Ambasadorul rus în Germania cere începerea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 2: "Nu cred că are cineva nevoie de întârzieri"

Data publicării:
nord stream 2
Proiectul Nord Stream 2 leagă Germania de Rusia printr-un gazoduct pe sub Marea Baltică. Foto: Guliver/Gettyimages

Ambasadorul rus în Germania, Serghei Neceaev, îndeamnă la o decizie rapidă privind începerea livrărilor de gaze prin intermediul controversatei conducte Nord Stream 2. 

"Nu cred că cineva are nevoie de o întârziere artificială a punerii în funcţiune a conductei", a declarat el într-un interviu acordat agenţiei germane de presă DPA. 

Rusia este gata să livreze imediat gaz Germaniei prin cele două conducte pe sub Marea Baltică, a spus el. El a adăugat că se aşteaptă ca noul guvern federal să trateze proiectul "pragmatic şi în beneficiul consumatorilor".

Comentând opoziţia faţă de proiect a Verzilor, al doilea partid ca mărime în noul guvern de coaliţie al Germaniei, ambasadorul a spus: "Am auzit de la noul guvern federal că este un proiect din sectorul privat ce nu ar trebui să fie legat de politică".

Aceasta a fost o linie consecventă din partea guvernului precedent, precum şi a noului cancelar Olaf Scholz, care a descris procesul de aprobare a punerii în funcţiune a gazoductului ca "non-politic".

Conductele dintre Rusia şi Germania sunt gata, dar încă au nevoie de permisiunea de funcţionare din partea Agenţiei Federale a Reţelelor, mai scrie DPA, citată de agerpres.

"Deciziile în acest sens nu vor fi luate în prima jumătate a anului", a declarat recent preşedintele acesteia, Jochen Homann.

După decizia agenţiei, Comisia UE va efectua şi ea propria analiză a proiectului.

Gazele rusești se îndreaptă pentru a opta zi spre Est, prin gazoductul Yamal

Gazele rusești se îndreaptă pentru a opta zi consecutiv spre Est, prin gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal deservea Europa Occidentală. 

Gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze ruseşti spre Europa Occidentală, funcţiona și marți în mod reverse, pentru a opta zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia, arată datele publicate de operatorul german de reţea Gascade, informează Reuters.

Preţul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record la începutul săptămânii trecute, imediat după ce fluxul livrărilor prin conducta Yamal şi-a schimbat direcţia. Ulterior, cotațiile au scăzut. Analiştii se aşteaptă ca preţurile de referinţă în Europa să continue să coboare odată cu redirecţionarea livrărilor de gaze naturale lichefiate dinspre Asia spre Europa, având în vedere că preţurile de pe piaţa europeană sunt mult mai atractive decât în alte părţi.

Rusia susţine că inversarea direcţiei livrărilor nu este o măsură politică, deşi coincide cu creşterea tensiunilor între Moscova şi Occident cu privire la Ucraina. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a precizat recent că funcţionarea conductei Yamal în sistem reverse se datorează lipsei cererilor venite din partea cumpărătorilor.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri