Rusia vrea să provoace Iranul să atace Israelul. Cum încearcă Putin să declanșeze un război mai amplu în Orient (analiza IRL)

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Șoigu și Mohammad Bagheri
O fotografie distribuită de biroul media al armatei iraniene îl arată pe șeful Statului Major al armatei iraniene, Mohammad Bagheri (dreapta), salutându-l pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, la Teheran, la 5 august 2024. Foto: Profimedia

După o încercare nereușită de a provoca un conflict la scară largă în Orientul Mijlociu printr-un atac asupra Israelului din teritoriile palestiniene în 2023, Kremlinul încearcă acum să incite Teheranul să lanseze un atac asupra Israelului. Un astfel de act ar obliga Tel Aviv-ul să riposteze printr-o lovitură la scară largă asupra Iranului, scrie Institutul Robert Lansing (IRL).

Potrivit surselor noastre din cercurile diplomatice și din Ministerul rus al Apărării, un grup de "consilieri" a fost trimis de la Moscova la Teheran pentru a coordona această operațiune militară. Ministrul eșuat al apărării din Rusia, Serghei Șoigu, s-a aflat pentru câteva zile în Iran.

Un scenariu propus de acești consilieri ruși implică o serie de atacuri combinate cu rachete și drone din diferite locații, pe parcursul mai multor zile, pe baza strategiilor dezvoltate de Kremlin în timpul războiului din Ucraina. Punerea în aplicare a unui astfel de plan ar putea reduce semnificativ arsenalul iranian de astfel de arme la un nivel critic scăzut, necesitând trei până la cinci luni pentru refacere.

Cu toate acestea, consilierii și-au exprimat îndoiala că acest tip de atac ar putea provoca daune substanțiale Israelului. Prin urmare, aceștia recomandă un scenariu hibrid, care să combine atacurile cu rachete cu confruntări terestre de-a lungul frontierelor cu Libanul și Siria, precum și cu atacuri teroriste.Această strategie ar include, de asemenea, atacuri cibernetice asupra infrastructurilor bancare, de transport și energetice ale Israelului, eventual cu ajutorul serviciilor de informații militare ruse sau al hackerilor FSB.

Ca alternativă, Iranul ar putea opta pentru un scenariu de atac "limitat", vizând una sau două locații critice identificate ca fiind vulnerabile de serviciile de informații iraniene și ruse. Acest scenariu este considerat mai acceptabil pentru Iran, minimizând riscurile militare și de reputație.

Interesul Kremlinului constă în deturnarea resurselor occidentale către ajutorarea Israelului, reducând astfel sprijinul pentru Ucraina. Atingerea acestui obiectiv ar putea avea ca rezultat înfrângerea "reputațională" a Statelor Unite în angajamentele sale geopolitice din Europa și Orientul Mijlociu. În consecință, Washingtonul ar putea fi obligat să caute medierea Rusiei pentru a stabiliza situația, aliniindu-se astfel obiectivelor Kremlinului. Cu toate acestea, un obstacol semnificativ pentru ruși este poziția Iranului, întrucât conducerea Teheranului este reticentă în a accepta propunerile Moscovei și nu este interesată să se angajeze într-un război mai amplu.

Cine este RL Institute

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Anders Behring Breivik
Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: "Nimeni în Norvegia nu a...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...