Care sunt opțiunile lui Biden pentru Ucraina până la venirea lui Trump la Casa Albă
Cu ceva mai mult de două luni rămase la Casa Albă, Joe Biden rămâne fără timp pentru a accelera livrarea fondurilor și a armamentului necesare pentru a se asigura că Ucraina poate rămâne în lupta împotriva invaziei ruse, scrie The Guardian.
Casa Albă transferă către Ucraina arme și până la 6 miliarde de dolari în ajutor rămas cât mai repede posibil, în timp Kievul solicită Casei Albe să abroge restricțiile privind armele cu rază lungă de acțiune și să găsească alte surse de finanțare înainte ca Donald Trump să intre în funcție în ianuarie.
Înaintea fiecărei tranziții prezidențiale, oficialii administrației repetă mantra că servesc „un președinte la un moment dat”, iar Biden rămâne în controlul deplin al politicii externe a SUA până la inaugurarea lui Trump, pe 20 ianuarie. Dar perspectiva unei schimbări majore în politica Ucrainei sub conducerea lui Trump face puțin probabil ca vreo schimbare serioasă a lui Biden să rămână în vigoare sub următoarea administrație.
Întâlnire la Casa Albă
Este de așteptat ca Biden să-l găzduiască pe Trump săptămâna aceasta la Casa Albă pentru o întâlnire cu mize mari în care președintele în exercițiu ar trebui să-l îndemne pe Trump să continue să ofere finanțare Ucrainei, precum și să discute o agendă largă de politică externă.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat într-un interviu de televiziune săptămâna aceasta că Biden își va folosi ultimele 70 de zile pentru a-i spune lui Trump și Congresului, care ar putea vedea controlul republican în ambele camere, că „Statele Unite nu ar trebui să plece din Ucraina, că plecarea din Ucraina înseamnă mai multă instabilitate în Europa”.
Sullivan a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă Biden va propune o lege suplimentară de finanțare pentru Ucraina.
Între timp, o persoană din posibila viitoare administrație Trump și-a exprimat îndoielile că administrația Trump va continua să finanțeze Ucraina. „Poporul american vrea ca suveranitatea să fie protejată aici, în America, înainte de a ne cheltui fondurile și resursele pentru a proteja suveranitatea altei națiuni”, a spus senatorul Bill Hagerty, un aliat al lui Trump care este considerat un candidat de top la funcția de secretar de stat.
Este puțin probabil ca administrația să poată promova un alt ajutor suplimentar, promițând mai mulți bani prin Congres, dar există încă 6 miliarde de dolari în ajutoare restante care pot fi dispersate înainte ca Biden să părăsească mandatul. După aceea, oficialii americani au recunoscut că Ucraina va trebui să se concentreze în principal pe Europa pentru sprijinul său.
Pentagonul a permis unui număr mic de contractori americani de apărare să lucreze în interiorul Ucrainei pentru întreținerea și repararea sistemelor de apărare antirachetă F-16 și Patriot. Și un nou raport al Wall Street Journal spune că Pentagonul accelerează livrarea a peste 500 de dispozitive de interceptare de rachete către Ucraina înainte de sfârșitul mandatului lui Biden, pe fondul îngrijorării că Rusia își economisește propriile rachete pentru un baraj masiv împotriva orașelor ucrainene sau a infrastructurii energetice pe timpul iernii.
Înalți oficiali americani și europeni au depus eforturi pentru a proteja de viitoarea influență a lui Trump o mare parte din sprijinul pentru Ucraina, transferând autoritatea pentru livrările de arme la Kiev către NATO.
„Dacă Trump, de fapt, întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei, pachetul actual de asistență durează doar până la sfârșitul acestui an calendaristic , iar ucrainenii nu pot lupta în mod adecvat fără sprijinul militar al SUA”, a spus Richard Fontaine, șeful Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.
Citește și
Predictibilitate ZERO
Ivo Daalder, fost reprezentant permanent al SUA în consiliul NATO, crede că Ucraina are posibilități limitate, iar impredictibilitatea lui Donald Trump este un element agravant. „Deci, practic, vor călca pe apă. Pur și simplu nu văd ce acțiune durată pot întreprinde pe care Trump să nu le poată inversa.”
O administrație Biden care se mândrea cu politica sa externă de bună-credință are acum puține succese spre care să se îndrepte în timp ce se apropie de final. Un înalt democrat din Congres a spus că „universul” realizărilor în materie de politică externă ale administrației Biden „s-a redus” în ultimele opt până la nouă luni, pe măsură ce influența SUA a scăzut în Ucraina și în Orientul Mijlociu.
Înainte de alegeri, unii diplomați străini staționați la Washington s-au declarat frustrați de ezitarea administrației Biden față de Ucraina și de acordarea lentă a sprijinului și lipsa de voință de a-și asuma riscuri sub consilierul pentru securitate națională Sullivan.
David Kramer, directorul executiv al Institutului George W Bush și fost oficial al departamentului de stat care a lucrat la Rusia și Ucraina, a declarat: „Administrația Biden merită credit pentru regimul de sancțiuni și pentru menținerea aliaților uniți, oferind asistență Ucrainei, dar ucrainenii au a fost incredibil de frustrat de procesul de luare a deciziilor și apoi de furnizarea de asistență, de restricțiile care au fost impuse, în special asupra acestor sisteme de arme cu rază lungă de acțiune și de eșecul de a extinde o invitație Ucrainei de a adera la NATO.”
Pe măsură ce politica incertă a lui Trump cu privire la Ucraina se concentrează mai mult, se pare că el se pregătește să reducă sau să limiteze sever ajutorul pentru Ucraina. El a anunțat că nici fostul ambasador al ONU Nikki Haley și nici fostul secretar de stat Mike Pompeo, ambii foști oficiali ai administrației care au fost susținători puternici ai Kievului, nu vor face parte din administrația sa. Și fiul lui Trump, Donald Trump Jr, a postat pe Twitter un videoclip cu Volodimir Zelenski cu legenda: „Ai 38 de zile de la pierderea alocației”.
Odată cu trecerea timpului, unii susținători ai Ucrainei au cerut măsuri mai ambițioase – în special ridicarea limitelor rachetelor cu rază lungă de acțiune, care au împiedicat Ucraina să folosească rachete ghidate pentru a lovi ținte din spatele Rusiei.
Acum sau niciodată
Melinda Haring, consilier principal la Razom, o organizație nonprofit care trimite ajutoare Ucrainei și coleg principal nerezident la Consiliul Atlantic, a declarat: „Cred că există un consens destul de puternic că președintele Biden își poate ignora temerile de escaladare. Acum este oportunitatea de a o face.
„Cealaltă oportunitate mare pentru administrația Biden este să sechestreze și să transfere... 5 miliarde de dolari din activele confiscate de la ruși și trebuie făcut acum, pentru a ne asigura că se face corect și că toți ochii sunt ațintiți asupra administrației Biden. ”
În ceea ce privește orice mișcare privind o înțelegere negociată, analiștii și oficialii au spus că orice negocieri serioase vor trebui să aibă loc sub următorul președinte - cu Ucraina probabil într-o poziție de negociere semnificativ mai slabă.
„Realitatea este că atât Putin, cât și Zelenski nu se mai pot îngrijora de ce i-ar putea plăcea sau nu lui Biden sau, sincer, întregii administrații, pentru că vor dispărea în două luni și jumătate”, a spus Daalder.
Citește și
Donald Trump Jr. îl tachinează pe Zelenski: „Ești la 38 de zile de pierderea alocației”
Editor : S.S.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- casa alba
- joe biden
- donald trump
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News