Statele Unite au folosit temutele bombardiere invizibile B-2 pentru a lovi depozitele subterane ale rebelilor houthi din Yemen

Data actualizării: Data publicării:
B 2 Spirit Stealth Bomber in flight
Bombardierele americane B-2 Spirit au lovit depozitele subterane ale rebelilor houthi în Yemen. Foto: Profimedia

Statele Unite au lovit depozitele de muniţie ale rebelilor houthi din Yemen în mai multe raiduri aeriene cu bombardiere strategice stealth B-2, a anunţat miercuri seara secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

„Astăzi, forțele militare americane, inclusiv bombardierele B-2 ale Forțelor Aeriene ale SUA, au efectuat lovituri de precizie împotriva a cinci depozite subterane de arme în zonele controlate de houthi în Yemen. Forțele americane au vizat mai multe dintre instalațiile subterane ale houthi, care adăpostesc diverse componente de arme de tipul celor pe care houthi le-au folosit pentru a ținti nave civile și militare în întreaga regiune. Aceasta a fost o demonstrație unică a capacității Statelor Unite de a viza instalații pe care adversarii noștri încearcă să le țină în afara razei de acțiune, indiferent cât de adânc îngropate, întărite sau fortificate sunt. Angajarea bombardierelor stealth cu rază lungă de acțiune B-2 Spirit ale Forțelor Aeriene ale SUA demonstrează capacitățile globale de atac ale SUA de a acționa împotriva acestor ținte atunci când este necesar, oricând și oriunde”, a declarat Lloyd Austin într-un comunicat al Pentagonului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Armata americană i-a vizat în mod regulat pe rebelii houthi în ultimele luni. Susţinând că acţionează în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, rebelii ţintesc nave pe care le consideră a fi legate de Israel, Statele Unite sau Marea Britanie în Golful Aden şi Marea Roşie, rute maritime vitale pentru comerţul mondial.

„De mai bine de un an, rebelii houthi susținuți de Iran, desemnați special ca teroriști globali, au atacat în mod nesăbuit și ilegal nave americane și internaționale care tranzitează Marea Roșie, strâmtoarea Bab el-Mandeb și Golful Aden. Atacurile ilegale ale houthi continuă să perturbe libera circulație a comerțului internațional, amenință cu catastrofe ecologice și pun în pericol viețile civililor nevinovați și viețile forțelor americane și ale partenerilor. La indicațiile președintelui Biden, am autorizat aceste atacuri țintite pentru a diminua în continuare capacitatea rebelilor houthi de a-și continua comportamentul destabilizator și pentru a proteja și apăra forțele și personalul SUA într-una dintre cele mai importante căi navigabile din lume”, a mai arătat Auston, potrivit comunicatului.

El a mai precizat că SUA vor lua măsuri similare și pe viitor, dacă rebelii houthi vor continua să lanseze atacuri din zonele pe care le controlează.

„Statele Unite nu vor ezita să ia măsuri pentru a apăra viețile și bunurile americane; pentru a descuraja atacurile împotriva civililor și a partenerilor noștri regionali; și pentru a proteja libertatea de navigație și a spori siguranța și securitatea în aceste căi navigabile pentru navele americane, ale coaliției și comerciale. Vom continua să le spunem clar rebelilor houthi că vor exista consecințe pentru atacurile lor ilegale și nesăbuite. Sunt recunoscător pentru profesionalismul și priceperea curajoaselor trupe americane care au luat parte la acțiunile de astăzi și care continuă să stea de pază în apărarea națiunii noastre.”

Houthi fac parte din ceea ce Iranul, duşmanul declarat al Israelului, numeşte „axa rezistenţei”, care include alţi aliaţi ai Hamasului palestinian, precum grupările irakiene şi Hezbollahul libanez.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimele imagini cu Liam Payne în viață. Ce a făcut artistul cu câteva minute înainte să moară
Digi FM
Administrația Apele Române rupe tăcerea în scandalul planșeului Unirii, după acuzațiile primarului Nicușor...
Pro FM
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A căzut de la balcon în timpul...
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar...
Newsweek
În ce ordine se soluționează dosarele noi de pensie? De ce întârzie plățile către pensionari?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Clint Eastwood are o nouă relație, la mai puțin timp de trei luni de când iubita lui a murit: „Știe să se...
UTV
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a fost gasit mort in Buenos Aires