Posibilitatea adoptării de noi sancţiuni reprezintă contribuţia UE la descurajarea Rusiei de la acţiuni agresive viitoare, a afirmat ministrul de Externe Bogdan Aurescu joi, înainte de întâlnirea informală a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană (Gymnich), care are loc joi şi vineri, la Brest. Potrivit lui Aurescu, după ce garanțiile cerute de Moscova au fost respinse, „mingea este în terenul Rusiei”.
„Azi vom discuta şi despre rolul UE privind această situaţie şi despre ce poate face UE pentru a contribui la dezescaladare. UE poate fi unită, iar acesta este cel mai important aspect pe care îl voi sublinia azi şi cred că UE poate avansa planificarea unor noi sancţiuni care să fie adoptate dacă este nevoie, deoarece cred că posibilitatea adoptării de noi sancţiuni reprezintă contribuţia UE la descurajarea Rusiei de la acţiuni agresive viitoare”, a spus şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.
El a afirmat că „pentru România, cea mai importantă temă de pe agendă este situaţia de securitate din vecinătatea noastră estică şi voi prezenta poziţia ţării mele privind evoluţiile recente”.
În context, Bogdan Aurescu a amintit de întâlnirile SUA-Rusia, de Consiliul NATO-Rusia şi de discuţiile de la OSCE pe această temă.
„În timpul acestor întâlniri ne-am exprimat poziţia că arhitectura de securitate din Europa trebuie să fie menţinută şi am respins propunerile avansate de Rusia, considerate inacceptabile şi am reafirmat valorile şi fundamentele NATO. Scopul acestor întâlniri a fost să găsim căi pentru a ajunge la dezescaladare şi pentru a găsi moduri şi mijloace de a îmbunătăţi situaţia de securitate din această regiune şi în Europa ca întreg. Acum, mingea este în terenul Rusiei şi trebuie să vedem care este concluzia părţii ruse după acest dialog, în cadrul acestor întâlniri, din timpul săptămânii”, a mai arătat ministrul.
Totodată, Aurescu a mai spus că în cadrul întâlnirii de la Brest va sublinia şi „nevoia de a susţine rezilienţa Ucrainei şi a celorlalţi parteneri din vecinătatea estică şi nevoia ca Uniunea Europeană să fie mai implicată în rezolvarea conflictelor prelungite în această zonă”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : B.P.