Ce este „bomba murdară”, care a devenit noua obsesie a Kremlinului

Data publicării:
personal medical echipat anti-radiatii langa o ambulanta militara
Amenințarea unei „bombe murdare” este noul narativ al Rusiei. Ce este și ce efecte ar produce bomba radiologică? Foto: Profimedia Images

Bomba murdară” este noua sperietoare a rușilor pe care o pun în cârca ucrainenilor. Moscova susține cu obstinație de câteva zile că armata ucraineană ar vrea să folosească acest gen de armă radioactivă, pentru ca apoi să-i învinuiască pe ruși. Insistența Rusiei pune pe gânduri. Dar ce este de fapt o bombă murdară și care sunt efectele ei?

Teoria Kremlinului a fost deja respinsă de Kiev și de Occident, care spun că este vorba despre o diversiune și că de fapt Rusia se pregătește de o operațiune sub „steag fals”.

Sunt suspecte, de altfel, mișcările pe care le fac oficialii militari de la Moscova. După cinci luni de tăcere, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a luat legătura duminică cu omologii lui din țări câteva NATO - SUA, Marea Britanie, Franța, Turcia - pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu pregătirile pe care le-ar face ucrainenii.

Luni, a fost rândul șefului Statului Major rus, Valeri Gherasimov, să-și sune omologii din SUA și Marea Britanie, după ce de luni de zile nimeni nu mai auzise nimic de la el. 

Tot luni, într-o conferință de presă, șeful trupelor ruse de protecție nucleară, biologică și chimică, generalul-locotenent Igor Kirillov. a anunțat că Moscova și-a pregătit forțele pentru a lucra „în condiții de contaminare radioactivă”.

Ce este o „bombă murdară”? 

Cunoscute sub denumirea tehnică de dispozitive de dispersie radiologică (RDD), bombele murdare sunt arme relativ primitive și imprecise. Sunt mult mai ușor și mai ieftin de construit decât un dispozitiv nuclear.

O „bombă murdară” sau o bombă radiologică este formată din explozibili convenţionali, cum ar fi de pildă dinamita, combinați cu materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei. Sunt folosiți izotopi ale unor elemente chimice radioactive: uraniu, plutoniu sau chiar poloniu. Materialul radioactiv ar fi putut fi obținut din surse radioactive utilizate în medicină și industrie sau de la instalații din cercetare.

O bombă murdară nu este însă o bombă nucleară. O bombă nucleară creează o explozie care este de milioane de ori mai puternică decât o bombă murdară. Norul de radiații de la o bombă nucleară s-ar putea răspândi pe mii de kilometri pătrați, în timp ce radiațiile unei bombe murdare ar putea fi dispersate de explozie într-o arie cuprinsă de la câteva blocuri până la câțiva kilometri. Însă cantitatea de material radioactiv dispersat nu este neapărat letală.

Așadar, potențialul unei bombe murdare ține de cantitatea și de tipul de explozibili convenționali folosiți, care determină magnitudinea exploziei, și de cantitatea și tipul de materiale radioactive eliberate. La fel, și condițiile meteorologice în momentul exploziei - și în special vântul, sunt un factor de care depinde amploarea efectelor.

Cât de periculoasă este o bombă radiologică?

Bombele murdare nu sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, fiind destinate cu precădere zonelor urbane. O bombă murdară ar provoca probabil un număr limitat de decese, dar principalul său impact ar fi psihologic.

Explozibilul convențional în sine pe care îl conțin este mai dăunător pentru oameni decât materialul radioactiv.  Majoritatea bombelor murdare nu ar descărca suficiente radiații pentru a provoca moartea și nici măcar boli grave. Pe măsură ce materialul radioactiv se răspândește în atmosferă, acesta devine mai puțin concentrat și mai puțin dăunător.

Nivelurile scăzute de expunere la radiații nu provoacă, de obicei, niciun simptom. Este posibil ca oamenii nici să nu știe dacă au fost expuși, deoarece radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau gustate. Materialele radioactive folosite într-o bombă murdară nu ar crea probabil o expunere suficientă la radiații pentru a provoca boli grave imediate, cu excepția persoanelor care se află foarte aproape de locul exploziei. Cu toate acestea, praful și fumul radioactiv împrăștiat mai departe ar putea fi periculos pentru sănătate, dacă este inhalat. 

