China respinge criticile OMS privind ancheta asupra orginilor pandemiei de Covid-19

Data publicării:
china origini pandemie
Foto: Getty Images

Beijingul a respins, vineri, criticile directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la presupusa lipsă de cooperare a Chinei în ancheta asupra originilor pandemiei de COVID-19. În timp ce OMS acuză China că nu a dorit să ofere prea multe informații echipei de experți, China susține că furnizat cu „atenție specială” o „cantitate mare de date”, scrie AFP.

China, unde primele cazuri de coronavirus au fost detectate la Wuhan (centru) la sfârşitul anului 2019, trebuie "să coopereze mai bine" pentru a înţelege ce "s-a întâmplat cu adevărat", a declarat joi şeful OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Organizaţia internaţională cu sediul la Geneva se confruntă cu o presiune crescândă pentru organizarea unei noi anchete aprofundate asupra originilor pandemiei de COVID-19.

Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină asupra originilor pandemiei, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în întreaga lume.

În faţa presei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a menţionat lipsa "informaţiilor directe" despre coronavirus pe care Beijingul nu a dorit să le ofere echipei OMS, ceea ce, în opinia şefului organizaţiei internaţionale, reprezintă "o problemă".

China respinge acuzațiile OMS

Solicitat să ofere o reacţie, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a declarat vineri că "anumite informaţii referitoare la viaţa privată nu pot fi copiate şi scoase din ţară".

Cu toate acestea, experţii OMS au putut "să obţină o cantitate mare de date", iar China "le-a prezentat rând cu rând" ceea ce necesită "o atenţie specială", a mai spus Zhao, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt chinez a respins, de asemenea, declaraţiile şefului OMS conform cărora "a existat o încercare prematură" de a respinge teoria unui accident de laborator.

Teoria ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...