China a trimis avioane de luptă deasupra unei nave americane. „Este o serioasă provocare militară”
Data publicării:
Autoritățile de la Beijing au catalogat prezența unei nave de război americane în apropierea unei insule disputate din Marea Chinei „o serioasă provocare politică și militară”.
Nava USS Stethem a navigat în proximitatea Insulei Triton, parte integrantă a Insulelor Paracel, revendicată de China și de alte state. În răspuns, China a trimis nave militare și avioane de luptă spre aceeași insulă, relatează BBC.
Totul s-a întâmplat cu câteva ore înainte ca președintele SUA, Donald Trump, și omologul său chinez, Xi Jinping, să poarte o discuție telefonică, în cadrul căreia – ironie a sorții sau nu – liderul de la Beijing i-a reproșat șefului de la Casa Albă că anumiți „factori negativi” afectează relațiile dintre cele două state.
Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale americane, remis duminică, Trump și Jinping și-au reafirmat „angajamentul lor față de Peninsula Coreeană de-nucleareazistă”. Comunicatul nu a făcut însă nicio precizare legată de incidentul din Marea Chinei.
Statele Unite au avertizat China în repetate rânduri în privința ocupării și revendicării agresive a insulelor din apele contestate, dar Beijingul a argumentat de fiecare dată că este în limita drepturilor sale suverane să facă acest lucru.
Conform informațiilor oficiale, USS Stethem a navigat la o distanță de 12 mile de Insula Triton, ca parte a operațiunilor de „libertatea navigației”, informează Fox News, care citează surse americane din sectorul apărării. Operațiunile în cauză, de natură diplomativă, sunt un răspuns la adresa „revendicărilor excesive” ale unor state față de ocanele și spațiul aerian al lumii. Obiectivul este acela de a determina tot mai multe țări să adere la legile maritime ale ONU.
Normele ONU spun că orice teritoriu poate avea pretenția asupra apelor din coastele sale până la o distanță de maxim 12 mile marine.
În ultimii ani, China a fost implicată în mai multe dispute maritime cu vecinii săi regionali.
Insula Triton este revendicată, de asemenea, de Vietnam, Taiwan, Filipine, Indonezia, Malaezia și Brunei. Dintre toate acestea, China are pretenții de suveranitate asupra celei mai mari porțiuni teritoriale, invocând drepturi istorice cu rădăcini care duc spre o împărțire maritimă în baza unei hărți din 1947.
Economic, zona insulară este o rută maritimă importantă, un rezervor bogat pentru industria pescuitului. În plus, subsolul ar ascunde rezerve abundente de petrol și gaze.