Bombardiere rusești au lovit din greșeală nava care transporta cereale în Marea Neagră. „O practică aviatică extrem de slabă”

Data actualizării: Data publicării:
navă atacata in marea neagra
Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa. Sursa foto: X

Piloți de bombardiere rusești au lovit din greșeală nava de cereale Aya, pe 11 septembrie, în Marea Neagră, deoarece „au țintit-o în grabă” și au vrut să zboare repede pentru a evita apărarea aeriană ucraineană, susțin șefi din Apărarea Marii Britanii, conform Evening Standard.

Ministerul Apărării de la Londra consideră că nava comercială Aya a scăpat de o avarie catastrofală doar datorită unui „eșec de detonare” al „muniției vechi” trase asupra sa.

În ultima sa actualizare, Ministerul Apărării a declarat: „La 11 septembrie 2024, nava comercială Aya a fost lovită de o rachetă în Marea Neagră în timp ce tranzita spre sud portul ucrainean Odesa, fiind încărcată cu peste 26 de mii de tone de cereale cu destinația Egipt”.

„Este aproape sigur că racheta a fost o rachetă antinavă AS-4 KITCHEN lansată de un bombardier rusesc Tu-22M3 BACKFIRE care opera în zonă la momentul respectiv. Este o posibilitate realistă ca un eșec de detonare să fi evitat pagube catastrofale”, mai arată Ministerul.

Forțele ruse și ucrainene au purtat o serie de lupte de-a lungul coastei Mării Negre și în largul mării, inclusiv asupra Insulei Șerpilor, care a fost capturată de forțele lui Vladimir Putin înainte de a fi recucerită. Totodată, un alt eveniment notabil a fost scufundarea navei de război amiral Moskva.

Marina rusă a fost nevoită să se retragă din Marea Neagră după ce portul Sevastopol din Crimeea a fost vizat.

Dar șefii militari britanici nu cred că nava de cereale a fost lovită în mod intenționat și că, în schimb, a fost „probabil lovită din cauza unor proceduri de țintire necorespunzătoare ale piloților ruși care foloseau o muniție veche”.

Aceștia au adăugat: „În urma pierderii unui BACKFIRE în luna aprilie a acestui an, este aproape sigur că Rusia a devenit mai prudentă în ceea ce privește operațiunile sale de atac în Marea Neagră”.

„Este o posibilitate realistă ca acest incident să fi avut loc din cauza faptului că piloții au identificat incorect Aya ca țintă, în grabă, dorind să părăsească zona imediat după lansare, de teamă să nu fie vizați de o rachetă sol-aer ucraineană.

Racheta KITCHEN a avut în mod constant rezultate slabe în conflictul din Ucraina. Lansarea unei rachete de croazieră supersonice pe o traiectorie incorectă, împotriva unei ținte probabil eronate, în apele internaționale, demonstrează o practică aviatică extrem de slabă și iresponsabilă”, mai arată oficialii britanici.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cei doi bărbați care au furat un avion Boeing 727 și au dispărut fără urmă...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Explicațiile lui Toni Greblă cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către BEC: „Nu se poate...
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”