Liderii militari chinezi au o posibilă slăbiciune care, în cazul rușilor, a compromis deja obiectivele Kremlinului în Ucraina și ar putea să afecteze abilitatea Beijingului de a purta un război similar, potrivit unui nou raport al Universității Naționale de Apărare din SUA, informează CNN.
Raportul indentifică o lipsă a instruirii în cadrul mai multor servicii armate ca un posibil călcâi al lui Ahile pentru Armata de Eliberare a Poporului (AEP), dar analiștii rămân îngrijorați în privința capacităților militare ale Chinei, care, potrivit lor, nu ar trebui asemuite cu cele ale Rusiei.
Raportul analizează trecutul a peste 300 de ofițeri de rang înalt ai AEP din toate cele cinci servicii militare – forțele terestre, navale, aeriene, de rachete și strategice – în cei șase ani până la 2021.
În concluzie, raportul a descoperit că este puțin probabil ca liderii oricărei ramuri a armatei să aibă experiență operațională într-un domeniu diferit de cel în care și-au început cariera.
Cu alte cuvinte, soldații AEP rămân soldați, marinarii rămân marinari, aviatorii rămân aviatori. Rareori se aventurează în afara domeniului lor de specialitate, potrivit raportului, evidențiind contrastul față de armata americană, acolo unde instruirea în cadrul mai multor ramuri ale armatei a fost o cerință legală încă din 1986.
Eforturile armatei ruse în Harkov au fost compromise de lipsa sprijinului forțelor aeriene
În raportul de 73 de pagini se vorbește despre „rigiditatea” liderilor armatei chineze care „ar putea să reducă eficacitatea Chinei în viitoare conflicte”, în special în cele care ar necesita un nivel înalt de coordonare între mai multe servicii. În plus, se sugerează faptul că forțele AEP ar întâmpina aceleași probleme pe care Rusia le are în Ucraina, în cazul unei operațiuni similare, din cauza „coeziunii generale scăzute a forțelor”.
În cel mai recent eșec al armatei ruse (retragerea din Harkov), forțele terestre ale Moscovei au fost lipsite de sprijinul forțelor aeriene, potrivit analiștilor, în timp ce în etapele incipiente ale războiului, problemele de logistică au distrus abilitatea Rusiei de a-și aproviziona forțele.
Liderii de rang înalt ai AEP ar putea întâmpina aceleași probleme, conform lui Jeol Wuthnow, autorul raportului.
„Comandanții operaționali, de exemplu, rareori au experiență în logistică și viceversa”, apare în raport. „Comandanții care nu au beneficiat niciodată de un nivel înalt de înțelegere al logisticii sau al mentenanței s-ar putea să nu își folosească aceste forțe în mod optim, asemănător eșecului rusesc din 2022.”
Într-o comparație a comandanților cu patru stele din 2021 a reieșit că, în timp ce toți cei 40 de ofițeri americani aveau experiență în mai multe domenii militare, doar 77% dintre cei 31 de ofițeri chinezi echivalenți beneficiau de un instructaj similar, potrivit raportului.
O altă diferență esențială este că în SUA aproape toți comandanții cu patru stele au experiență operațională. În China, aproape jumătate dintre ei sunt „comisari politici de profesie”.
Avantajele pe care armata chineză le are în fața armatei ruse
Fostul director al operațiunilor Centrului Comun de Informații al Comndamentului Pacific al SUA din Hawaii, Carl Schuster, a spus că noul raport „este cea mai bună analiză a poziției în care se află China acum și direcția în care se deplasează”, dar a remarcat faptul că forțele chineze au numeroase avantaje asupra armatei ruse.
China oferă un instructaj de mai mare calitate noilor soldați și nu se mai bazează pe recruți, spre deosebire de Rusia, unde personalul înrolat este format în proporție de 80-85% din recruți înscriși pentru a servi timp de șapte luni.
Și, spre deosebire de Rusia, China are un corp profesionist de subofițeri, potrivit lui Schuster.
Liderul chinez Xi Jinping, prin rolul său de președinte al Comitetului Militar Central al Chinei, s-a implicat personal în selectarea ofițerilor de rang înalt, conform raportului. „Toți ofițerii AEP sunt membri ai Partidului Comunist Chinez și trebuie să aibă destulă pricepere politică pentru a-și demonstra loialitatea față de Xi și agenda sa”.
Xi îi redistribuie geografic prin rotație pe ofițerii de top pentru a preveni situația în care aceștia și-ar putea dezvolta „rețele de patronaj” care ar putea pe viitor să îi amenințe poziția în fruntea țării.
În același timp, Xi a fost atent să răsplătească loialitatea și răbdarea în rândul ofițerilor de rang înalt. „Xi Jinping nu a sărit peste o generație de oameni care au așteptat să le vină rândul pentru a promova tineri inovatori care sunt mai obișnuiți cu conflictul modern”.
Pe măsură ce ofițerii mai bătrâni ajung la vârsta de pensionare pentru gradul lor – care poate ajunge până la 68 de ani pentru membrii Comitetului Militar Central – succesorii lor vor aduce mai multă experiență pe câmpul de luptă modern, inclusiv cele mai noi tehnologii, se precizează în raport.