„Acesta nu este Saigonul”. SUA suspendă momentan evacuarea translatorilor afgani care au colaborat cu armata americană

Data publicării:
U.S. Defense Secretary James Mattis Visits The Regional Middle East
Kabulul văzut dintr-un elicopter al armatei SUA. Imagine de arhivă. Foto: Getty Images

Administrația Biden a decis suspendarea temporară a zborurilor destinate evacuării civililor afgani, în special translatori, care au colaborat cu armata SUA în cei 20 de ani de prezență militară în Afganistan. Decizia a fost luată pentru a prioritiza în acest moment evacuarea cetățenilor americani din haosul de pe aeroportul din Kabul, după ce capitala afgană a fost cucerită de talibani, informează CNN.

„Acesta nu este Saigonul”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, care a respins ideea comparării evacuării din Kabul cu cea a Saigonului, de la finalul războiului din Vietnam, din 1975. Blinken a spus că, în cazul Afganistanului, SUA „și-a îndeplinit misiunea” prin lichidarea ori aducerea în fața justiției a celor responsabili de atentatele din 11 septembrie 2001, în urma cărora americanii au invadat această țară.

kabul-saigon-elicopter
Colaj foto care circulă pe rețelele sociale, în care este comparată evacuarea ambasadei SUA din Saigon cu cea a ambasadei SUA din Kabul. Sursa foto: Twitter

Momentan, nu se știe cât va dura această situație „pauză” în zborurile destinate evacuării civililor afgani care au ajutat armata și guvernul american în toți acești ani. Duminică, Departamentul de Stat și cel al Apărării SUA au precizat, într-o declarație comună, că guvernul american „va accelera evacuarea a mii de cetățeni afgani” în cadrul unui program special de acordare de vize - Afghan Special Immigrant Visa (SIV).

Ultimul zbor planificat cu civili afgani beneficiari ai programului SIV a decolat din Kabul cu destinația Fort Lee, Virginia.

SUA poate evacua din Kabul 5.000 de persoane pe zi

Duminică, Departamentul de Stat al SUA a precizat că astăzi (luni) și în zilele următoare, vor fi evacuați „mii de cetățeni americani care au locuit în Afganistan și angajați ai misiunilor diplomatice americane din Kabul și familiile acestora, „precum și alți cetățeni afgani vulnerabili”.

Până în acest moment, din Afganistan au fost evacuați 2.000 de cetățeni afgani beneficiari ai programului SIV.

SUA poate evacua în acest moment cel mult 5.000 de persoane pe zi de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai, din Kabul.

Aeroportul din Kabul a rămas în acest moment singura rută de evacuare din Afganistan care nu a căzut în mâinile talibanilor. În rest, talibanii controlează toate punctele de frontieră din Afganistan.

300.000 de civili afgani au lucrat pentru armata SUA

„Dacă asta e tot ce poate face națiunea noastră pentru siguranța aliaților noștri, am eșuat mizerabil. Pur și simplu nu există niciun motiv pentru care nu-i putem evacua pe afganii care riscă să fie uciși dacă rămâni în această țară în același timp cu cetățenii americani”, a declarat pentru CNN Krish O'Mara Vignarajah, reprezentanta unui ONG care luptă pentru apărarea drepturilor refugiați.

Am luptat împreună în toți acești 20 de ani, sigur putem pleca împreună

În aceste zile, aproape 6.000 de militari americani vor fi aduși pentru a securiza aeroportul din Kabul și pentru a proteja evacuarea personalului american și a civililor afgani, care se va realiza cu aeronave atât civile cât și militare.

În ultimii 20 de ani de prezenţă militară NATO în această ţară, circa 300.000 de civili afgani au lucrat pentru forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice. Printre aceştia s-au aflat şi câteva mii de translatori care se tem că vor fi abandonaţi şi încearcă să obţină o viză în Statele Unite.

„Nu ne simţim în siguranţă”, declara în luna mai 2021, un transaltor afgan, tată a şase copii, care a lucrat atât pentru militarii SUA cât pentru cei ai NATO.

translator afgan cu militar american în Afganistan, provincia Logar
Un translator afgan (mijloc) între un militar afgan și unul american în Afganistan, 2012. Foto: Profimedia Images

„Talibanii strigă acum după noi şi ne spun: Fraţii voştri (americani) vor pleca în curând, iar apoi o să vă omorâm pe toţi, băieţi”.

Cel puţin 300 de translatori au fost omorâţi în Afganistan, din 2016 şi până în prezent.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...