Armata israeliană a anunţat stabilirea a patru „zone militare închise” în nord-vestul ţării

Data actualizării: Data publicării:
tancuri israeliene în apropiere de granița cu Libanul
Foto: Profimedia Images

Armata israeliană a anunţat luni stabilirea a patru „zone militare închise” în nord-vestul ţării, la scurt timp după ce a avertizat că se pregăteşte să-şi extindă operaţiunile împotriva Hezbollah în „zona de coastă” din sudul Libanului, relatează AFP și Agerpres.

„Zonele Rosh HaNikra, Shlomi, Hanita şi Arab al-Aramshe din nordul Israelului vor fi declarate zone militare închise începând de la 22:00 (19:00 GMT) şi intrarea în zonă este interzisă”, a indicat armata.

Aviaţia israeliană a efectuat luni seara, potrivit agenţiei de presă libaneze ANI, „şase lovituri” succesive în suburbiile de sud ale Beirutului, un bastion al Hezbollah, zonă bombardată zilnic din 23 septembrie la fel ca şi sudul şi estul Libanului.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, „2.083 de persoane au murit şi 9.869 au fost rănite” în această ţară, unde luptele, tirurile transfrontaliere ale Hezbollah şi atacurile aeriene israeliene au făcut ca 1,2 milioane de persoane să fie strămutate.

Israelul a lansat noi atacuri în Liban

Israelul a lansat luni noi atacuri masive împotriva mişcării islamiste libaneze Hezbollah în Liban, la exact un an de la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, care a aruncat Orientul Mijlociu în război, scrie News.ro.

Armata israeliană a anunţat luni seara că desfăşoară „atacuri importante vizând ţinte teroriste ale Hezbollah în sudul Libanului”. Câteva ore mai târziu, ea anunţa că a lovit „peste 120 de ţinte aparţinând unor diverse unităţi ale Hezbollah” în doar „o oră”.

„Această operaţiune intervine după o serie de atacuri menită să slăbească (Hezbollahul) şi să susţină forţele (israeliene aflate în operaţiuni) la sol”, precizează într-un comunicat armata.

Hezbollah a anunţat, la rândul său, că vizează militari israelieni în mai multe sate din sudul Libanului.

Combatanţii au „bombardat forţe israeliene la Maroun al-Ras cu o salvă de obuze”, a anunţat într-un comunicat mişcarea proiraniană, aliata Hamas.

Hezbollah a anunţat în alt comunicat că a „bombardat o adunare de forţe inamice israeliene în localitatea Blida cu rachete şi obuze”.

Mişcarea şiită anunţă că a vizat în două rânduri „mai multe localităţi (situate) la nord de Haifa”, un oraş important în nordul Israelului, cu „salve importante de obuze”.

Armata israeliană a anunţat luni după-amiaza un „atac ţintit” la periferia de sud a Beirutului, unul dintre fiefurile Hezbollah.

Această zonă se află în apropiere de aeroportul capitalei libaneze şi a fost bombardată în mai multe rânduri în ultimele zile.

În pofida acestor atacuri - care durează de două săptămâni -, aeroportul este în continuare operaţional.

Potrivit agenţiei libaneze de presă ANI, aviaţia israeliană a efectuat „şase atacuri” succesive în regiunea Dahieh („periferie” în arabă), la Al-Ruwais, Al-Laylaki, Al-Mareija şi în zona stadionului Al-Raya.

Un purtător de cuvânt arabofon al armatei israeliene, Avichay Adraee, a cerut apoi, luni seara, într-un mesaj postat pe Telegram şi X, evacuarea a două clădiri - una la Burj al-Barajneh, cealaltă la Hadath Beirut, „pe o rază de 500 de metri”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cei doi bărbați care au furat un avion Boeing 727 și au dispărut fără urmă...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Explicațiile lui Toni Greblă cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către BEC: „Nu se poate...
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”