Live Text Kremlinul exclude încetarea focului în Ucraina, după apelul aliatului lui Putin. Maia Sandu a mers alături de Zelenski la Bucea

Data actualizării: Data publicării:
bca7b72a1cb586006fa4f312b5adb60f_1680259054_extra_large
Maia Sandu, prezentă la Summitul Bucea din Ucraina, la invitația lui Zelenski. Foto: president.gov.ua

Război în Ucraina, ziua 401. Forțele ucrainene au doborât 9 drone-kamikaze din 10 trimise de ruși joi seară împotriva mai multor ținte din regiunile Sumî și Cernihiv, anunță Forțele Aeriene Ucrainene. În Rusia, Putin a demarat o nouă campanie de recrutări, chemând aproape 150.000 de oameni pentru serviciul militar obligatoriu.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Kremlinul exclude oprirea campaniei militare în Ucraina

ACTUALIZARE 15:00 Kremlinul a exclus stoparea ofensivei sale împotriva Ucrainei, în pofida apelului la armistiţiu din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul său aliat, relatează France Presse. "Cât priveşte Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operaţiunea militară specială continuă, întrucât aceasta este singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către ţara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  

De altfel, Kremlinul a cerut vineri să nu se compare planul de pace al Chinei pentru o soluţionare a conflictului din Ucraina cu propunerea de încetare imediată a focului şi iniţierea unor negocieri urgente făcută anterior de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, notează EFE. "Nu este prea convenabil să comparăm ideile preşedintelui Xi (Jinping) cu ceea ce a spus astăzi preşedintele (belarus Aleksandr) Lukaşenko", a declarat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. 

Reprezentantul Kremlinului a adăugat că propunerea lui Lukaşenko va fi discutată mai detaliat în cursul întâlnirii acestuia cu liderul rus Vladimir Putin, programată pentru 6 aprilie. 

În ceea ce priveşte perspectivele de pace pe termen scurt, Peskov a subliniat că pentru moment 'nu se schimbă nimic şi că operaţiunea militară specială' a Rusiei continuă. 

Preşedintele belarus a lansat un apel vineri la o încetare imediată a focului în Ucraina şi la începerea negocierilor de pace fără condiţii prealabile 'înainte de a se ajunge la o escaladare'. "Îndrăznesc să propun (...) o încetare a ostilităţilor, o încetare a focului fără dreptul de mişcare a trupelor şi transferul de echipamente şi arme', a declarat Lukaşenko în timpul discursului său anual în faţa Adunării Naţionale (parlamentul). Potrivit liderului belarus, "trebuie să ne oprim acum, înainte de a se ajunge la o escaladare". 

El a avertizat că perspectivele de pace se estompează pe măsură ce Ucraina continuă să primească cantităţi importante de arme occidentale, iar Rusia impulsionează dezvoltarea industriei sale de armament. "Ucrainenii cred că pot câştiga, dar asta este un nonsens. Este imposibil să câştigi împotriva unei puteri nucleare", a declarat Lukaşenko, care a avertizat, de asemenea, că o eventuală contraofensivă ucraineană este "extrem de periculoasă" şi ar putea afecta speranţele în negocierile de pace. 

Planul de pace al Chinei pledează, pe de o parte, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace, iar pe de alta pentru luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei în faţa avansării NATO.  Beijingul solicită, de asemenea, ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, conform Agerpres.

Maia Sandu, prezentă la Summitul Bucea din Ucraina, la invitația lui Zelenski

ACTUALIZARE 14:15 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat vineri la Summitul Bucea 2023 din Ucraina, la invitația Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează presa de la Chișinău

Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă. Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană. 

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare. După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume. 

Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii, potrivit Kievului. 

Președintele Belarusului cere încetarea focului pentru a preveni contraofensiva ucraineană

ACTUALIZARE 14:00 Președintele Belarusului, un aliat ferm al lui Vladimir Putin, a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina. Alexandru Lukașenko a spus că nu ar trebui să existe condiții prealabile pentru discuții, dar contraofensiva anticipată a Ucrainei ar face negocierile imposibile, notează Sky News. 

Analiștii americani văd orice încetare imediată a focului ca pe o tactică care să permită Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat și să le acorde forțelor sale timp să se regrupeze. 

Volodimir Zelenski a declarat anterior că va lua în considerare acordurile de pace numai după ce trupele ruse părăsesc întregul teritoriu ucrainean. 

Într-o declarație către națiune, Lukașenko a acuzat Occidentul că a amplasat forțe militare în Polonia pentru a invada și distruge statul Belarus. De asemenea, liderul de la Minsk a spus că această decizie de a permite Rusiei să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus este o șansă de a proteja țara de amenințările occidentale.