Nivelurile mai ridicate de expunere la radiații pot produce unele simptome, cum ar fi greață, vărsături, diaree, precum și edeme și înroșirea pielii.

Astfel, o „bombă murdară” nu este o armă de distrugere în masă, ci mai degrabă o armă de „distragere” în masă. Numărul victimelor ar fi limitat, dar bomba radiologică este în primul rând o armă psihologică. Scopul principal al celui care ar folosi-o este  în primul rând să determine o anumită contaminare și mai ales să provoace panică.

Care ar fi daunele produse de o bombă murdară?

Explozia unei bombe radiologice este de natură să creeze în primul rând o psihoză.

Chiar dacă nu ar ucide oameni în masă, ele pot produce o contaminare a obiectelor, a clădirilor, a proprietăților etc, care ar necesita o curățare potențial costisitoare, arată Comisia de reglementare a activităților nucleare din Statele Unite.

Locuințele, clădirile și serviciile publice contaminate ar putea fi interzise timp de luni de zile și ar necesita o operațiune de decontaminare cu costuri mari.

Cum te poți proteja în cazul expunerii la o bombă radiologică?

Factorii-cheie în expunerea la radiații sunt tipul de radiație, durata de timp în care o persoană este expusă la ea și dacă radiația a fost absorbită prin piele, inhalată sau consumată pe cale orală.

Pentru a detecta radiațiile sunt necesare echipamente specializate. Detectarea promptă a tipului de material radioactiv utilizat ar ajuta foarte mult autoritățile locale să dea comunității sfaturi cu privire la măsurile de protecție, cum ar fi adăpostirea sau părăsirea rapidă a zonei.

În general, protecția împotriva radiațiilor este asigurată prin:

  • Reducerea la minimum a timpului de expunere la materiale radioactive;
  • maximizarea distanței față de sursa de radiații;
  • protejarea împotriva expunerii externe și a inhalării de materiale radioactive.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă populației câteva măsuri simple pentru a se proteja de efectele unei emisii radioactive produse de o bombă murdară:

Dacă vă aflați afară și în apropierea incidentului

  • Acoperiți-vă nasul și gura cu o cârpă pentru a reduce riscul de a inhala praf sau fum radioactiv.
  • Nu atingeți obiectele aruncate de o explozie - acestea ar putea fi radioactive.
  • Intrați rapid într-o clădire în care pereții și ferestrele nu au fost sparte. Această zonă vă va proteja de radiațiile care ar putea fi afară. Odată ce sunteți înăuntru, scoateți-vă hainele de deasupra și închideți-le într-o pungă de plastic, dacă aveți la dispoziție. Puneți în pungă și cârpa pe care ați folosit-o pentru a vă acoperi gura. Îndepărtarea hainelor exterioare vă poate scăpa de până la 90% din praful radioactiv. Puneți punga de plastic într-un loc unde alții nu o vor atinge și păstrați-o până când autoritățile vă spun ce să faceți cu ea.
  • Faceți un duș sau spălați-vă cu apă și săpun. Aveți grijă să vă spălați părul. Spălatul va îndepărta orice praf rămas.
  • Urmăriți știrile de la radioul sau televiziunea locală pentru mai multe instrucțiuni.

Dacă vă aflați în interior, dar în apropierea incidentului

  • Dacă pereții și ferestrele clădirii nu sunt sparte, rămâneți în clădire și nu ieșiți.
  • Pentru a împiedica pătrunderea în interior a prafului sau a pulberii radioactive, închideți toate ferestrele, ușile exterioare și alte sisteme de aerisire, inclusiv șemineele.
  • Opriți ventilatoarele și sistemele de încălzire și de aer condiționat care aduc aer din exterior. Nu este necesar să puneți bandă adezivă sau plastic în jurul ușilor sau ferestrelor.Dacă pereții și ferestrele clădirii sunt sparte, mergeți într-o încăpere interioară și nu ieșiți. Dacă clădirea a fost grav avariată, mergeți rapid într-o clădire în care pereții și ferestrele nu au fost sparte. Dacă trebuie să ieșiți afară, asigurați-vă că vă acoperiți nasul și gura cu o cârpă. Odată ce ați ajuns în interior, scoateți-vă stratul exterior de haine și închideți-le într-o pungă de plastic, dacă aveți la dispoziție. Depozitați punga într-un loc unde alții nu o vor atinge.

