Mii de cetățeni chinezi și străini au fost surprinși când au aflat că au interdicție de ieșire din China, potrivit raportului grupului de drepturi Safeguard Defenders. De asemenea, o analiză Reuters a constatat o creștere a cazurilor în justiție care sunt legate de astfel de interdicții în ultimii ani, scrie The Guardian.
Grupurile de lobby ale firmelor străine își exprimă îngrijorarea cu privire la această tendință, mai ales că autoritățile au transmis că țara este deschisă pentru afaceri după trei ani de restricții stricte legate de Covid-19.
„De când Xi Jinping a preluat puterea în 2012, China a extins cadrul legal pentru interdicțiile de ieșire și le-a folosit din ce în ce mai mult, uneori nejustificate legal”, se arată în raportul Safeguard Defenders.
Grupul estimează că „zeci de mii” de cetățeni chinezi au interdicție de a pleca. De asemenea, o lucrare academică din 2022 a arătat că pentru 128 de străini le-a fost interzis să iasă din China între 1995 și 2019, inclusiv 29 de americani și 44 de canadieni.
Atenția asupra interdicțiilor de ieșire din țară vine pe măsură ce tensiunile dintre China și SUA au crescut din cauza disputelor comerciale și de securitate și contrastează cu mesajul Chinei că se deschide pentru investiții și călătorii în străinătate după izolarea restricțiilor legate de Covid.
Analiza Reuters a înregistrărilor privind interdicțiile de ieșire, din baza de date a Curții Supreme a Chinei, arată o creștere de opt ori a cazurilor care menționează interdicții între 2016 și 2022.
China și-a consolidat săptămâna trecută legea împotriva spionajului, permițând ca interdicțiile de părăsire a Chinei să fie impuse oricui, chinez sau străin, care este investigat.
Majoritatea cazurilor din baza de date care se referă la interdicții de ieșire sunt civile, nu penale. Reuters nu a găsit nicio problemă care implică străini sau subversie sensibilă din punct de vedere politic sau probleme de securitate națională. Prin comparație, SUA și UE impun interdicții de călătorie unor suspecți de infracțiuni, dar, în general, nu pentru acțiuni civile.
Ministerul chinez al Securității Publice nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta interdicțiile și nici la întrebările despre câte persoane, inclusiv străini, sunt supuse acestora.
Una dintre persoanele cărora le-a fost interzis să părăsească China în acest an este un bărbat din Singapore, director la firma americană Mintz Group. Compania, executivul și biroul de securitate publică din China nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Reprezentanții Mintz au transmis la sfârșitul lunii martie că autoritățile au percheziționat biroul companiei din China și au reținut cinci angajați locali. Ministerul de Externe a anunțat că Mintz a fost suspectat de implicare în operațiuni comerciale ilegale.
Companiile străine sunt îngrijorate de controlul sporit și de formularea vagă a legislației de contraspionaj, care spune că interdicțiile de ieșire pot fi impuse celor care provoacă „daune securității naționale sau daune semnificative intereselor naționale”.
În ultimele săptămâni, o serie de firme străine au fost inspectate de autoritățile chineze. În aprilie, autoritățile au vizitat birourile Bain, o companie americană de consultanță în management, din Shanghai.
Printre oamenii cărora li se interzice să părăsească China se numără și chinezi implicați în dispute financiare, apărători ai drepturilor omului, activiști și avocați, precum și minorități etnice precum uigurii din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, potrivit raportului Safeguard Defenders.
Potrivit unui raport judiciar chinez, la 34.000 de persoane li s-a interzis să părăsească țara în 2018, o creștere cu 55% față de anul precedent.
Unii activiști spun că utilizarea mai largă a interdicțiilor de ieșire reflectă măsuri de securitate mai stricte sub președintele Xi.
Editor : A.P.