China își propune să formeze o nouă ordine mondială și să detroneze America din vârful ierarhiei. Ce alți lideri i se alătură lui Xi

Data publicării:
Xi Jinping
Xi Jinping consideră că sistemul internațional din prezent a fost conceput pentru a favoriza pe nedrept Statele Unite și aliații lor. Foto: Profimedia Images

Xi Jinping are un plan care descrie felul în care lumea ar trebui să funcționeze, iar la un an după ce și-a început al treilea mandat la conducerea Chinei, acesta își accelerează eforturile de detronare a Americii de la vârful ordinii mondiale și de promovare a viziunii sale, relatează CNN.

Inițiativa lui Xi Jinping a ajuns în centrul atenției mai mult decât a fost vreodată luna trecută la Beijing, când liderul chinez, flancat de președintele rus Vladimir Putin, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, și alți zeci de demnitari de rang înalt din toată lumea, a desemnat China drept singura țară capabilă să conducă lumea prin labirintul de provocări ale secolului XXI.

Niciodată în istoria lumii nu au mai avut loc astfel de schimbări la nivel mondial ca în vremurile noastre cu o semnificație istorică atât de importantă, a declarat Xi în fața invitaților prezența la forumul Belt and Road (Noul Drum al Mătăsii).

China „va face eforturi neîncetate pentru a ca toate țările să se modernizeze” și pentru a construi un „viitor comun pentru umanitate”, a mai spus Xi.

Viziunea liderului chinezi, în spatele limbajului abstract în care se ascunde, înglobează inițiativa Partidului Comunist Chinez de a remodela un sistem internațional despre care consideră că a fost conceput pentru a favoriza pe nedrept Statele Unite și aliații lor.

Beijingul crede acum că a venit timpul ca sistemul și balanța globală a puterii să se schimbe pentru a asigura ascensiunea Chinei și respinge orice eforturi de contracarare a inițiativei sale.

Documentul de 13.000 de cuvinte prin care Xi își expune viziunea

În ultimele luni, Beijingul a promovat modelul său alternativ prin documente de strategie politică și noi „inițiative globale”, precum și discursuri, întâlniri diplomatice, forumuri și adunări internaționale de toate dimensiunile – totul pentru a câștiga cât mai mult sprijin în toată lumea.

Inițiativa Chinei vine într-un moment în care tot mai multe țări în dezvoltare fac apel la adoptarea unui sistem internațional în care vocea lor să se facă mai bine auzită.

Numărul mare de lideri ai lumii care au vizitat în ultimele luni Beijingul arată clar că, cu toată că unele națiuni nu privesc cu ochi buni o ordine mondială condusă de o China autocrată, alte țări sunt mult mai receptive la mesajul lui Xi.

China Belt and Road Forum
În viziunea lui Xi despre viitorul lumii, țările vor fi independente de „politicile de bloc”, de competiția ideologică și de alianțe militare și nu vor fi nevoite să susțină așa zise „valori universale definite de un grup de țări occidentale”. Foto: Profimedia Images

În „comunitatea globală cu un viitor comun” propusă de Xi, dezvoltarea economică și stabilitatea reprezintă priorități, în timp ce toate țările vor avea relații de la egal la egal unele cu celelalte și vor lucra împreună pentru „prosperitate comună”, potrivit unui document de peste 13.000 de cuvinte publicat de Beijing în septembrie.

În această versiune a viitorului, țările vor fi independente de „politicile de bloc”, de competiție ideologică și de alianțe militare și nu vor avea responsabilitatea de a susține așa zise „valori universale definite de un grup de țări occidentale”, mai scrie în acel document.

„Ceea ce chinezi spun este 'trăiește și lasă să trăiască': s-ar putea să nu îți placă politicile interne ale Rusiei, s-ar putea să nu îți placă regimul politic din China, dar dacă vrei securitate, va trebui să le oferi și lor spațiul de care au nevoie pentru a supraviețui și prospera”, a spus Yun Sun, director al programului China al Centrului Stimson din Washington.

Putin, talibanii și dictatorul din Siria sunt bine veniți la masa națiunilor de la Beijing

Cu toate că inițiativa Chinei se bazează mai mult pe retorică decât pe detalii specifice, este clar că Beijingul vrea să remodeleze ordinea mondială convenită după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și susținută de SUA și alte democrații occidentale.

Cadrul internațional din prezent este conceput, măcar teoretic, în ideea ca guvernele să fie suverane asupra țărilor pe care le conduc, dar să respecte în același timp o serie de reguli și principii comune pentru a păstra pacea și apăra drepturi ale omului și politice de bază pentru populațiile lor.

CHINA ZHEJIANG HANGZHOU XI JINPING SYRIAN PRESIDENT MEETING (CN)
Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a fost adus cu un avion privat din China la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Viziunea lui Xi este, evident, pe placul liderilor autocrați. În timp ce Putin al Rusiei, acuzat de crime de război și care își continuă invazia brutală a Ucrainei, și liderii talibani ai Afganistanului sunt evitați în Occident, aceștia au fost bine veniți la masa națiunilor organizată la Beijing luna trecută.

