Informații despre armele biologice pe care Phenianul încearcă să le producă au început să iasă la lumină în urmă cu un deceniu, însă rapoartele serviciilor secrete americane făceau atunci referire la piedicile de infrastructură ale nord-coreenilor în dezvoltarea unui asemenea arsenal. Concluzia nu mai este însă valabilă și în prezent, scrie The Washington Post.
Regimul dictatorial nord-coreean face investiții constante în achiziționarea tehnologiei necesare unui program avansat de bioarme, la scară industrială, de la utilaje de fabirici pentru produs agenți patogeni „la tonă” și până la instalații pentru laboratoare specializate în modificări genetice, se arată într-un raport al unor experți în armament din SUA și Asia, conform sursei citate.
Între timp, liderul nord-coreean Kim Jong-un își trimite oamenii de știință în străinătate ca să studieze la cel mai înalt nivel ultimele realizări ale microbiologiei.
„Că nord-coreenii au agenți biologici este cunoscut. Întrebarea persistentă este: de ce au achiziționat materialele necesare și au dezvoltat ramura, dar nu au produs încă arme?”, a afirmat un oficial american specializat în războaie biologice, cerând să fie citat sub condiția anonimatului.
Oficialul a adăugat că este posibil ca serviciile secrete să nu fie la curent cu întreaga realitate legată de stadiul programului de arme biologice, deoarece laboratoarele de microbiologie este posibil să fie „camuflate” în interiorul fabricilor „civile” din sectorul agricol și farmaceutic.
„Dacă ar începe de mâne (să producă bioarme – n.r.), s-ar putea să nu știm asta dacă nu vom fi destul de norocoși încât să avem un informator la locul și timpul potrivit”, a subliniat oficialul american.
În luna octombrie, cercetătorii de la Harvard au dat publicității un raport în care precizează că Phenianul construiește un sistem de arme biologice pentru a-l folosi în cazul izbucnirii unui război total în Peninsula Coreeană.
Sunt menționați 13 agenți biologici din arsenalul de arme pe care îl dezvoltă regimul lui Kim Jong-un, printre care antraxul, holera și variola.
Cercetătorii spun că Phenianul nu va folosi armele biologice ca încărcătură balistică, ci are în plan trimiterea unor „vectori umani” deghizați în personalul unei firme de curățenie care să răspândească în secret agenții patogeni.
„Teoretic, este posibil ca nord-coreenii, deghizați în personal de curățenie și dezinfecție, să poată împrăștia agenții biologici cu niște pulverizatoare de rucsac”, se precizează în raportul elaborat de Centrul pentru Știință și Afaceri Internaționale al Harvard Kennedy School.
„O altă posibilitate este aceea ca nord-coreenii să introducă agenții patogeni în rezervele de apă din zonele metropolitane”, se mai arată în raport.
Cercetătorii sunt de părere că, într-un conflict armat, Phenianul ar folosi armele biologice în faza inițială a războiului pentru a provoca „panică în rândul populației” sau ca o „diversiune militară”.
Raportul are la bază surse deschise și interviuri cu diverși experți în armament biologic, dar autorii subliniază că blocada informațională din Coreea de Nord face dificilă confirmarea informațiilor.