Al treilea cetățean american a fost capturat de separatiștii proruși din Ucraina, conform anunțului făcut de un grup privat de voluntari specializați în salvarea prizonierilor americani și potrivit prietenilor și familiei acestuia, scrie The Guardian.
Suedi Murekezi, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat luna trecută în herson, orașul-port ocupat de ruși în sudul Ucrainei, acolo unde fratele său spune că a trăit pentru mai bine de doi ani. „Suntem extrem de îngrijorați pentru sănătatea sa. Este evident în pericol”, a spus Sele Murekezi.
După ce nu a mai auzit nimic de la fratele său pentru o lună de zile, Sele a primit un apel de la Suedi în primele ore ale zilei de 7 iulie în care l-a informat că a fost încarcerat la Donețk, cel mai mare oraș din regiunea Donbas.
Murekezi a precizat că se află în aceeași închisoare cu Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh, doi luptători americani capturați de Rusia luna trecută.
Suedi Murekezi nu a luptat în Ucraina și nu a participat la protestele împotriva ocupației ruse
Spre deosebire de Drueke și Huynh, familia și prietenii lui Murekezi au spus că el nu a participat în luptele din Ucraina și că s-a mutat în această țară acum patru ani și, din 2020, a trăit în Herson.
Murekezi i-a spus fratelui său la telefon că a fost acuzat în mod fals că ar fi participat la protestele proucrainene. Fratele lui Suedi și alți doi apropiați neagă acuzațiile. „Se folosesc de el în scopul propriei lor propagande”, a spus Sele Murekezi.
Herson, orașul strategic aflat în calea trupelor ucrainene care au lansat o contraofensivă împotriva ocupanților ruși, a fost cucerit pe data de doi martie. În primele săptămâni de ocupație, o parte din populația ucraineană a orașului a participat la proteste împotriva ocupației, însă acesteau au fost înnăbușite destul de repede de noua administrație militar-civilă a regiunii cu ajutorul soldaților ruși.
Murekezi s-a născut în Rwanda în 1985, dar a fugit din țară împreună cu familia sa după genocidul din 1994 și a emigrat în statul american Minnesota. A început să viziteze Ucraina din rațiuni economice începând din 2017 și s-a mutat permanent în țară în 2020.
Prietenii lui Murekezi din Herson au remarcat absența americanului pe 8 iunie, când au observat că mașina lui a dispărut. „Ne-a spus că plănuiește să își folosească mașina pentru prima oară după mult timp în căutare de benzină”, a spus Vladimir, un ucrainean originar din Herson care s-a împrietenit cu Murekezi acum trei ani.
„L-am avertizat că e o idee proastă să conducă”, a spus Vladimir, care a spus că americanul conducea un Dodge Challenger cu plăcuțe de înmatriculare din Statele Unite. „Desigur că o astfel de mașină avea să atragă atenția poliției rusești”.
Separatiștii l-au filmat în timp ce îi ordonau să strige „glorie armatei ruse”
La două zile după dispariția lui Murekezi, Leo de Lange, un prieten olandez din Herson l-a văzut într-unul dintre videoclipurile care au circulat pe canalele de Telegram ale separatiștilor.
În acel clip video, Murekezi apărea vizibil tulburat într-o cameră întunecată în care i se ordona să repete „glorie armatei ruse”. „Știu sigur că [Murekezi] nu a ieșit să protesteze”, a spus De Lang.
Numărul total de americani deținuți în teritoriile ocupate din Ucraina rămâne necunoscut. Kirillo Alexandrov, un cetățean american care trăia în Herson, a fost salvat în luna mai de un ONG din Florida numit Project Dynamo după ce a petrecut două luni de zile în captivitate.
La acea vreme, grupul a spus că monitorizează situația mai multor americani care au rămas „blocați în spatele liniilor inamice”.
„Suedi este în pericol, este într-o situație foarte periculoasă. Republica Populară Donețk aplică pedeapsa cu moartea și nu respectă normele internaționale”, a spus Bryan Stern, un veteran al armatei americane și co-fondatorul Project Dynamo. „Din câte știu eu, singura sa infracțiune este că e american”.
Ceilalți doi americani capturați de separatiști riscă să fie condamnați la moarte
Drueke și Huynh, cei doi luptători americani ținuți în același loc în care a fost închis și Murekezi, nu au fost condamnați până acum.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că cei doi americani nu sunt protejați prin convenția de la Geneva din cauză că Rusia îi consideră mercenari.
Înainte de a se muta în Ucraina, Murekezi a făcut timp de opt ani parte din forțele aeriene ale SUA. A părăsit armata în 2017 și a început să investească în acțiuni și criptomonede, potrivit familiei sale.