Dacă vă aflați într-o mașină în momentul producerii incidentului

  • Închideți geamurile și opriți aparatul de aer condiționat, radiatorul și gurile de ventilație.
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu o cârpă pentru a evita să respirați praful sau fumul radioactiv.
  • Dacă vă aflați în apropierea casei, a biroului sau a unei clădiri publice, mergeți imediat acolo și intrați rapid înăuntru.
  • Dacă nu puteți ajunge în siguranță la domiciliu sau la o altă clădire, trageți pe marginea drumului și opriți în cel mai sigur loc posibil. Dacă este o zi caldă sau însorită, încercați să opriți sub un pod sau într-un loc umbros.
  • Opriți motorul și ascultați radioul pentru instrucțiuni. Rămâneți în mașină până când vi se spune că este sigur să vă întoarceți pe drum.

Ce ar trebui să fac în legătură cu copiii și familia mea?

  • Dacă copiii sau familia dvs. sunt cu dvs., rămâneți împreună. Luați aceleași măsuri pentru a vă proteja întreaga familie.
  • Dacă copiii sau familia dvs. se află într-o altă casă sau clădire, trebuie să rămână acolo până când vi se spune că este sigur să călătoriți.
  • Dacă copiii dvs. sunt la școală, ar trebui să rămână acolo până când este sigur să călătoriți. Nu mergeți la școală până când oficialii publici nu vă spun că este sigur să călătoriți.

Cum îmi pot proteja animalele de companie?

  • Dacă aveți animale de companie afară, aduceți-le înăuntru dacă se poate face în siguranță.
  • Spălați-vă animalele de companie cu apă și săpun pentru a elimina orice praf radioactiv.

Ar trebui să iau iodură de potasiu?

Iodura de potasiu protejează doar glanda tiroidă a unei persoane de expunerea la iod radioactiv. Pastila nu va proteja o persoană de alte materiale radioactive sau nu va proteja alte părți ale corpului de expunerea la radiații.

Deoarece nu există nicio modalitate de a ști în momentul exploziei dacă în dispozitivul exploziv a fost folosit iod radioactiv, administrarea pastilei cu iod nu ar fi probabil benefică. În plus, poate fi periculos pentru unele persoane.

Vor fi sigure rezervele de alimente și apă?

Cel mai probabil, rezervele de alimente și apă vor rămâne în siguranță. Cu toate acestea, orice alimente sau apă neambalate care au fost în aer liber și în apropierea incidentului pot avea praf radioactiv pe ele. Prin urmare, nu consumați apă sau alimente care au fost în aer liber.

Alimentele din cutii de conserve și alte recipiente sigilate vor putea fi consumate în siguranță. Spălați partea exterioară a recipientului înainte de a-l deschide.

Autoritățile vor monitoriza calitatea alimentelor și a apei pentru siguranță și vor ține publicul informat.

A fost folosită vreodată bomba radiologică?

Despre „bombele murdare” se vorbește de mult timp, inclusiv în filme. Temerea cea mare era că teroriștii caută să pună mâna pe o astfel de armă, pentru a semăna panică, confuzie și anxietate prin împrăștierea de praf și fum radioactiv în atmosferă.

Deși nu s-a înregistrat niciun atac cu bombă murdară, două tentative eșuate de detonare a unui astfel de dispozitiv au fost raportate cu mai bine de două decenii în urmă în Cecenia, republica rusă care pe atunci avea ambiții separatiste și al cărei lider din prezent, Razman Kadîrov, este acum aliatul fidel al lui Vladimir Putin.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...