Cea mai mare mobilizare a flotei rusești de după Războiul Rece

Data actualizării: Data publicării:
nave razboi rusesti - mil-2.ru

Rusia își mobilizează întreaga flotă de război din Marea Nordului, cu nave de război purtătoare de bombardiere care se îndreaptă spre Mediterană, pregătind un asalt decisiv asupra orașului sirian Alep, aflat sub asediu.

Informația este publicată de agenția Reuters, care citează sub anonimat un diplomat NATO de rang înalt, care prognozează că atacul ar urma să aibă loc în următoarele două săptămâni.

nave razboi rusesti - mil-2.ru

 

Flota militară rusă a trecut miercuri de-a lungul coastelor norvegiene pe lângă orașul Bergen, a anunțat diplomatul, în vreme ce presa rusă a scris că traseul cuprinde Canalul Mânecii, iar prin Gibraltar este asigurată intrarea în Marea Mediterană, ținta finală fiind țărmul sirian. ''Rusia își mută întreaga flotă din Marea Nordului și cea mai mare parte din flota pe care o are în Marea Baltică. Este cea mai mare mobilizare de forțe de luptă de suprafață de la finalul Războiului Rece”, a declarat diplomatul NATO. ''Acestea nu sunt exerciţii. Vom vedea în următoarele două săptămâni escaladând atacurile aeriene asupra Alepului, ca parte a strategiei pe care care a adoptat-o Rusia, de a declara victoria în zonă'', a mai arătat sursa citată.

Pe de altă parte, în aceste zile presa norvegiană a pubicat imagini cu navele de război rusești și citează serviciul norvegian de informații militare care spune că forțele militare mobilizate de Rusia vor avea un rol în bătălia decisivă asupra Alepului.

Vedetele flotei mobilizate sunt Amiralul Kuznețov, singurul portavion al armatei ruse, care face deplasarea spre Alep alături de crucișătorul Petru cel Mare, nava de război cu propulsie nucleară care datează din epoca sovietică.

Rusia, care îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad printr-o campanie aeriană care atacă rebelii comasați în partea estică a Alepului, a anunțat că atacul pe care îl pregătește are ca ținte militanții Statului Islamic din Siria.

Diplomatul NATO este de părere că strategia rușilor este de a-i anihila pe cei 8.000 de rebeli din Alep, singurul mare oraș sirian aflat în mâinile opoziției . Însă, o campanie puternică în partea de est a Alepului, unde 275.000 de oameni au rămas blocați, ar putea deprecia și mai tare relațiile Moscovei cu Occidentul pe fondul riscului ca în timpul asaltului să fie uciși civili nevinovați.

Oficiali ai NATO susțin că atacurile aeriene ale Rusiei fac parte din strategia Kremlinului de a-l proteja pe Assad și portul sirian în Tartus, de unde forțele navale rusești au acces mult mai ușor în Marea Neagră, pe care rușii vor s-o controleze după ce au anexat Peninsula Crimeea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri