Apropierea dintre Rusia și Iran arată cât de departe este dispus să meargă Putin pentru a câștiga războiul din Ucraina (Politico)

Data publicării:
Vladimir Putin susține un discurs la un miting electoral pe stadionul Luzinki din Moscova
Cooperarea militară dintre Rusia și Iran arată cât departe este dispus să meargă - și să sacrifice - Putin pentru a câștiga războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Dronele și rachetele iraniene nu sunt singurele cadouri pe care Iranul i le-a făcut Rusiei – rolul pe care Teheranul l-a jucat în atacul lansat de Hamas asupra Israelului și războiul care a izbucnit apoi au redus din presiunea pe care trupele Moscovei o resimțeau pe câmpul de luptă din Ucraina. Moscova și Teheranul tratează cele două conflicte ca făcând parte din aceeași luptă contra Occidentului, iar apropierea istorică dintre Rusia și Iran arată cât de departe este dispus să meargă Putin pentru a câștiga războiul.

În timp ce fostul ministru rus al apărării, actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, se afla în vizită la Teheran, săptămâna trecută, a apărut informația că Rusia a transferat sisteme de lansare a rachetelor balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune și sisteme de război electronic Murmansk-BN în Iran, scrie Politico.

Dacă informația se confirmă, transferul scoate în evidență cât de departe este dispus să meargă președintele rus Vladimir Putin pentru a câștiga războiul împotriva Ucrainei.

Având o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și capacitatea de a lansa rachete cu focoase convenționale sau nucleare, Iskander este o piesă de bază în arsenalul de rachete balistice al Rusiei.

În același timp, Murmansk-BN, care a fost folosit pentru prima dată în 2014, este un sistem modern care fără îndoială va mări capacitatea Iranului de a bruia sistemele de comunicații ale adversarilor.

Aceste transferuri – la care se adaugă și posibilitatea ca Iranul să pună mâna în curând pe avioane de luptă rusești Su-35 – arată clar cât de mult trebuie Moscova să plătească pentru ajutorul pe care îl primește din partea Teheranului în lupta contra Ucrainei.

Iskander
Sistemele Iskander sunt o piesă de bază în arsenalul de rachete balistice al Rusiei. Foto: Profimedia Images

În timp ce Iranul primește arme și tehnologii tot mai avansate din Rusia, pericolul pentru interesele americane și aliații lor din Orientul Mijlociu crește.

Cu ajutorul Rusiei, Iranul nu își mărește doar capacitatea de a se apăra împotriva unor viitoare atacuri, ci are la dispoziție tehnologii militare avansate și banii obținuți din vânzarea armelor pentru a crea și mai mult haos în regiune și mai departe.

Extinderea relației cu Iranul, atât între cele două armate, cât și în cadrul complexului industrial de apărare, este doar unul dintre multele exemple prin care adversarii Statelor Unite și-au întărit cooperarea după izbucnirea războiului din Ucraina.

Rusia vrea să producă 6.000 de drone Shahed pe an

Văzând cât de eficiente au fost dronele turcești Bayraktar TB2 în primele etape ale războiului, Moscova apelat la ajutorul Teheranului pentru a-și procura o flotă uriașă de drone iraniene, care au devenit între timp un element central al cooperării militare dintre cele două state.

Cu toate că multe dintre aceste drone sunt interceptate de sistemele de apărare antiaeriană ale Kievului, este foarte costisitor pentru ucraineni să doboare drone ieftine și care pot fi produse în cantități uriașe cu rachete scumpe și care necesită mult timp pentru a fi produse.

Până la finalul lunii februarie, Rusia lansase în jur de 4.600 de drone iraniene înspre teritoriul Ucrainei.

drona montaj MAIN
Dronele Shahed 136 produse de Iran, pe care rușii le-au rebotezat Gheran 2, pentru a ocoli sancțiunile internaționale, sunt printre cele mai folosite arme pentru atacuri de la distanță împotriva Ucrainei. Colaj foto: X

Dronele Shahed-136, care folosesc tehnologie furată de la o companie din Germania, costă între 20.000 și 50.000 de dolari bucata. Și cu toate că prețul plătit de Moscova pentru o astfel de dronă este destul de mare (193.000 de dolari), costul reprezintă doar o fracțiune din banii pe care rușii ar fi trebuit să îi cheltuie pentru a produce rachete precum Kalibr, KH-101 sau Iskander.

Mai mult, Rusia a deschis o fabrică în regiunea Tatarstan unde acum își poate produce singură drone de tipul celor iraniene. Componentele mai complexe, precum motoarele, microelectronicele și sistemele optice, sunt produse sau cumpărate din China.

Rusia își propune să producă 6.000 de drone pe an până în vara anului 2025. Inginerii ruși au îmbunătățit unele aspecte ale dronelor iraniene care le-ar putea face mai greu de detectat de radar.

Rolul Iranului în atacurile lansate de Hamas pe 7 octombrie a venit ca un cadou pentru Rusia – atenția Occidentului s-a mutat parțial de pe războiul din Ucraina, ceea ce a redus presiunea resimțită de trupele rusești de pe linia frontului, iar în interiorul alianței NATO au început să apară fisuri accentuate de războiul din Gaza.

Rusia și Iranul văd războiul din Ucraina și cel din Israel ca făcând parte din aceeași luptă contra Vestului, iar Occidentul ar face o mare greșeală dacă le tratează separat, potrivit Politico.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri