouă lege încă nu a fost finalizată.
Ministrul Agriculturii din China a prezentat miercuri seara o variantă de lucru a listei de animale ce pot fi crescute. Ea include animale considerate de bază, precum porci, vaci, găini și oi, dar și animale considerate "inventar viu special" - specii de căprioară, alpaca sau struț. Două specii de vulpe, raton și nurcă pot fi crescute în gospodărie, dar nu pentru carne.
Pe listă nu sunt menționate speciile rare care sunt suspectate de cercetători că au transmis virusul către om, precum pangolini, lilieci sau Zibetă (Civet).
Câinii lipsesc și ei de pe lista animalelor considerate "inventar viu", iar dacă această prevedere va fi păstrată ea va duce la prima interdicție de consum a câinilor valabilă pe întreg teritoriul Chinei.
Această listă este încă în lucru și se află în stadiul de consultare publică până pe 8 mai.
Epidemia inițială de coronavirus a fost legată de o piață din Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde se vindeau o largă varietate de animale sălbatice pentru carne, inclusiv șarpe, porc spinos și câine enot.
Consumul de animale sălbatice nu este ceva des întâlnit în China, fiind mai des întâlnit în sudul țării. Când animalele sălbatice sunt păstrate în apropiere de oameni și în condiții vitrege există un mare risc de a transmite viruși altor animale, iar apoi oamenilor.
Editor web: V.M.