Caz de spionaj fără precedent în Italia. „Este o amenințare la adresa democrației”

Data publicării:
Hacker,Using,A,Smartphone,To,Attempt,Bypassing,Biometric,Fingerprint,Authentication
Hacker. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Poliţia italiană a plasat patru persoane în arest la domiciliu în cadrul unei anchete privind un presupus acces ilegal la bazele de date de stat şi investighează zeci de oameni, printre care Leonardo Maria Del Vecchio, fiul miliardarului Leonardo Del Vecchio, fondator al Luxottica, a declarat sâmbătă o sursă citată de Reuters

Leonardo Maria Del Vecchio a spus că ”aşteaptă cu nerăbdare finalizarea cercetărilor preliminare pentru a putea demonstra că nu are nimic de-a face cu evenimentele în cauză şi că acuzaţiile care i-au fost aduse nu au niciun temei.

”Se pare că este mai degrabă o victimă, având în vedere acuzaţiile iniţiale şi rezultatul negativ al percheziţiei efectuate”, a declarat avocata Maria Emanuela Mascalchi, într-un comunicat.

Presupusul acces la baza de date a fost efectuat de o companie privată de informaţii condusă de un fost poliţist, denumită Equalize, a declarat pentru Reuters o persoană cu informaţii directe asupra subiectului.

Şefii reţelei îşi propuneau să controleze Italia cu ajutorul datelor sensibile şi clasificate pe care le aveau şi prin care îşi doreau să deţină controlul asupra politicienilor şi oamenilor de afaceri italieni. Fostul poliţist ameninţă din închisoare că deţine 800.000 de documente importante stocate pe un hard disk. Suspecţii se lăudau că pot interveni în anchete şi procese, dar şi să influenteze alegerile. În plus aveau legături şi cu diverşi ziarişti importanţi cărora le ofereau ponturi despre diverse subiecte şi acces la documente clasificate.

Legături cu Mafia și serviciile secrete

Conform La Repubblica, un hacker al reţelei lucra pentru o societate de securitate a datelor care avea contracte cu cele mai importante instituţii, printre care Ministerul de Interne sau Comandamentul Forţelor Armate. În plus şefii reţelei îşi propuneau să cumpere aparatură specializată în localizarea telefoanelor celulare. Ba chiar se pare că suspecţii reuşiseră să spargă adresa de e-mail a preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella.

Procurorii susţin că membrii reţelei aveau legături atât cu Mafia, cât şi cu serviciile secrete italiene, dar şi din străinătate şi cercetează dacă nu cumva aceştia au vândut deja date importante în afara ţării şi iau în calcul că toate informaţiile delicate pe care le deţin ar fi stocate într-o bancă de date din străinătate. 

Reacţiile politicienilor nu au întârziat să apară. Premierul Italiei, Giorgia Meloni a declarat: "Investigațiile spun că dosarul asupra mea a început deja de la sfârșitul guvernării Draghi când s-a înțeles că aș fi putut ajunge la guvernare. Mă aștept ca justiția să ajungă până la capătul reţelei. Nici un stat de drept nu poate tolera așa ceva".

Materialele compromise includeau informații din arhivele Ministerului de Interne, care ar fi fost accesate de peste 50.000 de ori de către o firmă privată de investigații, și îi vizau pe fostul prim-ministru Matteo Renzi și pe președintele Senatului Ignazio La Russa, un aliat apropiat al prim-ministrului Giorgia Meloni, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Din 2019 până în 2024

Ministrul de Externe Antonio Tajani a declarat că pirateria informatică a fost „inacceptabilă” și „criminală”, potrivit POLITICO.

„Acest lucru este inacceptabil, o spunem de mult timp ... Spionarea vieții private a oamenilor și apoi utilizarea informațiilor în scopuri economice sau politice reprezintă într-adevăr o amenințare la adresa democrației”. Astfel de informații pot fi utilizate de Rusia „sau de alte țări care nu ne sunt prietene”, a declarat Tajani.

El a adăugat că astfel de informații sunt adesea folosite ca pârghii în „bătăliile interne și politice”. 

Accesarea de informații confidențiale, care ar fi fost vândute clienților și ar fi putut fi utilizate pentru a influența sau șantaja oameni de afaceri și politicieni, a acoperit o perioadă cuprinsă între 2019 și 2024, au declarat procurorii.

Anchetatorii privați ar fi accesat o bază de date care monitoriza activitățile financiare suspecte, o alta utilizată de agenția națională de impozitare cu tranzacțiile bancare, facturile de utilități și declarațiile de venit ale cetățenilor și baza de date a investigațiilor poliției, potrivit Reuters. 

Procurorul național antimafia al Italiei, Giovanni Melillo, a declarat sâmbătă reporterilor că ancheta „a tras un semnal de alarmă”, deoarece a pus în lumină „piața gigantică a informațiilor confidențiale”, care a dobândit „o dimensiune comercială”. 

Ancheta urmează unei alteia recente privind o breșă separată la banca italiană Intesa Sanpaolo care a vizat-o pe Giorgia Meloni și pe sora sa. 

În acel caz, Meloni a cerut sancțiuni dure pentru persoanele care piratează informațiile private ale politicienilor.

„Sper ca procurorii să meargă până la capăt, deoarece în cel mai bun dintre cazuri, în spatele acestei activități se află un sistem de șantaj și extorcare. Iar în cel mai rău caz avem de-a face cu infracțiunea de subversiune”, a spus ea.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri