Live Text Forțele Kievului avansează „încet, dar sigur" pe linia frontului. Ucraina „provoacă pierderi grele inamicului”

Data actualizării: Data publicării:
Clashes continue near villages captured by the Ukrainian army in the Donetsk region
Război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Kievul a anunțat joi că forțele ucrainene avansează „încet, dar sigur" pe liniile de front din estul și sud-estul țării, unde reușesc să provoace „pierderi grele” armatei lui Putin. Bilanţul bombardamentelor ruseşti care au distrus un restaurant din oraşul ucrainean Kramatorsk a crescut joi dimineaţă la 12 morţi şi aproximativ 60 de răniţi. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat atacul ca fiind „terorist” şi a anunţat arestarea unui individ care a „coordonat” atacul sângeros. La rândul său, preşedintele american Joe Biden l-a descris pe liderul rus Vladimir Putin ca fiind un „paria”, în timp ce armata rusă insistă că nu vizează niciun obiect civil din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rușii vor să cumpere apartamente în Mariupol

ACTUALIZARE 22:15 Anunțuri pentru proprietăți în orașul ocupat Mariupol apar pe site-urile rusești și pe rețelele de socializare, potrivit Sky News.

Aproximativ 100 de grupuri ar fi fost găsite pe VKontakte postând anunțuri pentru cumpărarea, vânzarea și închirierea de locuințe în orașul ucrainean.

Mariupol a fost puternic bombardat de forțele ruse în 2022. ONU a declarat ulterior că 90% din clădirile de apartamente și 60% din casele private au fost distruse în timpul luptelor.

Primarul din Mariupol a estimat că 10.000 de persoane au fost ucise.

Unii dintre cei care caută case în zonă au declarat că ar lua în considerare case „în orice stare” și că sunt gata să le restaureze după bombardamente.

Zelenski va participa la summitul NATO doar dacă liderii vor da dovadă de „curaj”

ACTUALIZARE 22:10 Ucraina face presiuni pentru a primi o invitație de a începe procesul de aderare la NATO la summitul NATO de luna viitoare, potrivit Sky News.

Un consilier prezidențial a declarat că Volodimir Zelenski nu va participa dacă liderii nu vor da dovadă de „curaj” și nu vor da un semnal clar că procesul poate începe.

Kievul a recunoscut că nu poate adera la NATO în timp ce războiul continuă, dar dorește să înceapă procesul.

„Această cerere se află acum pe mesele liderilor aliaților din NATO. Summitul de la Vilnius ar fi un început foarte bun pentru a răspunde la această cerere. Și prin răspuns ne referim la invitația de aderare, care este doar prima etapă”, a declarat un consilier diplomatic de la Kiev.

Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 22:05 Începând de joi, avocații britanici nu vor mai avea voie să consilieze companii rusești în anumite afaceri, potrivit Sky News.

Aceasta este cea mai recentă măsură menită să taie calea Moscovei din punct de vedere economic.

Oficialii britanici au declarat că sancțiunea ar putea avea un impact asupra capacității Rusiei de a obține consultanță juridică cu privire la orice, de la acorduri comerciale între corporații globale la împrumuturi internaționale de bani.

Ministerul Justiției, care a anunțat această măsură, a declarat că Rusia este foarte dependentă de țările occidentale pentru expertiză juridică.

Fostul vicepreşedinte american Mike Pence, primit de Zelenski la Kiev

ACTUALIZARE 22:00 Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite, Mike Pence, care candidează pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a făcut joi o vizită surpriză în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, a informat NBC News, relatează Reuters.

„Vizita în Ucraina îmi întăreşte hotărârea de a-mi face datoria, de a cere în continuare sprijin american puternic pentru prietenii şi aliaţii noştri ucraineni”, a declarat Mike Pence pentru NBC News într-un interviu acordat la Kiev.

El este primul candidat republican la Casa Albă care se întâlneşte cu Zelenski în timpul campaniei.

Citește continuarea AICI

Josep Borrell: „Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”

ACTUALIZARE 21:50 Preşedintele rus Vladimir Putin a fost „slăbit” de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face „un pericol mai mare”, afirmă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”, a avertizat Borrell joi, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, potrivit AFP și EFE, preluate de Agerpres. El a subliniat totodată și riscul de „instabilitate” pentru Rusia.

Vladimir Putin „procedează la o curăţenie internă” cu arestarea generalilor şi încearcă să afle „cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată”, a subliniat Borrell.

Citește continuarea AICI

Moscova anunță că a ucis doi generali ucraineni în atacul de la Kramatorsk

ACTUALIZARE 16:00 Armata rusă a anunţat joi că a ucis doi generali ucraineni, câteva zeci de ofiţeri ucraineni şi aproximativ 20 de instructori militari străini în recentul atac aerian de la Kramatorsk, în estul Ucrainei, relatează AFP, preluată de news.ro

„În urma unui atac de mare precizie (...), doi generali, până la 50 de ofiţeri ai forţelor ucrainene şi până la 20 de mercenari şi instructori militari străini care participau la o reuniune (...) au fost eliminaţi”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Momentul în care ucrainenii doboară un avion rusesc Su-25 cu un lansator de rachete sovietic

ACTUALIZARE 14.50 Ucrainenii susțin că au doborât un avion rusesc Su-25 pe frontul din est, folosind un aruncător de rachete de concepție sovietică. Imaginile au ajuns pe rețelele sociale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea „trăda” în orice moment unul pe altul

ACTUALIZARE 14.40 Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea trăda oricând unul pe celălalt, declară Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei bieloruse din exil.

„În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în altul”, a afirmat Tihanovskaia într-un interviu acordat miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Prigojin a sosit marţi în Belarus, a anunţat preşedintele Lukaşenko. Şeful grupului Wagner s-a dus în această ţară în urma unui acord negociat pentru a pune capăt rebeliunii sale în Rusia.
Dar Tihanovskaia, care a revendicat victoria împotriva lui Lukaşenko în urma alegerilor prezidenţiale din 2020, apreciază că multe lucruri rămân neclare în acest pretins acord încheiat.

Potrivit ei, decizia lui Lukaşenko de a-l ajuta pe preşedintele Putin este un act de conivenţă personală pentru a-şi salva propriul regim. „El nu a acţionat pentru a-i salva faţa lui Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a evita ca un război civil să izbucnească în Rusia”, susţine ea. „El nu s-a îngrijit decât de supravieţuirea sa personală, căci Lukaşenko ştie că, dacă facţiunile în Rusia se confruntă, el va plăti preţul”, adaugă Tihanovskaia.

Citește continuarea AICI

Apariție neașteptată a lui Vladimir Putin

ACTUALIZARE 14.30 Chiar dacă în ultimii trei ani Vladimir Putin a apărut rareori în spațiul public, liderul de la Kremlin pare să fi schimbat tactica, după ce s-a confruntat cu una dintre cele mai mari provocări la adresa autorității sale - rebeliunea mercenarilor Wagner. Putin a revenit în atenția publicului și a participat la reuniuni și evenimente, pentru a demonstra că puterea îi este de neatins, iar armata și statul rămân unite sub conducerea sa, transmite CNN.

Vladimir Putin a stat în izolare aproape completă în timpul pandemiei, iar atunci când a apărut, a fost văzut de obicei stând la un birou imens, departe de interlocutorii săi. Lucrurile par să se schimbe după ce, în weekend, președintele Rusiei a avut de gestionat una dintre cele mai critice provocări la adresa autorității sale.

Putin a avut mai multe apariții în public de la evenimentele tensionate petrecute la sfârșitul săptămânii trecute. Acesta a făcut o adevărată baie de mulțime în cadrul unei deplasări în Daghestan.

 

Vladimir Putin a făcut baie de mulțime în Daghestan FOTO: Profimedia Images
Vladimir Putin a făcut baie de mulțime în Daghestan FOTO: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Ucraina avansează „încet, dar sigur"

ACTUALIZARE 11.50 Și șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a dat asigurări că forțele ucrainene avansează „încet, dar sigur" pe liniile de front din estul și sud-estul țării, scrie Reuters.

De când a lansat o contraofensivă anticipată în această lună, după aproape 16 luni de război, Ucraina afirmă că a preluat controlul asupra mai multor de sate din sud-est.

Kievul susține că a câștigat teren de-a lungul flancurilor din Bahmut, capturat de forțele rusești luna trecută după lupte aprige.

Comandantul-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, i-a spus comandantul statului major întrunit al SUA, generalul Mark Milley, că forțele sale au „reușit să preia inițiativa strategică".

„Forțele de apărare ale Ucrainei își continuă acțiunea ofensivă și am făcut progrese", a scrie comandantul-șef ucrainean pe Telegram, potrivit Reuters.

Progrese de peste un kilometru în trei zone distincte de pe fronturile estic şi sudic

ACTUALIZARE 11.50 Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a raportat joi noi progrese de peste un kilometru în trei zone distincte de pe fronturile estic şi sudic şi a dat asigurări că forţele Kievului provoacă pierderi substanţiale armatei ruse, transmite EFE, potrivit Reuters.

"Operaţiunea ofensivă a forţelor noastre armate continuă în direcţiile Melitopol, Berdiansk şi Bahmut", a scris Maliar pe contul său de Telegram.

Ministrul adjunct a anunţat un progres ucrainean "de 1.300 de metri în direcţia Berdiansk", un port la Marea Azov ocupat de Rusia.

Tot în sud, Maliar a explicat că forţele Kievului au reuşit să-şi consolideze poziţiile câştigate în ultimele zile pe axa Rivnopil-Volodine, unde "provoacă pierderi grele inamicului".

Aceste două localităţi sunt situate în partea de sud-vest a provinciei Doneţk, în apropiere de graniţa administrativă cu regiunea vecină Zaporojie. Din această zonă, forţele ucrainene încearcă să împingă trupele ruse de ocupaţie spre sud.

Potrivit lui Maliar, Rusia concentrează un număr tot mai mare de trupe pe frontul sudic pentru a opri ofensiva ucraineană în această zonă. Ministrul adjunct a precizat că Moscova a desfăşurat acolo "o brigadă de puşcaşi marini" care se afla în provincia Herson.

Pe frontul de est, Maliar a raportat progrese de 1.200 de metri şi, respectiv, 1.500 de metri spre localităţile Klişivka şi Kurdiumivka, ambele la sud de Bahmut.

Maliar a explicat că Ucraina a preluat iniţiativa în bătălia din jurul acestui oraş din Doneţk, în timp ce Rusia continuă să lanseze ofensive "fără succes" în Liman, Avdiivka şi Marinka, tot pe frontul de est.

Doisprezece morţi la Kramatorsk

În orașul Kramatorsk aflat sub control ucrainean, unde atacurile ruseşti au lovit de asemenea locuinţe, magazine, un oficiu poştal şi alte clădiri, "serviciile de salvare au scos joi dimineaţa încă un cadavru", bilanţul ajungând la "doisprezece morţi", potrivit ministrului ucrainean de Interne Igor Klimenko.

În ceea ce priveşte răniţii, cifrele diferă, Klimenko anunţând 65, iar serviciile de urgenţă 60. Potrivit acestuia din urmă, trei copii se numără printre cei 12 morţi, iar unul a fost rănit. Unsprezece persoane au fost salvate, potrivit serviciilor de urgenţă.

Conform poliţiei, Rusia a tras două rachete S-300 - dispozitive sol-aer pe care le foloseşte şi pentru lovituri la sol - asupra oraşului Kramatorsk, care număra 150.000 de locuitori înainte de război, aflat în cea de-a şaisprezecea lună.

