Moscova şi-a exprimat luni preocuparea în legătură cu ameninţările formulate de mai multe ţări occidentale, inclusiv SUA, privind posibila utilizare a forţei împotriva Damascului, avertizând că aceasta contravine Rezoluţiei nr. 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, conform unei declaraţii făcute de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de TASS, pe fondul unor noi suspiciuni privind utilizarea armei chimice de către Damasc împotriva populaţiei civile, transmite Agerpres.
Numeroase persoane au relevat simptome care apar la expunerea la clor duminică în regiunea Ghouta orientală, un fief al rebelilor dintr-o suburbie a Damascului, iar un copil a decedat, au indicat autorităţile sanitare din acest sector controlat de opoziţie şi asediat de armata siriană.
„Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu informaţiile că la Washington se fac auzite din nou ameninţări privind utilizarea forţei împotriva regimului sirian, pe fondul amplificării generale a retoricii împotriva Damascului şi a Rusiei'', a declarat Riabkov, adăugând că pentru aceasta se caută pretexte, în contradicţie totală cu sensul şi conţinutul Rezoluţiei nr. 2401 a Consiliului de Securitate al ONU.
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a confirmat că un copil a murit prin sufocare în Ghouta orientală, dar a specificat că nu este în măsură să afirme dacă au fost folosite gaze toxice, potrivit AFP.
Victimele, şoferi de ambulanţă şi altele, au simţit un miros de clor după o „uriaşă explozie”, în zona al-Shaifounia, situată în estul Ghoutei, a informat agenţia franceză de presă, citând un comunicat al serviciilor sanitare ale opoziţiei siriene.
„Cel puţin 18 persoane au avut nevoie de îngrijire cu măşti de oxigen'', se mai spune în acelaşi comunicat.
Armata siriană nu a reacţionat la aceste informaţii. Guvernul sirian a negat întotdeauna folosirea armelor chimice în războiul său împotriva opoziţiei, care va intra în martie în al optulea an.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie prin care a solicitat un armistiţiu de 30 de zile în Siria. OSDO a raportat 14 persoane ucise duminică în estul Ghoutei, mai puţin decât în zilele precedente, având în vedere scăderea intensităţii bombardamentelor.
Recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Franţa „va lovi” în Siria dacă va avea dovezi clare că regimul din Siria foloseşte arme chimice interzise împotriva civililor sirieni.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel luni ca rezoluţia adoptată sâmbătă de Consiliul de Securitate privind Siria, prin care se cere un armistiţiu de 30 de zile, să fie „aplicată imediat", relatează AFP.
„Salut adoptarea rezoluţiei, dar mă aştept ca aceasta să fie aplicată imediat (...), pentru ca ajutorul şi serviciile umanitare să fie furnizate imediat (...), pentru a putea alina suferinţele poporului sirian", a declarat Guterres la Geneva, unde are loc o reuniune a Consiliului ONU pentru drepturile omului.
„Eforturile luptei împotriva terorismului nu primează niciodată", a spus el, în contextul în care Iranul, marele aliat al regimului sirian, a afirmat duminică faptul că ofensiva împotriva grupărilor „teroriste” va continua în regiunea Ghouta de Est, fief al rebelilor aflat sub asediu.
Locuitorii din această regiune aşteaptă în continuare armistiţiul cerut în unanimitate prin rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU.
„Rezoluţiile Consiliului de Securitate nu au sens decât dacă sunt efectiv respectate", a spus Guterres. „Naţiunile Unite sunt pregătite să facă ceea ce este nevoie", a adăugat el.
„Ghouta de Est, în special, nu poate aştepta. Este momentul să punem capăt acestui iad pe pământ", a insistat el.