Cele trei puncte-cheie ale frontului din Ucraina, unde luptele sunt crâncene. Atac cu 100 de drone și rachete într-o singură noapte

Data publicării:
explozie puternica pe front in ucraina
Forțele ruse au declanșat o ofensivă puternică la Avdiivka. Foto: Profimedia Images

Rusia a lansat un atac masiv noaptea trecută și a vizat instalațiile de infrastructură energetică din cel puțin cinci regiuni ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile profitând de lipsa de armament și muniție care afectează armata ucraineană. CNN a făcut o analiză a celor trei puncte-cheie ale frontului, acolo unde au loc bătălii crâncene.

Cele mai multe atacuri s-au concentrat în nord-est în zona Harkov unde Rusia a deschis un nou front pe 10 mai.

''Inamicul a lansat 53 de rachete de diverse tipuri şi 47 de drone de atac'', au declarat forţele aeriene ucrainene. Acestea au adăugat că au doborât 35 de rachete, printre care patru rachete de croazieră Kalibr şi o rachetă Iskander, şi 46 de drone lansate de forţele ruse.

Ministrul ucrainean al energiei Gherman Galuşcenko a scris sâmbătă, pe Facebook, că au fost atacate obiective din regiunile Dnipropetrovsk, Doneţk, Kirovohrad, Ivano-Frankovsk şi Zaporojie. În oraşul Balakia, din regiunea Harkov, 12 oameni au fost răniţi în urma loviturilor efectuate asupra clădirilor rezidenţiale.

Atacul efectuat de forţele ruse vineri noaptea face parte din eforturile sistematice ale Moscovei de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei. În ultimii doi ani, armata rusă a distrus capacităţi energetice de 8.000 de megawaţi în Ucraina.

Rusia acumulează forţe în apropierea părţii de nord a regiunii ucrainene Harkov, dar încă nu dispune de trupe suficiente pentru a lansa o ofensivă majoră în acea zonă, a afirmat joi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski. Ucraina susţine că a stabilizat frontul în nord-estul regiunii Harkov, unde forţele ruse au lansat pe 10 mai un atac care a deschis un nou front şi întins trupele depăşite numeric ale Kievului.

Rusia şi-a concentrat cea mai mare parte a presiunii ofensive în estul Ucrainei, zonă unde trupele sale au reuşit să înainteze lent şi progresiv după cucerirea oraşului Avdiivka din Doneţk în luna februarie.

Bătăliile cheie de pe front

Rusia a deschis un nou front în invazia sa înUcraina, lansând o ofensivă surpriză în regiunea de nord-est a Harkovului, după ce în acest an și-a concentrat o mare parte din forțe spre est, scrie CNN. Atacul, care a început la începutul acestei luni, a angrenat mii de soldați ruși care au trecut granița și au forțat Ucraina să mobilizeze trupe din alte zone pentru a-și apăra pozițiile. Acesta este un exemplu al modului în care Rusia a exploatat principalele vulnerabilități ale Ucrainei: forță de muncă insuficientă, penurie de artilerie, apărare antiaeriană rară și fortificații defensive inadecvate.

Soldații din prima linie a frontului din Ucraina încearcă să reziste în timp ce  așteaptă cu disperare muniție de la aliați și noi recruți. CNN a stabilit cele trei frontiere-cheie unde luptele sunt acum crâncene.

Frontul Harkov

Rusia și-a intensificat atacurile în zonă, încercând să preia controlul asupra așezărilor cheie Vovchansk și Lypsti.

Lyptsi, care se află la aproximativ 30 de kilometri nord de Harkov, este sub un puternic bombardament rusesc. Prin capturarea localității, rușii urmăresc să își poziționeze artileria cu bătaie spre Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care a fost deja ținta atacurilor cu rachete. Atacul permite, de asemenea, Rusiei să deturneze resursele ucrainene și să creeze o zonă tampon la graniță cu Rusia. În ultimele luni, orașul rusesc Belgorod din apropiere a fost tot mai mult ținta loviturilor forțelor Kievului.

În est - Avdiivka și Bahmut

Înainte de ofensiva de la Harkov, Rusia și-a concentrat în mare măsură capacitățile ofensive în est.

Capturarea zonei industriale de est a Ucrainei – cunoscută sub numele de Donbas – rămâne un obiectiv major al Kremlinului. În februarie, trupele Moscovei au înregistrat un succes major pe acest front când au ocupat orașul Avdiivka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia de trupelor sale de a se retrage a fost luată pentru a „salva viețile soldaților”, în contextul bombardamentelor ruse puternice și constante și al unui dezavantaj de zece la unu.

De atunci, trupele ruse au făcut progrese constante spre vest, în direcția Pokrovsk, care servește ca un centru militar vital în efortul de război al Ucrainei.

La câțiva zeci de kilometri spre nord, orașul Bahmut a fost recucerit de ruși în primăvara anului trecut, în urma unei bătălii de nouă luni. Acum, forțele Rusiei se îndreaptă spre vest, spre Chasiv Yar. Obținerea controlului asupra terenurilor înalte pe care se află orașul ar aduce trupele lui Putin mai aproape de orașul strategic Kramatorsk.

Bătălia pentru Robotyne

Forțele ucrainene sunt sub presiune la sud-est de Zaporojie, una dintre puținele zone în care au obținut succese, deși de dimensiuni modeste, în contraofensiva din vara trecută.

Atât bloggerii militari ruși, cât și DeepStateMap din Ucraina raportează mici progrese ale Rusiei. Soarta localității Robotyne, care acum este complet distrus, s-a schimbat de multe ori în timpul războiului. A fost capturat pentru prima dată de forțele ruse la începutul lui martie 2022, iar Moscova a pretins din nou controlul asupra lui la începutul acestei luni, lucru negat de Ucraina. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic