Autoritățile din statul african Burundi spun că au descoperit în șase gropi comune peste 6.000 de cadavre care provin de la un masacru petrecut cu zeci de ani în urmă. Descoperirea terifiantă a fost făcută după ani întregi de săpături, relatează ABC News.
Reprezentanții unei comisii speciale au declarat că ultimele gropi care vor fi explorate se află în centrul provinciei Karusi. Se pare că în regiune există cel puțin 18 astfel de gropi.
Conform președintelui comisiei, cadavrele din gropile comune - cele mai mari descoperite până acum - datează din anul 1972, când mulți etnici Hutu au fost uciși în urma unei lovituri de stat eșuate împotriva liderului Micombero Michel.
Provincia s-a confruntat cu o criză după asasinarea, în 1993, a primului președinte ales democratic, Melchior Ndadaye.
Unele voci din statul african critică activitatea comisiei și modul în care au fost alese gropile comune pe care să le investigheze. Această comisie trebuie să ancheteze atrocitățile care au avut loc între 1885, când a început colonizarea germană, și până în 2008, când a fost implementat un acord de pace între autorități și grupurile rebele.
O coaliție de partide politice aflate în exil au spus într-o declarație că această comisie ar trebui să își oprească activitatea pentru că nu inspiră încredere și servește interesele partidului de guvernământ.
Redactor: Ștefănuț Cojocaru