Cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani. Roma ar putea raționaliza apa, Sardinia a intrat sub stare de calamitate
Data publicării:
Seceta care a cuprins sudul Europei ar putea avea consecințe drastice mai ales pentru Italia, afectată de una dintre cele mai secetoase perioade din ultimii 60 de ani. Ploile mai scăzute cu 80% față de normalul acestei perioade ar putea duce la raționalizarea apei pentru locuitorii Romei, relatează The Guardian, iar măsura ar putea fi aplicată chiar din această săptămână.
Una dintre cele mai afectate regiuni este Sardinia, care a intrat sub stare de urgență de calamitate naturală. Asociațiile de fermieri au raportat pierderi în agricultură de ordinul a 2,3 miliarde de dolari, care afectează inclusiv producția de lapte a fermierilor. Printre culturile care au fost devastate de secetă se numără cele de roșii din Puglia, de struguri, dar și cele de măsline.
O altă regiune care nu a scăpat de efectele secetei este Parma, care va înregistra pierderi semnificative de parmezan Parmigiano Reggiano și vestitul prosciutto.
În Roma, autoritățile iau în calcul introducerea unei măsuri mult mai dure: locuitorii ar putea primii apă cu porția. Săptămâna trecută, guvernatorul regiunii Lazio, în care se află și capitala europeană, a cerut stoparea extragerii apei din Lacul Bracciano, care alimentează cu apă o parte din gospodăriile Romei, întrucât scăderea nivelului lacului pune în pericol planctonul și peștii din lac.
Lacul este situat la 40 de kilometri de Roma și era folosit doar ca soluție de urgență pentru alimentarea cu apă, însă în ultimii ani, alimentarea cu apă din lac a devenit un obicei. Compania de apă ACEA a avertizat că, fără apa din lac, locuitorii Romei ar putea primi apă cu porția, timp de 8 ore pe zi, începând de miercuri.
De asemenea, și celebrele fântâni arteziene din Roma riscă să fie oprite, pentru a salva cât mai multă apă. De la începutul anului, în Roma au fost doar 26 de zile ploioase, față de 88 de zile în 2016.