Alexandr Stoianoglo acuză că organele de drept din Republica Moldova ar fi „presate să execute acţiuni ilegale, în interes politic”

Data actualizării: Data publicării:
Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo este adversarul Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Foto: Profimedia Images

Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a publicat pe canalul său de Telegram un mesaj în care a menţionat că organele de drept ar fi „sub presiuni să execute acţiuni ilegale, menite să servească interese politice”. El nu a precizat însă din partea cui ar veni presiunile şi nici despre ce ordine ilegale ar fi vorba, informează newsmaker.md, preluat de News.ro.

Şefa Secţiei Comunicare şi Protocol a Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco, a refuzat să comenteze declaraţiile concurentului electoral. Ofiţerul de presă a spus că poliţia „activează strict în beneficiul cetăţenilor”.

„Stimaţi angajaţi ai organelor de drept! Sunt informat că sunteţi sub presiuni să executaţi acţiuni ilegale, menite să servească interese politice, contrar legii şi funcţiei publice. Astfel de ordine, venite din disperare, demonstrează cât de nesigură e poziţia celor care le emit. Vă chem să rămâneţi de neclintit în faţa oricărei ilegalităţi şi intimidări – indiferent de sursă sau de promisiuni. Nu vă cer să faceţi mai mult decât vă dictează legea şi onoarea, dar nici mai puţin. (…) Alegeţi să serviţi nu interesele celor care manipulează puterea, ci statul de drept. Această perioadă va trece, dar onoarea şi demnitatea fiecăruia dintre voi rămân”, a scris Alexandr Stoianoglo pe Telegram.

NewsMaker a contactat-o pentru un comentariu pe şefa Secţiei Comunicare şi Protocol a Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco. Reprezentanta IGP a declarat: „Nu vom comenta declaraţiile politice. Poliţia este apolitică şi activează strict în beneficiul cetăţenilor”.

La 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri pentru funcţia de preşedinte, în cadrul cărora a participat inclusiv Alexandr Stoianoglo. Acesta a acumulat 25,95% din sufragii, reuşind astfel să acceadă în turul II de scrutin, care se va desfăşura în data de 3 noiembrie. Alexandr Stoianoglo va concura cu actualul preşedinte, Maia Sandu, care în primul tur a obţinut 42,49% din voturi.

Dezbatere Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo. Care sunt regulile

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo vor participa duminică, la o dezbatere electorală fără moderator. Dezbaterea, care începe la ora 10:00 şi are loc la Palatul Republicii, este transmisă în direct de postul public Moldova 1, dar şi de alte instituţii media care preia semnalul.

Evenimentul se desfăşoară fără un moderator care să intervină în discuţii. Candidaţii vor avea libertatea de a-şi adresa întrebări direct, iar discuţiile ar urma să se desfăşoare fie în limba română, fie în limba rusă, în funcţie de preferinţele acestora, relatează NewsMaker.

Fiecare dintre candidaţi va fi însoţit de cinci membri ai echipei sale, precum şi de un cameraman şi un fotograf din partea staff-urilor. Reprezentanţii echipelor vor fi responsabili de monitorizarea timpului alocat fiecărei etape a dezbaterii.

Dezbaterea va fi structurată pe trei segmente: un mesaj de salut către alegători, formularea a câte 10 întrebări reciproce şi o adresare finală către cetăţeni.

Întrebările vor avea o durată maximă de un minut, iar răspunsurile vor fi limitate la două minute, urmate de o replică de un minut.

Timpul va fi atent gestionat, iar la expirarea acestuia, microfoanele vor fi deconectate automat.

Un alt element important al regulamentului este interzicerea mesajelor de ură, violenţă sau discriminare. Candidaţii vor fi obligaţi să respecte normele legale, iar intervenţiile care încalcă acest principiu vor fi semnalate printr-un sunet distinctiv.

Ordinea intervenţiilor va fi stabilită prin tragere la sorţi, înainte de începerea dezbaterilor.

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura la 3 noiembrie.

Ideea unei dezbateri fără moderator a venit de la Maia Sandu, după ce moderatorul propus de Stoianoglo, Gheorghe Gonţa, a fost contestat de profesionişti din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, precum şi de Consiliul de Presă, care au subliniat că nu este garantată imparţialitatea acestuia. Ulterior, două posturi de televiziune private au anunţat că nu vor difuza şi nici nu vor reflecta în ştiri dezbaterea, dacă Gonţa nu va fi înlocuit.

Anterior, jurnalistul încălcase nomele deontologice exprimându-se public împotriva referendumului pro-UE şi favorabil lui Stoianoglo.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri