Bombardiere rusești au lovit din greșeală nava care transporta cereale în Marea Neagră. „O practică aviatică extrem de slabă”

Data actualizării: Data publicării:
navă atacata in marea neagra
Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa. Sursa foto: X

Piloți de bombardiere rusești au lovit din greșeală nava de cereale Aya, pe 11 septembrie, în Marea Neagră, deoarece „au țintit-o în grabă” și au vrut să zboare repede pentru a evita apărarea aeriană ucraineană, susțin șefi din Apărarea Marii Britanii, conform Evening Standard.

Ministerul Apărării de la Londra consideră că nava comercială Aya a scăpat de o avarie catastrofală doar datorită unui „eșec de detonare” al „muniției vechi” trase asupra sa.

În ultima sa actualizare, Ministerul Apărării a declarat: „La 11 septembrie 2024, nava comercială Aya a fost lovită de o rachetă în Marea Neagră în timp ce tranzita spre sud portul ucrainean Odesa, fiind încărcată cu peste 26 de mii de tone de cereale cu destinația Egipt”.

„Este aproape sigur că racheta a fost o rachetă antinavă AS-4 KITCHEN lansată de un bombardier rusesc Tu-22M3 BACKFIRE care opera în zonă la momentul respectiv. Este o posibilitate realistă ca un eșec de detonare să fi evitat pagube catastrofale”, mai arată Ministerul.

Forțele ruse și ucrainene au purtat o serie de lupte de-a lungul coastei Mării Negre și în largul mării, inclusiv asupra Insulei Șerpilor, care a fost capturată de forțele lui Vladimir Putin înainte de a fi recucerită. Totodată, un alt eveniment notabil a fost scufundarea navei de război amiral Moskva.

Marina rusă a fost nevoită să se retragă din Marea Neagră după ce portul Sevastopol din Crimeea a fost vizat.

Dar șefii militari britanici nu cred că nava de cereale a fost lovită în mod intenționat și că, în schimb, a fost „probabil lovită din cauza unor proceduri de țintire necorespunzătoare ale piloților ruși care foloseau o muniție veche”.

Aceștia au adăugat: „În urma pierderii unui BACKFIRE în luna aprilie a acestui an, este aproape sigur că Rusia a devenit mai prudentă în ceea ce privește operațiunile sale de atac în Marea Neagră”.

„Este o posibilitate realistă ca acest incident să fi avut loc din cauza faptului că piloții au identificat incorect Aya ca țintă, în grabă, dorind să părăsească zona imediat după lansare, de teamă să nu fie vizați de o rachetă sol-aer ucraineană.

Racheta KITCHEN a avut în mod constant rezultate slabe în conflictul din Ucraina. Lansarea unei rachete de croazieră supersonice pe o traiectorie incorectă, împotriva unei ținte probabil eronate, în apele internaționale, demonstrează o practică aviatică extrem de slabă și iresponsabilă”, mai arată oficialii britanici.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Radu Banciu, decizie surpriză după demisie. Ce a ales să facă acum
Digi FM
Un fost procuror DNA s-a logodit cu o colegă pe care a trimis-o în judecată. Femeia a și fost condamnată la 3...
Pro FM
Eminem va fi bunic! Fiica artistului, Hailie Jade, este însărcinată cu primul ei copil
Film Now
Ce se întâmplă între Jennifer Lopez și Ben Affleck după ce s-au întâlnit recent. Apropiat: „Conexiunea dintre...
Adevarul
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
Newsweek
Câte sute de lei au pierdut la pensie pensionarii care au avut grupe de muncă și „condiții speciale”
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Cu tocuri are 1.75 m, dar tot pare o minionă pe lângă fiul de 17 ani. Naomi Watts, mai mândră ca oricând, la...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"