Finlanda va adera la NATO „în câteva zile”

ACTUALIZARE 13:50 Finlanda se va alătura NATO „în câteva zile”, a spus șeful secretarul general al Alianței, citat de Sky News. 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Țara nordică a primit în sfârșit undă verde după ce Turcia și-a ratificat calitatea de membru joi seară târziu. Până acum, încercările Finlandei de a adera la NATO au fost blocate de dorința sa de a adera la comun cu Suedia, însă Turcia s-a opus. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat vineri că „toți cei 30 de aliați NATO au ratificat acum protocolul de aderare” în ceea ce privește Finlanda. 

Finlanda, care împarte o graniță foarte mare cu Rusia, „se va alătura oficial alianței noastre în zilele următoare”, a spus precizat șeful NATO. Mai întâi trebuie luate o serie de măsuri birocratice, inclusiv scrisori formale de invitație și acceptare.

Un an de la masacrul din Bucea, care a șocat o lume întreagă. Zelenski: „Nu vom ierta niciodată”

ACTUALIZARE 12:30 Vineri se împlinește un an de când Rusia s-a retras din suburbia Kievului, Bucea, lăsând cadavre de civili împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești care au șocat lumea. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie într-un mesaj publicat pe rețelele sociale că Ucraina „nu va ierta niciodată” ceea ce s-a întâmplat acolo.

„365 de zile de când este din nou un oraș ucrainean liber. Un simbol al atrocităților armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptuitor”, a scris Zelenski.

profimedia-0758114582 (1)
Ucrainenii din Bucea încearcă să treacă peste trauma colectivă a invaziei ruse. Foto: Profimedia Images

La un an după ce ucrainenii au recâștigat controlul orașului, Bucea nu și-a uitat victimele. Comunitatea din ceea ce a fost odinioară o suburbie prietenoasă se reconstruiește, iar localnicii le-au spus reporterilor că „durerea se atenuează” și că trebuie să „continue să trăiască” în ciuda traumei lor colective.

Avertismentul jurnalistului rus care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace: Putin pregătește lumea pentru un război nuclear

ACTUALIZARE 10:09 Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021 se arată îngrijorat de cât de departe este dispus Kremlinul să meargă în confruntarea sa cu Occidentul, scrie BBC. „Două generații au trăit fără amenințarea unui război nuclear”, spune Muratov. „Dar această perioadă s-a terminat.”

„Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe asta. Nu există nicio persoană care să poată spună cu siguranță”, susține jurnalistul rus.

Cu câteva zile în urmă, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va trimite arme nucleare tactice în Belarus, iar consilierul său apropiat, Nikolai Patrușev, a avertizat că Rusia deține o „armă unică modernă capabilă să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite”.

Citește continuarea AICI

Rusoaicele dintr-o unitate a armatei ruse care luptă pe frontul din Ucraina sunt pedepsite dacă nu își satisfac sexual comandanții

ACTUALIZARE 10:05 Un soldat din armata rusă care a fost pe frontul din Ucraina a spus că ofițerii ruși de rang înalt din unitatea militară în care a activat le folosesc pe femeile care lucrează ca medici ca pe niște sclave sexuale pe care le pedepsesc dacă nu cooperează, scrie Insider.

rusoaică din armata rusă
Margarita a spus că a văzut cum alte șapte femei au fost abuzate de comandanții de pluton în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Militarul, care s-a identificat cu numele Margarita, a spus pentru Radio Europa Liberă că medicii de sex feminin din unitatea ei erau forțați să devină „soțiile de teren” ale ofițerilor de pluton. Femeilor li se cerea să gătească, să curețe, dar și să îi satisfacă sexual pe bărbații din unitatea ei militară.

Margarita a spus că ofițerii au încercat să o forțeze și pe ea să întrețină relații sexuale cu un colonel, dar ea a refuzat. Comandanții au primit ordin să o „pedepsească dur” pentru că a îndrăznit să se opună. „Timp de o lună, am trăit afară. Când alții dormeau în corturi și case, eu am dormit pe jos, în apropiere de drum, într-o pădure mică... Ei au vrut să mă distrugă [psihic] așa încât să accept să mă culc cu [colonelul]”, a dezvăluit Margarita.

Citește continuarea AICI

O coloană de blindate ruse a fost prinsă într-o ambuscadă în Donțek. Militarii ucraineni au distrus tancurile cu rachete Javelin

ACTUALIZARE 10:00 Forțele armate ucrainene au publicat pe rețelele sociale o înregistrare video care arată cum militarii Kievului au reușit să surprindă într-o ambuscadă o coloană de blindate ruse în apropiere de localitatea Vodiane, regiunea Donețk. Cel puțin trei tancuri și un vehicul de luptă al infanteriei ruse au fost distruse de către militarii ucraineni, care au folosit în luptă inclusiv rachete antitanc Javelin.

Din imagini se observă o coloană alcătuită din cel puțin 7 blindate ruse, care se deplasează în șir indian pe un drum îngust. Militarii ucraineni sunt arătați în timp ce lansează cel puțin patru rachete antitanc Javelin.

