O femeie din Croaţia a fost autorizată miercuri să facă întrerupere de sarcină din cauza unei boli grave dezvoltate de făt, după indignarea provocată în toată ţara din cauza refuzului iniţial al cererii sale, a anunţat Ministerul Sănătăţii croat.
Cazul Mirelei Cavajda, în vârstă de 39 de ani, a zguduit această ţară membră UE în care grupuri conservatoare, susţinute de Biserica Catolică, fac presiuni asupra guvernului să limiteze dreptul la avort, care este autorizat până în săptămâna a zecea de sarcină, scrie Agerpres. După această perioadă, se poate face un avort în cazul în care sănătatea femeii sau a fătului se află în pericol grav, sau în caz de viol sau incest.
Însă acest drept este testat din ce în ce mai mult în Croaţia, deoarece mulţi medici refuză să facă întreruperi de sarcină invocând obiecţia de conştiinţă, un drept care le-a fost acordat printr-o lege din 2003.
Mirela Cavajda, mama unui copil, era în luna a şasea de sarcină când medicii i-au diagnosticat fătul cu o tumoare pe creier în aprilie. Medicii de la un spital din Zagreb i-au spus că fie fătul va muri, fie copilul, dacă se va naşte, va avea probleme grave de sănătate, a declarat ea presei, însă i-au explicat că ei nu pot face nimic şi i-au sugerat să plece în Slovenia.
Patru spitale din Zagreb i-au refuzat cererea de avort, unele fără explicaţii, altele susţinând că nu pot confirma diagnosticul sau că nu au condiţiile necesare pentru a efectua procedura.
Cu o zi înainte de protestele anunţate în toată ţara, ministrul Sănătăţii, Vili Beros, a anunţat miercuri că o "comisie a autorizat întreruperea sarcinii" Mirelei Cavajda. "Situaţia este extrem de dificilă", potrivit rezultatului unui RMN, a spus ministrul presei, adăugând că "au fost îndeplinite condiţiile medicale şi legale pentru autorizarea avortului".
Cazul a provocat o puternică mobilizare în ţară. Joi seara erau programate mitinguri la Zagreb şi în alte câteva oraşe pentru a o susţine pe Mirela Cavajda şi pentru a protesta împotriva deteriorării sănătăţii reproductive a femeilor.
Aproape 90% dintre cei aproximativ 3,9 milioane de croaţi sunt catolici, iar Biserica rămâne foarte influentă în societate.
În 2017, Curtea Constituţională din Croaţia a respins o cerere adresată de mai multe grupuri conservatoare de interzicere a avortului. Aceasta a decis că legislaţia din 1978 este depăşită şi a cerut Parlamentului să o revizuiască.
Editor : A.P.