Analiză BBC. În timpul protestelor din SUA s-au răspândit online teorii ale conspirației și clipuri video înșelătoare

Data publicării:
Atlanta Protest Held In Response To Police Custody Death Of Minneapolis Man George Floyd
Foto: Elijah Nouvelage/Getty Images

Protestele masive din Statele Unite, izbucnite după de uciderea lui George Floyd de poliția americană în Minneapolis s-au răspândit cu rapiditate pe tot teritoriul american. Ele au fost documentate în clipuri video, fotografii și postări pe rețelele sociale. Unele dintre acestea, însă, nu sunt ceea ce par a fi. Echipa anti-dezinformare a BBC a început să monitorizeze imaginile înșelătoare și teoriile conspirației care circulă online în ceea ce privește protestele.

Clipuri video vechi sau de la alte proteste

Experții de la BBC spun că au fost republicate pe rețelele sociale o mulțime de clipuri video vechi, de la alte evenimente, cu titluri înșelătoare sau false. Multe dintre ele sunt arestări brutale reale, dar care s-au petrecut cu ani în urmă. Printre ele, o filmare dramatică a arestării unui bărbat, eliberat imediat după ce poliția i-a verificat actele.

În postare, se afirma că bărbatul din clip este agent FBI și că a fost lăsat în pace doar după ce polițiștii ar fi confirmat acest fapt. Postarea a adunat 4 milioane de vizualizări pe Twitter și a fost publicată și pe Facebook și Instagram. Departamentul de poliție din Rochester a infirmat toate aceste informații, ulterior, și a precizat că incidentul a avut loc anul trecut în luna iunie și că bărbatul fusese confundat cu un infractor dat în urmărire.

bbc-articol-fake-news-despre-george-floyd
Sursă foto: BBC

Un alt clip arată un adolescent arestat în mod violent de un ofițer de poliție american și a strâns aproape 10 milioane de vizualizări în ultimele zile. Și acest incident a împlinit deja un an, clipul fiind filmat în aprilie 2019 în nordul Californiei. Și la momentul respectiv, incidentul a generat un val de critici la adresa poliției.

bbc-articol-fake-news-despre-george-floyd-2
Sursă foto: BBC

Un alt filmuleț în care o tânără de culoare vorbește împotriva brutalității polției a devenit, de asemenea, viral. El este, însă, filmat în 2016, în timpul unor proteste din Baton Rouge, capitala statului Louisana, izbucnite după uciderea unui alt bărbat de culoare de către polițiști albi. Alton Sterling a fost atunci împușcat de șase ori, de la distanță de sub un metru, în timp ce era la pământ și imobilizat de doi polițiști.

bbc-articol-fake-news-despre-george-floyd-3
Sursă foto: BBC

O altă postare, care include un film cu o clădire în flăcări, anunță incendierea unei secții de poliție. Clipul nu numai că este vechi, din 2015, însă nu este nici măcar din SUA. Este vorba de o explozie care s-a produs în orașul chinez Tianjin.

bbc-articol-fake-news-despre-george-floyd-4
Sursă foto: BBC

Noi teorii ale conspirației: George Soros și „statul paralel” din America

Speculații cu privire la persoane care s-ar afla în spatele protestelor au început, de asemenea, să circule online. Unele afirmații sunt lipsite de orice fel dovezi, altele sunt complet false și sunt distribuite, în general, de cei care caută să arunce vina în spatele altora.

Primele astfel de postări care au devenit virale sunt, bineînțeles despre George Soros, o frecventă țintă a conspiraționiștilor. Persoane influente în cercurile de dreapta afirmă că miliardarul american ar finanța aceste demonstrații.

Susținători ai QAnon, o teorie a conspirației despre „statul paralel” care ar încerca să îl elimine pe Donald Trump de la Casa Albă au făcut afirmații similare în legătură cu George Soros.

Alte astfel de zvonuri au circulat online și în legătură cu alte țări. Unii conspiraționiști acuză că Rusia s-ar fi aflat în spatele uciderii lui George Floyd, ca parte a unei operațiuni militare și unui complot foarte elaborat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani