Atitudinile de extremă dreapta și anti-democratice devin tot mai răspândite în Germania, arată un nou studiu

Data publicării:
Oameni cu steaguri ale Imperiului German
Susținători ai unui partid neo-fascist din Germania, cu steaguri ale Imperiului German (1871-1918). Foto: Profimedia Images

Atitudinile de extremă dreapta și anti-democratice devin tot mai răspândite în Germania, conform unui nou studiu care examinează perspectivele politice din țară, relatează The Guardian.

Comandat de Fundația Friedrich Ebert, afiliată și apropiată de partidul SDP, de guvernământ, studiul a arătat că 8% dintre germani aveau perspective extremiste de dreapta despre lume, o creștere de la 5% și 6% în studiile precedente. De asemenea, „centrul” devine „tot mai receptiv la perspective mizantrope”.

Studiul mai arată și o creștere a popularității ideilor social-darwiniste și a ideilor precum cea că „există vieți care merită să existe și vieți care nu merită”. Mai mulți germani față de studiile precedente se consideră „la dreapta de centru” – 15,5%, în timp ce 55% se consideră exact la centru, față de 60% în deceniul trecut.

Numărul celor care își doresc un stat cu partid unic și condus în mod autoritar (cuvântul folosit în studiu fiind cel de fuhrer) a crescut de la între 2 și 4 procente între 2014 și 2021, la 6% în 2023. Studiul de 400 de pagini, realizat de cercetători de la Universitate din Bielefeld, a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 2.000 de oameni la începutul lui 2023.

Un număr tot mai mare de germani au spus că își doresc ca Germania să se pună pe ea pe primul loc în chestiuni naționale, 16% spunând că și-ar dori o țară cu „un simț mai puternic al identității naționale”, condusă de politicieni ale căror priorități să fie „creșterea puterii și prestigiului” Germaniei.

Mai puțin de 60% au spus că cred în democrație și instituțiile democratice, iar 20% s-au declarat convinși de afirmația „țara noastră seamănă mai mult cu o dictatură decât cu o democrație”. Aproape o treime au spus că „partidele de guvernare îi păcălesc pe oameni”.

Peste o treime dintre germani consideră că refugiații au venit în Germania pentru a-i exploata sistemul de bunăstare sociale, în timp ce 16,5% i-au acuzat pe evrei că vor „să profite de pe urma trecutului nazist” al Germaniei.

Autorii spun că există dovezi concrete ale unei ascensiuni a intoleranței, denigrării și prejudecăților. 17% consideră că „identitatea oamenilor trans” este „demnă de dispreț”, în timp ce 11% spun că femeile „ar trebui să se gândească din nou la rolul lor de soții și mame”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani