Autoritățile din Republica Srpska, entitatea sârbilor bosniaci de pe teritoriul Bosniei și Herțegovina, au alocat mai mult de 10.000 de euro în acest an pentru a susține financiar procesele de la Haga ale lui Radovan Karagici și Ratko Mladici, ambii acuzați, printre altele, de crime de război.
Radovan Karagici, fostul lider al Republicii Srpska, a fost condamant în 2016 la 40 de ani de închisoare. Tribunalul Penal Internațional de la Haga l-a găsit „responsabil penal” de crimele comise la Srebrenița, în 1995, cel mai sângeros masacru comis în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Monidal și până în prezent. Acuzarea a argumentat că genocidul a făcut parte din planul de epurări etnice pus la punct de Karagici, Ratko Mladici și Slobodan Miloșevici înainte de dezmembrarea blocului iugoslav. De asemenea, Radovan Karagici a fost găsit vinovat și de persecuții, asasinate, violuri, aplicarea de tratamente inumane și dislocări forțate de populație. Totodată, acuzarea i-a „imputat apăsat” responsabilitatea pentru asedierea orașului Sarajevo – cel mai lung asediu din istoria modernă, 44 de luni – și uciderea a 10.000 de persoane în perioada asediului. Avocații lui Karagici au atacat decizia Tribunalului.
Ratko Mladici, fostul general al Armatei Republicii Srpska a fost arestat pe 26 mai 2011, după o fugă de 16 ani de justiția internațională. La fel ca și Radovan Karagici, Mladici este responsabil de asediul din Sarajevo și masacrarea musulmanilor din Srebrenița. Conform acuzării, care și-a finalizat în luna decembrie a anului trecut rechizitoriul, Mladici s-a aflat „la comanda forțelor sârbo-bosniace” care „au comis o schemă constantă de crime”. Verdictul în cazul lui Ratko Mladici este așteptat în decembrie 2017.
Nu este prima oară când Republica Srpska susține financiar, pe bani grei, binomul Karagici-Mladici. Anul trecut, bosniacii sârbi au plătit 20.460 de euro pentru cei doi, precum și pentru fostul ministrul de Interne de sub comanda lui Karagici din anii destrămării Iugoslaviei, Mico Stanisici. Zecile de mii de euro s-au dus, de asemenea, și în contul fostului șef al serviciilor de securitate regională din acea vreme, Stojan Zupljanin, însărcinat cu epurările de musulmani bosniaci și de etnici croați din fosta regiune autonomă Krajina, integrată în prezent în structura teritorială a Republicii Srpska.
Avocatul lui Ratko Mladici, Miodrag Stoianovici, explica în 2016 că fondurile trebuiau să acopere cheltuieli legate de cantina unității de detenție a ONU, hainele sau facturile telefonice.
O investigație BIRN din 2013 a arătat că fostele state iugoslave plătiseră, până la acea dată, circa 40 de milioane de euro din fonduri publice pentru necesitățile financiare ale unor suspecți de crime de război care se află în cadrul unor procese la Tribunalul de la Haga.
În fruntea listei se află Croația (28 de milioane de euro „investite” în trei acuzați) și Macedonia (9,5 milioane de euro pentru doi acuzați). Un total de 640.000 de euro au avut ca rută de bani publici Republica Srpksa.