China întrece SUA în dezvoltarea noilor tehnologii. A luat avans în 37 din 44 de domenii cheie (raport)

Data publicării:
Steagurile SUA şi al Chinei pictate pe un perete crăpat.
China a întrecut SUA în dezvoltarea tehnologiilor noilor tehnologii, arată un raport. Foto: Profimedia Images

Statele Unite sunt în urma Chinei în cursa dezvoltării noilor tehnologii precum sistemele de propulsie hipersonică sau sistemele de comunicaţii de tip 5G şi 6G, cu potenţialul de a avea un monopol când vine vorba de nanomateriale şi biologie sintetică, arată un studiu realizat pe parcurusul unui an de un thinktank australian, la comanda departamentul de stat al SUA, scrie The Guardian.

Potrivit raportului publicat de "Strategic Policy Institute", SUA mai conduc doar când vine vorba de tehnologii precum dezvoltarea vaccinurilor, a computerelor cuantice şi a sistemelor de lansare în spaţiu.

Raportul s-a bazat pe studierea cercetărilor cu "impact puternic" în domeniul noilor tehnologii, concentrându-se asupra articolelor ştiinţifice apărute în publicaţii de top care au fost ulterior frecvent citate şi folosite în alte cercetări similare.

"Cercetarea noastră arată că China a construit fundaţiile necesare pentru a deveni cea mai avansată super-putere mondială în domeniile ştiinţei şi tehnologiei, având uneori un avans impresionant în cercetările din domeniile tehnologiei emergente de importanţă mare", se arată în raport.

"În privinţa unora dintre noile tehnologii, primele zece cele mai bune institute de cercetare din lume pot fi localizate toate în China şi împreună generează de nouă ori mai multe studii de mare impact decât ţara aflată pe locul doi, de multe ori SUA", precizează raportul.

De exemplu, Academia Chineză de Ştiinţă a fost plasată pe primul sau al doilea loc în toate cele 44 de domenii analizate de thinktank când vine vorba de cercetarea întreprinsă.

Raportul mai arată că o cincime dintre studiile de mare impact sunt realizate de cercetători chinezi care şi-au făcut studiile postuniversitare în SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, dar au revenit apoi în ţara natală.

"Avansul Chinei este rezultatul planurilor pe termen lung realizate de Xi Jinping şi predecesorii săi", se arată în raport.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat în discursul privind starea naţiunii, că SUA vor investi "în inovaţia americană, în industriile care vor defini viitorul şi pe care guvernul chinez vrea să le domine".

Însă institutul australian care a formulat raportul spune că Beijingul este pe cale de a stabili monopoluri în opt domenii de vârf, printre care se numără fabricarea nanomaterialelor, biologia sintetică şi producţia de energie cu ajutorul amoniacului şi a hidrogenului.

De asemenea, în ultimii cinci ani, China a produs aproape jumătate dintre cercetările de mare impact la nivel mondial în privinţa sistemelor de propulsie hipersonice, ceea ce a dus la crearea de rachete hipersonice ce pot transporta încărcătură nucleară în 2021, arată raportul.

Potrivit thinktank-ului, există şi o diferenţă semnificativă între China şi SUA, luate împreună şi restul ţărilor când vine vorba de avansurile tehnologice.

"În eşalonul secund avem un grup mic de ţări conduse de India şi Marea Britanie. Alte ţări care apar în top sunt Coreea de Sud, Germania, Australia, Italia şi, tot mai rar, Japonia", precizează raportul care a fost comandat de departamentul de stat al SUA, potrivit lui Jamie Gaida, analist senior al thinktank-ului care a realizat cercetarea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...