Un nou documentar dezvăluie înregistrările audio secrete ale fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, tatăl actualului dictator de la Phenian, în care șeful de stat vorbește deschis despre frustrările lui legate de propaganda și producția de film a Coreei de Nord, transmite CNN.
Casetele audio în care Kim Jong-il își exprimă nemulțumirile au fost furate în anii 1980 din Coreea de Nord de către doi sud-coreeni, care aveau să fie răpiți ulterior și să ajungă în lagărele nord-coreene.
Documentatul The Lovers and The Despot spune povestea actriței Choi Eun-hee și a regizorului Shin Sang-ok, care au fost răpiți de agenții nord-coreeni 1978 și forțați apoi, timp de opt ani, să facă filme pentru programul de propagandă al Nordului.
În captivitatea regimului nord-coreean, cei doi au realizat 17 producții cinematografice.
În toți anii de detenție, Choi Eun-hee și Shin Sang-ok au folosit de câteva ori un reportofon ascuns în haine în timpul celor câteva întâlniri pe care le-au avut cu Kim Jong-il, a cărui obsesie față de forța politică a cinematografiei este arhicunoscută. Înregistrările lor au ajuns acum în filmul regizat de cineaștii Ross Adam și Robert Cannan.
Potrivit CNN, experții susțin că noul documentar poate ajuta la obținerea unei alte perspective asupra actualului lider nord-coreean, Kim Jong-un.
În înregistrările audio, Kim Jong-il își cere scuze față de cei doi prizonieri pentru tehnica de răpire, promițându-le sume enorme de bani pentru industria cinematografică și plângându-se de calitatea filmelor realizate de regizorii țării sale.
„De ce toate filmele noastre au aceeași intrigă ideologică? Nu aduc nimic nou”, se aduce lamentându-se vocea lui Kim Jong-il.
„Noi nu avem niciun film care să participe la festivaluri. În Coreea de Sud există o tehnologie mai bună. Ei sunt ca studenții, în timp ce noi suntem doar ca niște copii de grădiniță. Oamenii de aici sunt atât de încuiați”, mai spune fostul dictator nord-coreean.
Directorul general al Washington Human Rights in North Korea (HRNK), Greg Scarlatoiu, a explicat că probele audio demonstrează cât de nesigur era Kim Jong-il în privința marii sale pasiuni, cinematografia, trăsătură probabil împărtășită în prezent și de fiul său, Kim Jong-un.
„La fel ca tatăl său, și actualul lider al Coreei de Nord suferă probabil de un complex de inferioritate. Kim Jong-un a moștenit această nesiguranță”, este de părere Scarlatoiu.