Atentatul de la Berlin: Membri ai poliției, suspectați de fals
Data publicării:
Orașul Berlin a acuzat miercuri poliția locală că a falsificat un document care teoretic ar fi putut duce la arestarea lui Anis Amri înainte ca acesta să comită atentatul cu un camion asupra unui târg de Crăciun, în decembrie, transmite AFP, preluată de Agerpres.
A fost depusă o plângere și au fost aplicate sancțiuni disciplinare în rândul poliției judiciare din Berlin (LKA), a anunțat Andreas Geisel, ministrul de interne al orașului-stat Berlin.
Potrivit acestuia, anchetatorii dispuneau, cu multe luni înainte de atentatul din 19 decembrie, de suficiente elemente pentru ca Anis Amri, un tunisian în vârstă de 24 de ani, supravegheat de poliție, să fie arestat. Atentatul pe care l-a comis la un târg de Crăciun din capitala Germaniei s-a soldat cu 12 morți.
„Conform experților, elementele (care se aflau atunci în posesia polițiștilor din Berlin) erau de ajuns pentru a obține un mandat de arestare de la Parchet”, a declarat Andreas Geisel.
Supravegherea comunicațiilor telefonice ale lui Anis Amri a fost suspendată la sfârșitul lui septembrie 2016 după mai multe luni de ascultare, deși a dezvăluit că el era implicat în traficul de droguri organizat, ceea ce făcea arestarea lui „absolut posibilă”, a insistat ministrul berlinez. Or, un document emis de poliția berlineză la 17 ianuarie 2017, dar „vizibil antedatat 1 noiembrie 2016”, evident pentru a încerca să acopere neglijențe în supraveghere, vorbește numai despre „mic trafic și anestezice”, infracțiuni care nu făceau urgentă reținerea lui Anis Amri, a adăugat Andreas Geisel. Oficialul a vorbit despre „fals” și „sustragerea infractorului”.
Cel mai grav atac jihadist comis pe teritoriul Germaniei a scos la lumină problemele sistemului federal, unde competențele în domeniul polițienesc și de supraveghere sunt împărțite între cele 16 landuri și statul federal.
Anis Amri, un solicitant de azil respins, care jurase credință grupării Stat Islamic (SI), a reușit să se strecoare printre lacunele sistemului de supraveghere, profitând în special de împărțirea responsabilităților. Închis în Italia înainte de a veni în Germania, el a reușit să fugă de sub nasul polițiștilor germani după atac.
În cele din urmă, Anis Amri a fost împușcat mortal de polițiștii italieni, la 23 decembrie, la Milano.