Poliția l-a arestat pe coordonatorul atacului din Kramatorsk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că presupusul coordonator al atacului cu rachete de marți asupra orașului Kramatorsk a fost reținut de poliție.

„Astăzi, Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu forțele speciale ale poliției au reținut persoana care a coordonat acest atac terorist”, a spus Zelenski într-un mesaj transmis miercuri seară.

Suspectul este acuzat de trădare și riscă închisoare pe viață, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a susținut că ținta lovită în lovitură a fost un post de comandă temporar al armatei ucrainene.

Zelenski a numit oamenii implicați în atac drept „trădători ai umanității”.

Biden: Putin este un paria pe toată planeta

Preşedintele rus este în prezent "un paria pe toată planeta", a declarat Joe Biden la Washington. Întrebat dacă Vladimir Putin este slăbit, preşedintele american a răspuns: "Este greu de spus, dar este clar că el pierde războiul".

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a lovit un "punct de desfăşurare temporară" al brigăzii 56 de infanterie mecanizată a forţelor armate ucrainene, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia "nu loveşte infrastructuri civile".

Lovitura a distrus restaurantul Ria Pizza, un loc popular în centrul oraşului pentru jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Presa ucraineană a raportat prezenţa unor instructori militari străini în oraş.

Trei columbieni proeminenţi, celebrul scriitor Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondent în Ucraina pentru France 24, au fost uşor răniţi în timp ce luau masa în restaurant împreună cu scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat.

Aceasta din urmă, o romancieră în vârstă de 37 de ani, "se află în stare critică", a adăugat comunicatul.

Preşedintele columbian Gustavo Petro a acuzat Rusia de "încălcarea" legilor războiului.

Un jurnalist AFP, aflat la faţa locului, a văzut ambulanţe, poliţişti, soldaţi şi primarul oraşului în apropierea restaurantului.

Kramatorsk este un important nod feroviar şi găzduieşte situri militare, fiind vizat în mod regulat de bombardamente ruseşti.

Cel mai sângeros a fost bombardamentul asupra gării din aprilie 2022, în timpul căruia au murit 61 de persoane şi au fost rănite peste 160, la câteva săptămâni după începerea invaziei ruseşti şi chiar în momentul în care mulţimea de civili încerca să părăsească oraşul.

Putin asigură că "nu s-a îndoit niciodată" de sprijinul ruşilor în timpul rebeliunii Wagner

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu liderul republicii Daghestan, că "nu s-a îndoit" de sprijinul ruşilor în timpul rebeliunii armate de săptămâna trecută a grupului Wagner, care a provocat cea mai gravă criză din ţară de la venirea sa la putere, în urmă cu peste 20 de ani, conform AFP, citată de News.ro.

"Nu m-am îndoit de reacţia (poporului) din Daghestan şi din întreaga ţară", a declarat el în timpul unei întâlniri cu liderul acestei republici din sudul Rusiei, potrivit unui extras difuzat de televiziunea de stat rusă.

Cu câteva momente mai devreme, Serghei Melikov, şeful republicii Daghestan, îl asigurase pe liderul rus că "nu există nicio persoană în Daghestan care să nu fi sprijinit deciziile liderilor Federaţiei Ruse, care au fost adoptate pe 24 iunie", ziua revoltei.

Rebeliunea armată a lui Wagner, condusă la sfârşitul săptămânii trecute de liderul său Evgheni Prigojin, a zguduit puternic autorităţile ruse, în plin conflict în Ucraina, unde armata rusă se confruntă cu o contraofensivă a trupelor de la Kiev.

Timp de mai multe ore, luptătorii grupului paramilitar au ocupat un sediu al armatei ruse din Rostov şi alte clădiri militare şi au mărşăluit câteva sute de kilometri spre Moscova, într-o demonstraţie de forţă spectaculoasă.

Evgheni Prigojin a insistat între timp că revolta sa nu a avut ca scop răsturnarea puterii ruseşti, ci salvarea Wagner, dar lovitura dată imaginii preşedintelui rus este totuşi semnificativă.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani