Avertismentul Iranului pentru Israel: „Vom ataca dureros”. Cine a transmis mesajul

Data actualizării: Data publicării:
Commemoration Ceremony of IRGC Gen. Zahedi Killed in Syria
Hossein Salami Foto: Profimedia

Comandantul Gărzilor Revoluționare de elită ale Iranului a avertizat joi Israelul să nu atace Republica Islamică, ca răspuns la atacul cu rachete din 1 octombrie, în timp ce armata israeliană și-a intensificat ofensiva în Liban împotriva Hezbollah, susținută de Teheran, relatează Reuters.

Temerile privind un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu au crescut pe măsură ce Israelul își planifică răspunsul la atacul cu rachete de la 1 octombrie efectuat de Iran după loviturile aeriene israeliene asupra militanților aliați ai Iranului.

„Vă spunem (Israelului) că, dacă comiteți vreo agresiune împotriva oricărui punct, vom ataca dureros același punct al vostru”, a declarat Hossein Salami într-un discurs televizat, adăugând că Iranul poate penetra apărarea Israelului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat miercuri cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, despre operațiunile Israelului în Liban și Gaza, cu scopul de a evita un război regional.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Cairo, Sisi reiterând apelul Egiptului de a evita extinderea conflictului, a declarat președinția egipteană.

Cu toate acestea, Israelul nu dă semne de încetare a campaniilor sale militare împotriva Hezbollah în Liban, după asasinarea mai multor lideri ai acestuia, și Hamas în Gaza și a promis să pedepsească Iranul pentru atacul său din 1 octombrie.

Israelul a lovit orașul-port Latakia din Siria joi dimineață, a anunțat presa de stat siriană, iar Statele Unite au declarat că au efectuat miercuri lovituri în zone din Yemen controlate de rebelii Houthi, aliați ai Iranului.

Qatar, care a mediat numeroase negocieri eșuate de încetare a focului, a declarat că nu a existat niciun angajament cu nicio parte în ultimele trei-patru săptămâni privind războiul din Gaza.

Atacurile aeriene israeliene au ucis joi 11 palestinieni în orașul Gaza, au declarat medicii, în timp ce forțele israeliene au trimis tancuri în Jabalia, în nord, unde palestinienii și oficialii Organizației Națiunilor Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la penuria de alimente și medicamente.

Pe frontul său nordic din Liban, Israelul a declarat că nu va înceta să lupte împotriva unui Hezbollah acum slăbit înainte de a-și putea întoarce în siguranță cetățenii la casele lor din apropierea graniței libaneze și a declarat că orice negocieri de încetare a focului vor avea loc „sub foc”.

Ordine de evacuare

Armata israeliană a declarat joi că în ultimele 24 de ore a ucis 45 de luptători Hezbollah în sudul Libanului, inclusiv un comandant de batalion, și a confiscat numeroase arme. Operațiunile israeliene din Liban au ucis cel puțin 2.350 de persoane în ultimul an, potrivit Ministerului Sănătății, și peste 1,2 milioane de persoane au fost strămutate. Bilanțul morților nu face distincție între civili și combatanți, dar include sute de femei și copii.

Aproximativ 50 de israelieni, atât soldați, cât și civili, au fost uciși în aceeași perioadă, potrivit Israelului.

Armata israeliană a emis joi avertismente de evacuare pentru locuitorii din Valea Bekaa, în estul Libanului, concentrându-se pe trei clădiri din orașul Tamnine și din satele Saraain El Tahta și Sefri, unde a afirmat că Hezbollah a menținut instalații.

„Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei dumneavoastră, trebuie să evacuați imediat această clădire și clădirile din jur și să stați la cel puțin 500 de metri distanță de acestea”, a postat pe X purtătorul de cuvânt militar Avichay Adraee.

Primarul unui oraș important din sudul Libanului s-a numărat printre cele 16 persoane ucise miercuri, când o lovitură aeriană israeliană a distrus sediul municipalității sale, în cel mai mare atac asupra unei clădiri oficiale a statului libanez de la începutul campaniei aeriene israeliene.

Oficialii libanezi au denunțat incidentul, care a rănit, de asemenea, peste 50 de persoane în Nabatieh, o capitală de provincie, afirmând că este o dovadă a faptului că campania Israelului împotriva grupului armat Hezbollah se îndreaptă acum către statul libanez.

Israelul și Hezbollah se luptă de când gruparea militantă a început să tragă rachete către inamicul său în urmă cu un an, în sprijinul grupării islamiste palestiniene Hamas din Gaza, iar conflictul a escaladat brusc în ultimele săptămâni.

Abdelnaser, un bărbat strămutat din suburbiile sudice ale Beirutului, un bastion al Hezbollah pe care Israelul l-a bombardat în mod repetat, se afla pe malul mării joi dimineața devreme. El și-a amintit de lunga listă de tragedii ale Libanului de-a lungul anilor.
„Războiul a devenit ceva normal pentru noi. Știm că la fiecare 10 ani Libanul se construiește, iar la fiecare 10 ani este distrus din nou”, a spus el.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai neobișnuit sat din România. Casele de aici au ceva unic în lume, străinii sunt fascinați de...
Digi FM
Liam Payne putea fi salvat?! Un angajat al hotelului a sunat la Urgențe și a cerut ajutorul înainte ca...
Pro FM
Momentul audiției lui Liam Payne la X Factor, viral după moartea lui. La 14 ani își încerca norocul la tv, la...
Film Now
Nicola Coughlan, Penelope din „Bridgerton”, despre zvonurile potrivit cărora ar avea o relație cu Luke...
Adevarul
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar...
Newsweek
Cum iei pensie mai mare dacă ai avut ore suplimentare, prime, venituri nepermante și necontributive?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Câți bani a luat Al Pacino pentru rolul din Godfather III, cel mai slab film din trilogie. De ce crede că nu...
UTV
Mama lui Harry Styles, Anne Twist, a postat un mesaj emotionant la scurt timp dupa moartea subita a lui Liam...