Israelul și Hezbollahul resping apelul pentru un armistițiu de 21 de zile

Data actualizării: Data publicării:
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, discută cu ofiteri ai IDF
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, vorbește despre o posibilă invazie terestră în Liban. Foto: IDF via Profimedia

Israelul și gruparea Hezbollah au respins propunerea de armistițiu înaintată de Statele Unite, Franța, Germania și Uniunea Europeană, alături de alte țări. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut armatei să reia bombardamentele cu toată forța, iar liderul Hezbollah susține că nu poate fi un armitițiu decât dacă Israelul va opri operațiunile militare și în sud, în Fâșia Gaza.

Luptele continuă

Actualizare 14.05 Israelul a continuat joi să bombardeze zeci de ţinte Hezbollah în Liban. Pe de altă parte, IDF a declarat că aproximativ 45 de proiectile au fost trase din Liban.

„Au fost identificate aproximativ 45 de proiectile provenind din Liban, unele au fost interceptate, iar altele au căzut în zone deschise”, a spus armata într-un comunicat care precizează că avioanele militare israeliene continuă să lovească ţinte ale mişcării şiite Hezbollah libanez „în mai multe zone din sudul Libanului”.

De luni, atacurile israeliene au provocat peste 600 de morţi în Liban, inclusiv mulţi civili, în timp ce mişcarea islamistă libaneză, susţinută de Iran, a intensificat tirurile de rachete către nordul Israelului şi a vizat pentru prima dată cu o rachetă oraşul Tel Aviv. Hezbollah a susţinut că a vizat sediul Mossad-ului, serviciul israelian de informaţii externe cu o rachetă Qader, însă armata israeliană a anunţat că a interceptat-o.

Joi, armata israeliană a anunţat că avioanele sale de război au atacat peste noapte 75 de ţinte militare Hezbollah în sudul Libanului şi Câmpia Bekaa din estul ţării, ambele bastioane ale Hezbollah.

Potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii, un atac a provocat cel puţin nouă morţi şi 11 răniţi în Yunin, un oraş din Bekaa, în apropie de Baalbeck.

Ministru israelian: Nu va exista o încetare a focului cu Hezbollah „până la victorie”

Actualizare 13.55 Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a spus joi că nu va exista o încetare a focului cu mişcarea Hezbollah din Liban.

„Nu va fi o încetare a focului în nord. Vom continua să luptăm împotriva organizaţiei teroriste Hezbollah cu toate forţele noastre până la victorie şi până la întoarcerea în deplină securitate a locuitorilor din nord la căminele lor”, a scris Katz pe reţeaua X.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a plecat joi dimineaţă către New York, urmând să se adreseze vineri Adunării Generale a ONU, a declarat în ce-l priveşte că armata îşi va continua lupta împotriva Hezbollah „cu toată forţa necesară”.

„E vorba de o propunere americano-franceză la care prim-ministrul nici nu a răspuns”, a indicat biroul lui Netanyahu, potrivit AFP.

Și ministrul israelian de finanţe, Bezalel Smotrich, a respins orice idee de armistiţiu cu Hezbollah.

„Campania (militară) din nord trebuie să se încheie într-un singur mod: zdrobirea Hezbollahului şi eliminarea capacităţii sale de a face rău locuitorilor din nordul” Israelului, a scris Smotrich pe reţeaua socială X, adăugând că „nu trebuie lăsat inamicului timp să se refacă după loviturile violente pe care le-a primit şi să se reorganizeze pentru a continua războiul după 21 de zile”.

Apel pentru un armistițiu de 21 de zile

SUA, UE, Canada, Australia, Japonia şi mai multe ţări europene şi arabe au îndemnat miercuri seara la un „armistiţiu imediat de 21 de zile” în Liban, unde conflictul dintre Israel şi Hezbollah ameninţă să cuprindă întreaga regiune.

„Îndemnăm la un armistiţiu imediat de 21 de zile la frontiera dintre Liban şi Israel pentru a da o şansă diplomaţiei” în legătură cu situaţia din Liban şi din Fâşia Gaza, precizează declaraţia semnată de SUA, Franţa, UE, Australia, Canada, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Uite şi Qatar.

„Este timpul să încheiem un acord diplomatic care să le permită civililor de pe ambele părţi ale frontierei să se întoarcă acasă în deplină securitate”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Speranțe în Liban

Premierul libanez Najib Mikati şi-a exprimat speranţa că s-ar putea ajunge în curând la o încetare a focului pentru a pune capăt luptelor dintre Israel şi mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran.

Mikati a salutat apelul pentru un armistiţiu de 21 de zile, dar a declarat că cheia punerii sale în aplicare este ca Israelul, care şi-a mutat trupe mai aproape de Liban, să se angajeze să aplice rezoluţiile internaţionale.

Întrebat dacă o încetare a focului ar putea fi asigurată în curând, Mikati a declarat pentru Reuters: „Să sperăm că da”.

Administraţia interimară a lui Mikati include miniştri aleşi de Hezbollah, considerată a fi cea mai puternică forţă politică a ţării.

Încetarea focului s-ar aplica „liniei albastre” dintre Israel şi Liban, linia de demarcaţie dintre Liban şi Israel, şi ar permite părţilor să negocieze în vederea unei potenţiale soluţionări diplomatice a conflictului, a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden.

Israelul face pregătiri pentru o invazie terestră în Liban

Șeful armatei israeliene le-a cerut soldaților să fie pregătiți pentru o ofensivă la sol împotriva Hezbollah. De altfel, două brigăzi de rezerviști se vor alătura curând trupelor aflate deja la graniță, iar premierul Netanyahu a convocat cabinetul de securitate. Pentru a treia zi la rând, Israelul a lansat noi atacuri împotriva teroriștilor. A bombardat aproape 300 de ținte din Liban, atacuri în care au murit peste 50 de oameni, după ce, gruparea teroristă a atacat pentru prima oară Tel Aviv-ul cu o rachetă balistică.

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, a declarat că avioanele au lovit „pentru a pregăti terenul pentru posibila intrare” a trupelor terestre și, de asemenea, pentru a continua să lovească Hezbollah, scrie The Guardian.

„Pentru a realiza acest lucru, pregătim procesul unei manevre, ceea ce înseamnă că veți pune piciorul pe teritoriul inamic, veți intra în satele pe care Hezbollah le-a pregătit ca avanposturi militare mari, cu infrastructură subterană, puncte de staționare și puncte de lansare pe teritoriul nostru și cu ajutorul cărora efectuează atacuri asupra civililor israelieni. Intrarea voastră în aceste zone se va face în forță. Vă veți întâlni cu agenții Hezbollah, care vor vedea ce înseamnă să se confrunte cu o forță profesionistă, foarte calificată și cu experiență de luptă. Veți intra și veți arăta că sunteți mult mai puternici și mult mai experimentați decât ei”, le-a spus Halevi militarilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...