Cu doar câteva săptămâni mai înainte, dictatorul sirian Bashar al-Assad, care a fost acuzat că a folosit arme chimice împotriva propriului său popor, a fost primit cu surle și trâmbițe la Jocurile Asiatice de la Hangzhou, acolo unde a venit cu un avion privat din China și a vizitat un faimos templu budist.

Ziarul de stat Global Times l-a descris pe Assad ca fiind un lider al unei țări distruse de război respectat în China, dar izolat de Occident.

„Pakistanul se aliniază la viziunea liderului chinez Xi Jinping”

Totuși, argumentul mai extins al Beijingului, conform căruia un grup mic de țări bogate din Occident deține prea multă putere pe plan internațional, rezonează și cu alte guverne care nu se află în conflict cu țările vestice.

În ultimii ani, până și țări care au avut parteneriate strânse cu SUA timp de zeci de ani au început să se apropie de China și viziunea ei.

„Pakistanul se aliniază la viziunea liderului chinez Xi Jinping despre emergența unei noi ere globale, caracterizată prin multipolaritate și o respingere a dominației occidentale”, a spus Ali Sarwar Naqvi, un fost ambasador pakistanez, acum director executiv al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale de la Islamabad.

2023 BRICS Summit at the Sandton Convention Centre
La sesiunea BRICS de anul acesta au fost invitate să participe și alte țări, pentru prima dată după 2010: Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat celor 5 membri originali. Foto: Profimedia Images

Dar există și multe guverne care sunt ceva mai circumspecte cu privire la politicile și ambițiile Chinei.

„Am păstrat relațiile noastre cu toate națiunile deschise”, a spus prim-ministrul din Papua Noua Guinee, James Marape, care a susținut un discurs în cadrul summitului de la Beijing în care a cerut mai multe investiții în energia verde în țara sa prin inițiativa condusă de China.

„Ne raportăm la Occident, ne raportăm la Est. Menținem o linie dreaptă, fără să compromitem prietenia noastră cu toate popoarele”, a mai spus Marape.

China - susține o lume multipolară sau vrea să ia locul SUA în vârful piramidei?

„China se poate baza pe Brazilia zi și noapte să spună că multilateralismul este important și trebuie să regândim guvernarea globală, dar există un foarte important 'dar'”, a specificat Rubens Duarte, coordonator al LABMUNDO, un centru ce cercetare în relațiile internaționale din Brazilia.

„Încearcă cu adevărat China să promoveze multipolaritatea sau vrea doar să devină un înlocuitor pentru influența Statelor Unite asupra lumii?” a întrebat Duarte.

Beijingul susține că modelul său a dat deja rezultate, punctând înspre rolul său de intermediar al restaurării relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran în luna martie.

China Belt and Road Forum
Putin și Xi Jinping au discutat mai bine de trei ore la întâlnirea pe care au avut-o la Beijing. Foto: Profimedia Images

Retorica lui Xi, însă, nu produce rezultate în alte țări care văd China și armata sa care se modernizează într-un ritm accelerat drept principalii agresori în Asia și se întreabă de ce Beijingul a continuat să susțină Rusia în ciuda faptului că a încălcat legea internațională atunci când a invadat Ucraina.

„Dacă nu ne opunem, China va continua să se extindă peste ceea ce cade sub jurisdicția noastră suverană, peste drepturile noastre suverane și în teritoriul nostru”, a spus secretarul filipinez al apărării Gilberto Teodoro Jr., care a acuzat Beijingul că plătește mulți bani ca să cumpere sprijinul țărilor mai mici în timp ce își extinde controlul asupra zonelor disputate din Marea Chinei de Sud, încălcând hotărârea unui tribunal internațional.

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost invitate vara aceasta să se alăture BRICS – prima inițiativă de extindere a grupului din 2010 și până în prezent. În același timp, Xi nu a participat la summitul G20 de la New Delhi din septembrie.

Acțiunile Chinei în Asia, acolo unde armata sa a devenit din ce în ce mai agresivă, arată că Beijingul își propune să domine regiunea, potrivit analiștilor. Situația ridică și întrebări despre cum s-ar comporta o China mai puternică din punct de vedere militar și economic dacă nimeni nu i se opune.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
Cum puteți încetini îmbătrânirea. Medicii dezvăluie cele cinci surse alimentare care vă ajută să „arătați mai...
Newsweek
Programul creșterilor de pensii în 2025. Indexarea și Mica Recalculare aduc mii de lei în plus
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Un pui de cerb axis a venit pe lume la Zoo Târgu Mureș. De ce confundă oamenii această specie cu căprioarele
Film Now
Cum arată acum Marv, unul dintre bandiții din "Home Alone". Cu ce se ocupă după ce a renunțat la actorie...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...