China protestează față de sancţiunile impuse de SUA împotriva entităţilor sale: Sunt „ilegale şi unilaterale”

Data publicării:
steagul sua si al chinei pe o masa
Relaţiile dintre China şi Statele Unite s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor chestiuni. FOTO: Shutterstock

China a numit sancţiunile impuse de SUA împotriva unor entităţi ale sale din cauza războiului din Ucraina drept „ilegale şi unilaterale” şi „nebazate pe fapte”. Declarația, care aparține unui înalt oficial de la Beijing, vine înaintea vizitei consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru discuţii la nivel înalt în China.

SUA au impus săptămâna trecută sancţiuni asupra a peste 400 de entităţi şi indivizi pentru susţinerea efortului de război rus din Ucraina, printre care se află şi companii chineze despre care oficiali americani susţin că ajută Moscova să evite sancţiunile occidentale şi să-şi consolideze armata.

Washingtonul a avertizat în mod repetat Beijingul în privinţa sprijinului său pentru industria de apărare rusă şi a instituit deja sute de sancţiuni menite să limiteze capacitatea Moscovei de a exploata anumite tehnologii în scopuri militare.

Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, s-a opus sancţiunilor la un briefing pentru diplomaţi de la Beijing, după o rundă de întâlniri cu oficiali din Brazilia, Indonezia şi Africa de Sud.

„O anumită ţară foloseşte criza pentru a arunca vina, într-o tentativă de a fabrica aşa-numita teorie a responsabilităţii Chinei şi ameninţă ţări care au legături economice şi comerciale normale cu Rusia cu sancţiuni ilegale şi unilaterale”, a declarat Li Hui, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Interese egoiste”

Li nu a numit SUA, dar Ministerul Comerţului din China a anunţat duminică faptul că se opune sancţiunilor, iar Ministerul de Externe a exprimat o opinie similară faţă de precedentele runde de sancţiuni.

Sancţiunile de săptămâna trecută includ măsuri împotriva unor companii din China implicate în exportul de maşini unelte şi microelectronice în Rusia.

„Aceste vorbe şi fapte le servesc total interesele egoiste şi nu sunt bazate pe fapte, comunitatea internaţională nu le va accepta niciodată”, a adăugat Li Hui.

China a făcut eforturi de a se prezenta drept o parte care caută activ o soluţionare de conflictului, deşi nu a participat la conferinţa de pace din Elveţia din iunie.

După precedente runde de discuţii conduse de Li Hui, Beijingul a avansat propuneri privind sprijinirea schimbului de prizonieri de război, respingerea utilizării armelor nucleare şi biologice şi respectiv respingerea atacurilor asupra facilităţilor nucleare civile.

Într-un document în 12 puncte prezentat în urmă cu peste un an, China a formulat principii generale pentru încheierea războiului, dar nu a intrat în detalii.

China şi Brazilia au făcut apel în comun în acest an la organizarea de convorbiri de pace între Rusia şi Ucraina. Li Hui şi-a exprimat speranţa că mai multe ţări vor sprijini eforturile de pace ale Chinei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...