Avertismentul jurnalistului rus care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace: Putin pregătește lumea pentru un război nuclear

Data publicării:
Dmitri Muratov
Dmitri Muratov: „La canalele TV de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și când ar face reclamă la mâncarea pentru animale”. Foto: Profimedia Images

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021 se arată îngrijorat de cât de departe este dispus Kremlinul să meargă în confruntarea sa cu Occidentul, scrie BBC. „Două generații au trăit fără amenințarea unui război nuclear”, spune Muratov. „Dar această perioadă s-a terminat.”

„Va apăsa Putin butonul nuclear sau nu? Cine știe? Nimeni nu știe asta. Nu există nicio persoană care să poată spună cu siguranță”, susține jurnalistul rus.

Cu câteva zile în urmă, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va trimite arme nucleare tactice în Belarus, iar consilierul său apropiat, Nikolai Patrușev, a avertizat că Rusia deține o „armă unică modernă capabilă să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite”.

„Vedem cum propaganda îi pregătește pe oameni să creadă că războiul nuclear nu este un lucru rău”, spune Muratov. „La canalele TV de aici, războiul nuclear și armele nucleare sunt promovate ca și când ar face reclamă la mâncarea pentru animale”.

„Ei anunță: 'Avem racheta asta, racheta aia, un alt tip de rachetă'. Vorbesc despre atacarea Marii Britanii și a Franței; despre declanșarea unui tsunami nuclear care va inunda America. De ce fac asta? Așa încât oamenii de aici să fie pregătiți.”

În ciuda amenințărilor constante lansate în spațiul public, propaganda Kremlinului prezintă Rusia ca pe o țară care promovează pacea, în timp ce Ucraina și Occidentul ar fi agresorii. Și mulți ruși îi cred pe propagandiști.

ressa-muratov
Maria Ressa și Dmitri Muratov au câștigat Premiului Nobel pentru Pace în 2021. Foto: Profimedia Images

„Nu vor mai fi relații normale între poporul rus și cel ucrainean niciodată”

„Oamenii în Rusia au fost iradiați de propagandă”, spune Muratov. „Propaganda este un tip de radiație. Toată lumea este afectată de ea, nu doar rușii. În Rusia, propaganda este reprezentată de 12 canale TV, zeci de mii de ziare, rețele sociale precum VK (versiunea rusească a Facebook) care susțin complet ideologia de stat.”

„Sunt sigur că odată ce propaganda se va opri, această generație - și toți ceilalți care au bun simț - o să se exprime”, spune Muratov.

Cât despre rușii care îl susțin pe Putin, Muratov admite că sunt numeroși, „dar aceștia sunt bătrâni care îl văd pe Putin ca pe propriul lor nepot, ca pe cineva care îi va proteja și care le aduce pensia în fiecare lună și le urează un an nou fericit în fiecare an. Acești oameni cred că adevărații lor nepoți ar trebui să meargă la luptă și să moară”.

Anul trecut, Muratov și-a vândut Premiul Nobel ca să strângă bani pentru copiii ucraineni strămutați. Jurnalistul rus nu are prea multe motive pentru a rămâne optimist. „Nu vor mai fi relații normale între poporul rus și cel ucrainean niciodată. Niciodată. Ucraina nu va putea să accepte această tragedie”, spune Muratov.

Muratov este de părere că represiunea politică în Rusia îndreptată împotriva tuturor adversarilor regimului va continua mult timp de acum înainte.

„Singura speranță rămâne cu generația tânără; acei oameni care văd lumea ca pe un prieten, nu ca inamic, și care vor ca Rusia să fie iubită și ca Rusia să iubească lumea”, spune Muratov. „Sper ca această generație să trăiască mai mult decât mine și Putin”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
marcel ciolacu sedinta de guvern foto gov ro
Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...