Piaţa muncii este pe cale să treacă prin schimbări majore în următorii ani, aproape un sfert din locurile de muncă urmând să se schimbe în următorii cinci ani, potrivit unui nou raport al Forumului Economic Mondial (WEF), relatează CNBC.
Aproximativ 23% dintre locurile de muncă vor fi perturbate, a transmis WEF în raportul său „Viitorul locurilor de muncă”, unele fiind eliminate, iar altele create.
În esenţă, WEF se aşteaptă să fie cu 14 milioane de locuri de muncă mai puţine în cinci ani, deoarece se estimează că 83 de milioane de posturi vor dispărea, în timp ce doar 69 de milioane vor apărea.
„În general, rata schimbării este destul de mare”, a spus Saadia Zahidi, director general la WEF, la CNBC, luni, la un summit al WEF de la Geneva, Elveţia. Concluziile raportului se bazează în mare parte pe un sondaj efectuat la 803 companii care angajează un total de 11,3 milioane de lucrători, în 45 de economii diferite din întreaga lume.
Tehnologia pare să fie unul dintre cei mai mari factori de pierdere a locurilor de muncă
O gamă largă de factori vor juca un rol în această perturbare, potrivit WEF, de la dezvoltări tehnologice precum inteligenţa artificială până la schimbările climatice. Preocupările cu privire la schimbările tehnologice care au un impact negativ asupra locurilor de muncă au crescut, mai ales că instrumente de inteligenţă artificială generativă precum ChatGPT au intrat în curentul central, iar tehnologia pare să fie unul dintre cei mai mari factori de pierdere a locurilor de muncă, arată cercetarea.
„Cele mai mari pierderi sunt de aşteptat în rolurile administrative şi în rolurile tradiţionale de securitate, producţie şi comerţ”, se arată în raport, menţionând că declinul rolurilor administrative în special va fi „condus în principal de digitalizare şi automatizare”.
Cu toate acestea, companiile chestionate nu văd schimbările tehnologice ca fiind negative în ansamblu. „Impactul majorităţii tehnologiilor asupra locurilor de muncă este de aşteptat să fie net pozitiv în următorii cinci ani. Analiza datelor mari, schimbările climatice şi tehnologiile de management al mediului, precum şi criptarea şi securitatea cibernetică sunt de aşteptat să fie cei mai mari factori de creştere a locurilor de muncă”, se mai arată în raport.
Creştere a creării de locuri de muncă în educaţie, agricultură şi sănătate
Unele dintre sectoarele care ar putea înregistra o creştere a creării de locuri de muncă legate de tehnologie sunt educaţia, agricultura şi sănătatea, a explicat Zahidi. „În parte, acest lucru nu se întâmplă pentru că acestea sunt locuri de muncă nesigure, prost plătite şi slab calificate în întreaga lume. Acestea sunt locuri de muncă mai calificate, cu valoare adăugată mai mare, posibil de tehnologie în domeniile agriculturii, sănătăţii, educaţiei”, a adăugat aceasta.
Inteligenţa artificială este descrisă ca „un factor cheie al potenţialei deplasări algoritmice” a rolurilor şi este aşteptat ca aproape 75% dintre companiile chestionate să adopte tehnologia. Aproximativ 50% dintre firme se aşteaptă la crearea de locuri de muncă, în timp ce 25% se aşteaptă la scăderea locurilor de muncă.
Tehnologia nu este, de asemenea, singurul factor în joc atunci când vine vorba de întreruperea locurilor de muncă, potrivit WEF. De fapt, se află pe locul şase pe lista factorilor care duc la crearea sau eliminarea netă a locurilor de muncă.
Companiile care devin mai ecologice şi adoptă standarde de mediu, sociale şi de guvernanţă mai înalte sunt cei mai mari doi factori ai creării de locuri de muncă, au spus companiile intervievate, în timp ce încetinirea creşterii economice este de aşteptat să fie principalul contributor la pierderea locurilor de muncă.
Alţi factori care ar putea duce, de asemenea, la scăderea locurilor de muncă în următorii ani includ consecinţele pandemiei de Covid-19, deficitul de aprovizionare şi criza globală a costului vieţii.
Editor : M.D.B.