Citește continuarea AICI

Ambasada americană la ONU consideră că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate

ACTUALIZARE 09:55 Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a apreciat joi că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate, transmite AFP. 

"Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (Naţiunilor Unite) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă", a afirmat diplomata în Costa Rica, unde participa la un summit pentru democraţie. 

Rusia urmează să preia sâmbătă de la Mozambic, pe termen de o lună, preşedinţia Consiliului - forul executiv al ONU.

Într-o convorbire în exclusivitate cu AFP, ambasadoarea SUA a subliniat că aşteaptă din partea Rusiei un comportament "profesionist", însă şi-a exprimat unele îndoieli. "Ne aşteptăm de asemenea să caute ocazii de a-şi duce mai departe campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri", a spus ea, citată de Agerpres. 

"Ne vom exprima cu fiecare ocazie îngrijorările privind acţiunile Rusiei", a adăugat reprezentanta Washingtonului la ONU. Ea a promis că Statele Unite vor condamna acţiunile Rusiei şi vor arăta întregii lumi "ce face Rusia şi consecinţele acţiunilor sale împotriva Ucrainei". 

În ceea ce priveşte confruntarea diplomatică dintre China şi Taiwan pentru legăturile diplomatice cu America Latină, Thomas-Greenfield a dat asigurări că SUA vor respecta politica "o singură China", promovată de Beijing, care consideră Taiwanul o provincie chineză. Ambasadoarea a apreciat însă că ţara sa are un "parteneriat solid" cu Taiwanul şi va susţine drepturile cetăţenilor cu paşaport taiwanez. 

La sfârşitul săptămânii trecute, Hondurasul a stabilit relaţii diplomatice cu China şi a rupt relaţiile cu Taiwanul, reaminteşte AFP. În dialogul cu agenţia, ambasadoarea s-a referit şi la criza socială, economică şi politică din Haiti şi la posibilitatea unei intervenţii internaţionale sugerate recent de şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell. "Suntem foarte îngrijoraţi de Haiti. Situaţia s-a deteriorat în ultimele luni", a arătat ea, recunoscând că discută despre "modul de organizare a unei forţe internaţionale care să nu provină de la Naţiunile Unite".

Atac cu drone respins de ucraineni

„Apărarea antiaeriană a distrus azi-noapte 9 drone Shahed din 10. Începând din seara de 30 martie, ora 21.10, până pe 31 martie, ora 01.30, inamicul a atacat Ucraina cu drone Shahed 136, iar alte cinci ținte aeriene, probabil baloane, au fost reperate pe cer.

Ocupanți ruși au atacat cu drone-kamikaze din direcția nord - regiunea Briansk - în regiunile Sumî și Cernihiv. În total, 9 din 10 drone au fost distruse: una de către forțele de apărare de la sol și opt de către forțele aeriene, cu rachete antiaeriene și și grupări mobile”, au transmis Forțele Aeriene al Ucrainei într-un mesaj.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Putin cheamă 147.000 de ruși la serviciul militar obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret care demarează campania de recrutare militară ce are loc în fiecare primăvară, chemând 147.000 de cetățeni pentru serviciul militar obligatoriu, transmite joi agenția de presă rusă TASS.

În luna septembrie a anului trecut, Putin a semnat un ordin de chemare a până la 120.000 de oameni pentru campania din toamnă. La acea vreme, TASS îl cita pe ministrul apărării, care spunea că recrutarea nu este în niciun fel legată de operațiunea militară specială, expresia oficială folosită de Rusia pentru războiul din Ucraina.

Acuzații de abuzuri sexuale în armata rusă

Un soldat din armata rusă care a fost pe frontul din Ucraina a spus că ofițerii ruși de rang înalt din unitatea militară în care a activat le folosesc pe femeile care lucrează ca medici ca pe niște sclave sexuale pe care le pedepsesc dacă nu cooperează, scrie Insider.

Militarul, care s-a identificat cu numele Margarita, a spus pentru Radio Europa Liberă că medicii de sex feminin din unitatea ei erau forțați să devină „soțiile de teren” ale ofițerilor de pluton. Femeilor li se cerea să gătească, să curețe, dar și să îi satisfacă sexual pe bărbații din unitatea ei militară.

Margarita a spus că ofițerii au încercat să o forțeze și pe ea să întrețină relații sexuale cu un colonel, dar ea a refuzat. Comandanții au primit ordin să o „pedepsească dur” pentru că a îndrăznit să se opună.

„Timp de o lună, am trăit afară. Când alții dormeau în corturi și case, eu am dormit pe jos, în apropiere de drum, într-o pădure mică... Ei au vrut să mă distrugă [psihic] așa încât să accept să mă culc cu [colonelul]”, a dezvăluit Margarita.

Editor : B.P. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...