Șeful DSU, Raed Arafat, prezent la Baza aeriană 90, de unde pleacă două transporturi aeriene cu materiale sanitare în ajutorul Libanului, a declarat că statul din Orientul Mijlociu nu poate să rămână singur într-o astfel de situație, care ar depăși capacitatea de reacție a majorității țărilor din lume. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că în Liban trăiește o comunitată importantă de români și le-a transmis libanezilor un mesaj: “Nu sunteți singuri!”.
„Asistăm la plecarea primelor eforturi comune avute în România, DSU împreună cu societatea civilă, diaspora libaneză în România și eforturile făcute de MapN”, a spus Raed Arafat.
Acesta a spus că cele două avioane militare care vor ajunge azi în Liban transportă materiale sanitare, medicamente care au fost achiziționate sau repartizate de la rezervele statului.
„Într-o situație prin care a trecut Libanul nu se poate să rămână cineva singur. Este o situație care depășește capacitatea majorității țărilor din lume și e normal să existe solidaritate. E un foarte mic gest pe lângă ce ar trebui să facem inclusiv în viitor pentru a sprijini Libanul”, a mai afirmat secretarul de stat în MAI.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a transmis condoleanțe familiilor afectate de explozie.
“Suntem aici pentru a exprima solidaritatea și empatia profunde ale Guvernului față de Liban. Am fost martorii unei tragedii. Bilanțul a fost devastator. Sute de mii de persoane au fost afectate grav, locuințe, spitale.
Libanul e apropiat societății românești, în care trăiește un număr important de români. Compasiunea noastră se îndreaptă locuitorilor din Beirut. Permiteți-mi să adresez și pe această cale condoleanțe familiilor îndoliate și însănătoșire celor răniți. Libanezilor din România le transmit că societatea românească este alături de ei. Sperăm ca echipamentele să fie de folos medicilor din prima linie. Le transmit prietenilor libanezi: Nu sunteți singuri!”, a declarat oficialul din Guvern.
Șeful DSU a afirmat că, dacă e nevoie, e posibil să mai fie trimise și alte tranșe de materiale.
“Ce avem în acest avion e în baza unei liste înaintate prin mecanismul de protecție civilă europeană. Materiale sanitare, de la seringi la catetere intravenoase, sonde, dispozitive medicale și antibiotice cerute în lista respectivă.
Avem un expert din partea Romaniei care a ajuns în Liban, expert pe managementul deșeurilor. UE a solicitat trimiterea unei echipe complexe. A fost selectat din fiecare țară un expert”, a declarat Arafat.
Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităților libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut.
Forțele Aeriene Române au pus la dispoziție două aeronave ( C-130 Hercules și C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile tratamentelor destinate victimelor, potrivit MApN.
Redactor: Alexandru Costea